ΛΑΡΙΣΑ

Ιερώνυμος Λαρίσης: Άνθρωποι οδηγήθηκαν στον τάφο παρασυρόμενοι από επιστημονοφανείς θεωρίες που κατέπεσαν με πάταγο

Ένα μήνυμα γεμάτο ελπίδα για το 2022 αλλά και μεγάλο προβληματισμό για τα όσα έλαβαν χώρα τη χρονιά που φεύγει, είναι αυτό του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμου για την πρωτοχρονιά.

Όπως εξηγεί μεταξύ άλλων, η πανδημία έφερε διχόνοια, παραλογισμό και θρησκοληψία, με αποτέλεσμα να χαθούν άνθρωποι παρασυρμένοι από μεγαλόστομες διακηρύξεις και επιστημονοφανείς θεωρίες που γρήγορα κατέπεσαν με ηχηρό πάταγο.

Ο Ιεράρχης τονίζει επίσης πως “μπροστά μας απλώνεται η χαρά κι η αισιοδοξία του χρόνου που έρχεται”.

Αναλυτικά το μήνυμα του Μητροπολίτη: “Αγαπητοί μου, Δόξα τω Θεφ ζήσαμε την Ανατολή ενός ακόμη έτους! Ενός έτους που έρχεται γεμάτο ελπίδα, προσδοκίες και λαχτάρα για κάτι το καλύτερο. Και την έχουμε ανάγκη αυτήν την προσμονή του καλύτερου, καθώς ο χρόνος που έφυγε μάλλον μας ταλαιπώρησε. Πανδημία με διάφορα στάδια, κατεστραμμένες σοδιές, πλημμύρες, καύσωνες, πυρκαιές και ιδιαίτερα για εμάς στον Τύρναβο και την Ελασσόνα, σεισμός καταστρεπτικός που άφησε βαρύ το άποτύπωμά του στις ζωές μας.

Κοντά σε αύτά, η μεταξύ μας διχόνοια, ο παραλογισμός, η θρησκοληψία, πείσματα και άρνήσεις που μπορεί να αιτιολογούνται ως κόπωση και ψυχική συνέπεια άπό τα υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας, δεν δικαιολογούν όμως την άπώλεια δικών μας άνθρώπων που παρασυρμένοι άπό λάθος πιστεύματα και θεωρήσεις. Οδηγήθηκαν στον τάφο στο όνομα μεγαλόστομων διακηρύξεων η και έπιστημονοφανών θεωριών που τόσο γρήγορα και εύκολα κατέπεσαν με ηχηρό πάταγο.

Το τραγικό είναι ότι ο σεισμός, τον όποιον δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε, πέρασε χωρίς να άφήσει άνθρώπινα θύματα, ούτε καν τραυματίες και δοξάζουμε τον θεό γι’ αυτό, την ίδια στιγμή που ο ιός, τον όποιον πλέον με το εμβόλιο μπορούμε να άναχαιτίσουμε, συνεχίζει να κλείνει τόσα σπίτια, να δημιουργεί τόσο πόνο, να αφήνει τόση πικρία…

Αρκετά όμως, με την θλίψη του χρόνου που πέρασε. Μπροστά μας απλώνεται η χαρά κι η αισιοδοξία του χρόνου που έρχεται. Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε άπό τα όσα περάσαμε, είναι το ότι ο χρόνος μας είναι πολύτιμος και καθόλου δεδομένος. Πόσα προσωπικά σχέδια δεν άνέστειλε η πανδημία! Πόσα προγράμματα δεν έμειναν πίσω επειδή η ιστορική συγκυρία έτσι επέβαλλε! Πόσα πράγματα διακόπηκαν!

Κι ο χρόνος περνά γρήγορα, η μάλλον εμείς περνάμε μέσα στον χρόνο… Εμείς διαπλέουμε το πέλαγος της ζωής μας προσπαθώντας να την κάνουμε να αξίζει και να μην την κατασπαταλάμε σε όσα μάταια και άνούσια. Αντιμετωπίζουμε τον χρόνο όχι ως Κρόνο που μας κατατρώει και μας εξουδετερώνει, άλλά ως πορεία προς την Βασιλεία των Ουρανών. Ευλογημένοι όσοι συμπορεύονται με τον Χριστό μας έχοντας συναίσθηση ότι τό ταξίδι μας αύτό έχει τελικό προορισμό τήν άγκάλη τού Θεού καί Πατρός.

Ο χρόνος χωρίς τό όραμα τής Βασιλείας τού Χριστού μας είναι φυλακή και κόλαση. Πόσο ταλαιπωρούνται όσοι δέν έχουν αυτήν τήν προοπτική στή ζωή τους. Αλλά κι όσοι θέλουν νά πλησιάσουν τόν Χριστό, πόσο κινδυνεύουν νά πάθουν τό ίδιο όταν ξεχνούν ποιος είναι ό Σωτήρας μας, όταν καταλαμβάνονται άπό τήν ακηδία, όταν αφήνουν τόν Χριστό καί τρέχουν πίσω άπό τόν χρυσό, όταν αφήνουν τόν Θεό καί τρέχουν προσκολλώμενοι πίσω άπό άνθρώπους, όταν καταλαμβάνονται άπό τήν άκηδία καί τήν πνευματική οκνηρία… Νά θυμόμαστε ποιος είναι ή προοπτική τής σωτηρίας μας! Καί άς μήν Τόν ξεχνάμε προσευχόμενοι διαρκώς πρός Αυτόν, καταφεύγοντας στά σωστικά Μυστήρια τής Πίστεως καί εργαζόμενοι τις εντολές Του, ώστε ό χρόνος τής ζωής μας νά κυλά στήν ασφάλεια τής Θείας Παντοδυναμίας καί του Θείου Ελέους.

Καλή καί ευλογημένη χρονιά!”

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες