ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Χρονιά ανάπτυξης για το επιχειρείν στη Λάρισα το 2021 – Τι συνέβη σε εστίαση, υπηρεσίες, εμπόριο και μεταποίηση

Παρά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε – και συνεχίζει να προκαλεί – στην οικονομία η πανδημία, η περιοχή της Λάρισας κατέγραψε σημαντική αύξηση στο επιχειρεί, όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία εγγραφών και διαγραφών στο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Το ισοζύγιο ήταν μακράν θετικό, καθώς στο σύνολό τους το 2021, δημιουργήθηκαν 769 νέες επιχειρήσεις, ενώ ανέστειλαν τη λειτουργία τους μόλις 138. Επιπρόσθετα, είχαμε και 38 επανενάρξεις.

Σε ότι αφορά τις νομικές μορφές που προτιμήθηκαν, πρώτη με 295 είναι αυτή της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ), ενώ ακολούθησαν 236 νέες ατομικές επιχειρήσεις.

«Πρωταθλητής» στις νέες επιχειρήσεις είναι ο κλάδος των υπηρεσιών με 321  εγγραφές, ενώ ακολουθεί η μεταποίηση με 270 και το εμπόριο με 178. Στον αντίποδα, υψηλό ήταν το ποσοστό των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο στο εμπόριο, με τη μεταποίηση να έχει το χαμηλότερο αριθμό διαγραφών.

Σε ότι αφορά την εστίαση που δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις λόγω των αλλεπάλληλων lockdown, ο κλάδος έδειξε πως παραμένει στις υψηλές θέσεις εκείνων που θέλουν να επενδύσουν επιχειρηματικά. Έτσι είχαμε 109 νέες εγγραφές επιχειρήσεων στο νομό Λάρισας το 2021 και μόλις 32 διαγραφές, με τις περισσότερες από τις νέες επενδύσεις να αφορούν καφέ.

«Το 2021 αν και βρέθηκε στη δίνη της πανδημίας και των όσων σοβαρών παρενεργειών είχε αυτή στην αγορά, ήταν μία χρονιά ανάπτυξης για το επιχειρείν στο νομό της Λάρισας» τόνισε μιλώντας στο onlarissa.gr ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Παπαλέξης.

Πρόσθεσε δε, πως «πέραν της σταθερής προτίμησης που δείχνουν οι νέοι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης, βλέπουμε μία σταθερή άνοδο τόσο στις υπηρεσίες, αλλά κυρίως στη μεταποίηση που αποτελεί ένα εξαιρετικά αισιόδοξο στοιχείο για το μέλλον. Ευελπιστούμε η περιπέτεια του κορωνοϊού να τελειώσει σύντομα, αλλά και να υπάρξει μία συνολική, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ώστε η πολυπόθητη ανάκαμψη που έχει ανάγκη η οικονομία μας να συνεχιστεί και μάλιστα με μεγαλύτερο ρυθμό».

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες