ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αποκλειστικό: «Καίει» το πόρισμα του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στο Δημοτικό Ωδείο – Γιατί μιλά για ποινικές ευθύνες

Απρόσμενη τροπή λαμβάνει η υπόθεση των προσλήψεων στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας που έγιναν το 2019, μετά την εισαγγελική απόφαση να δοθεί στην παράταξη της αντιπολίτευσης «Λαρισαίων Κοινόν» η έκθεση του ΑΣΕΠ η οποία ουσιαστικά «κατακεραυνώνει» χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης, το σύνολο της διαδικασίας με την οποία στελεχώθηκε με συμβασιούχους, ο κορυφαίος καλλιτεχνικός φορέας της πόλης.

Τούτο, διότι σύμφωνα με τα όσα κατ’ αποκλειστικότητα παρουσιάζει σήμερα το onlarissa.gr και περιέχονται στην επίμαχη έκθεση, εγείρονται σοβαρά πολιτικά ζητήματα σχετικά με τους χειρισμούς που έγιναν την επίμαχη περίοδο.

Ήδη, το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που εκπροσωπεί το ΚΚΕ) στην κοινή ανακοίνωσή που ζητούν σύγκληση εκτάκτως του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, δίνει μία «γεύση» του τι περιέχει το πόρισμα του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, τονίζοντας πως οι προσλήψεις έγιναν «κατά παράβαση των αρχών της διαφάνειας, αντικειμενικότητας, αμεροληψίας και ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων».

Πρόκειται μόνον για ένα από τα πολλά μεμπτά που καταλογίζει η έκθεση καθώς όπως παρουσιάζει σήμερα το onlarissa.gr, σε άλλο σημείο της γίνεται ευθεία αναφορά σε ποινικές ευθύνες! Γράφει συγκεκριμένα: «Ως συνέπεια των ανωτέρω, τα μέλη του Δ.Σ του Δ.Ω.Λ που έλαβαν την αρ. 26/23-4-2019 απόφαση με την οποία ματαιώθηκε η διαδικασία της Ανακοίνωσης 1/2019 και καθορίστηκαν μη νόμιμα προσόντα για την απόδειξη ορισμένων ειδικεύσεων, με συνέπεια να λάβουν χώραν οι ως άνω μη νόμιμες προσλήψεις, υπέχουν ποινικές ευθύνες (άρθρο 259 ΠΚ) [παράβαση καθήκοντος].»

Εξόχως ενδιαφέρουσα είναι και η παράγραφος που αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας της τριμελούς επιτροπής, όπου γίνεται λόγος για «μη νόμιμες ενέργειες» οι οποίες «καθιστούν πλημμελή τη διαδικασία επιλογής της Ανακοίνωσης ΣΟΧ 2/2019 του Δ.Ω.Λ στο σύνολό της».

Αναλυτικότερα η έκθεση τονίζει για το συγκεκριμένο ζήτημα τα εξής: «Οι «διευκρινίσεις/διορθώσεις» επί των όρων της Ανακοίνωσης 2/2019, στις οποίες προέβη η Τριμελής Επιτροπή Επιλογής και συμπεριέλαβε στο υπ’ αριθμ. πρωτ. 1443/24.9.2019 πρακτικό, έλαβαν χώραν στο στάδιο εξέτασης των ενστάσεων και κατάρτισης του οριστικού πίνακα επιτυχόντων, ήτοι μη παραδεκτώς, κατά παράβαση των αρχών της διαφάνειας, αντικειμενικότητας, αμεροληψίας και ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων. Παράλληλα δεν ήταν αναγκαίες επειδή τα επίμαχα σημεία της Ανακοίνωσης ήταν σαφή. Αντίθετα η Επιτροπή ασκώντας κανονιστική αρμοδιότητα την οποία δεν διέθετε, κατήργησε το στάδιο Συνέντευξης-Ακρόασης που προέβλεπε έστω κατά διακριτική ευχέρεια η Ανακοίνωση που αποτελεί το κανονιστικό κείμενο της διαδικασίας πρόσληψης, και εφάρμοσε το Στάδιο αξιολόγησης-μοριοδότησης των ουσιαστικών προσόντων που ωστόσο δεν προβλεπόταν σ’ αυτήν.

Οι ανωτέρω μη νόμιμες ενέργειες της Επιτροπής Επιλογής καθιστούν πλημμελή τη διαδικασία επιλογής της Ανακοίνωσης ΣΟΧ 2/2019 του Δ.Ω.Λ. στο σύνολό της».

Από τα παραπάνω και μόνον, τα οποία σημειωτέον ουδεμία αναφορά έχουν σε προσωπικά και άλλα ευαίσθητα δεδομένα, προκύπτει σωρεία ερωτημάτων σχετικά με τους χειρισμούς της διοίκησης Δημοτικού Ωδείου και προφανώς αποδομούν πλήρως το επιχείρημα της «εμπιστευτικότητας».

Δεν είναι άσχετο, τέλος, το γεγονός πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα διάφοροι φορείς που σχετίζονται με το Δημοτικό Ωδείο δημοσιεύουν κείμενα στήριξης συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία προφανώς συνδέονται με τη διαδικασία.

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες