ΛΑΡΙΣΑ

Εντυπωσιακή η ανταπόκριση και η συμμετοχή του κοινού στο Φεστιβάλ Σύγχρονης Ψηφιακής Τέχνης «From Where I Stand”

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα με το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), η οποία εγκαινίασε στο κοινό της Λάρισας, το πρώτο πρόγραμμα Δράσεων Σύγχρονης Ψηφιακής Τέχνης, με τίτλο “From Where I Stand”.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου 10-12 Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 5.000 θεατές απόλαυσαν το πλούσιο πρόγραμμα ψηφιακών και διαδραστικών έργων τα οποία παρουσιάστηκαν στα κτήρια της Ιατρικής Σχολής Λάρισας (πρώην Κλινική Κατσίγρα), της  Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, αλλά και των δημόσιων χώρων, στην Πλατεία Ταχυδρομείου.

114 έργα από όλο το φάσμα των ψηφιακών τεχνών, με έμφαση στη διάδραση αλλά και την τεχνολογία αιχμής, ταξίδεψαν στη Λάρισα, προσφέροντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει την ψηφιακή τέχνη και τις δυνατότητες της μέσα από ένα πρόγραμμα υψηλής αισθητικής. Οι επισκέπτες ήρθαν σε επαφή με έργα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, διαδικτυακής τέχνης, εμβύθισης, διάδρασης, βιντεοπαιχνίδια καθώς και έργα ψηφιακών εικόνων, βίντεο και animation Ελλήνων, ξένων αλλά και Λαρισαίων καλλιτεχνών.

Η Πλατεία Ταχυδρομείου προσέφερε το ιδανικό σημείο εξωστρέφειας σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Λάρισας. Στον χώρο της πλατείας φιλοξενήθηκαν δύο μεγάλα έργα-δράσεις του καλλιτέχνη Γιάννη Κρανιδιώτη που κέντρισαν το ενδιαφέρον και τα βλέμματα του κοινού. Το έργο Pymar, που έμεινε στο κοινό της Λάρισας ως η “πυραμίδα”, πραγματεύεται την έννοια του άπειρου μέσα από ένα εντυπωσιακό διαδραστικό γλυπτό φωτός και ήχου. Ενώ κάθε βράδυ, μετά τις 18:00, στην πρόσοψη του κτηρίου της Ιατρικής σχολής το κοινό μπορούσε να απολαύσει την mapping προβολή του έργου Α. Τάσσου Μαρίνος Αντύπας – Κιλελέρ 1910, μέσα από την επεξεργασία αποδόμησης και αναδόμησης του αλγόριθμου  Ichographs iii του  Γιάννη Κρανιδιώτη, ένα έργο ειδικά φτιαγμένο για το  “From Where I Stand” που αποσκοπεί να αναδείξει τον πολύτιμο διάλογο ανάμεσα στην ιδιαίτερη συλλογή του μουσείου με την σύγχρονη τέχνη και τεχνολογία.

Το εσωτερικό του κτηρίου της Ιατρικής Σχολής φιλοξένησε τα περισσότερα έργα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, διαδικτυακής τέχνης και βιντεοπαιχνιδιών, δημιουργώντας σημεία εμπειριών στις πτυχώσεις των πολυσύχναστων διαδρόμων. Οι φοιτητές αλλά και οι επισκέπτες μπορούσαν να απολαύσουν, εκτός από την ψυχαγωγική ατμόσφαιρα των πρώτων ορόφων, εμβύθιστικες εμπειρίες στον δεύτερο όροφο που αφορούσαν το ανθρώπινο σώμα, ώντας σε διάλογο με το αντικείμενο της σχολής. Το κτήριο μεταμορφώθηκε σε χώρο τέχνης φιλοξενώντας αποκλειστικά εκθέσεις εμπειριών, διεθνών, Ελλήνων, αλλά και Λαρισαίων καλλιτεχνών λειτουργώντας τέλεια σαν εισαγωγή για τους υπόλοιπους χώρους της διοργάνωσης.

Στο κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα φιλοξενήθηκε ο κύριος όγκος των εκθέσεων και δράσεων. Έργα από όλες τις κατηγορίες του φεστιβάλ είχαν την τιμητική τους. Έργα-εμπειρίες, ηχητικές εγκαταστάσεις, διαδραστικά εκθέματα, διαδικτυακή τέχνη, ΑΙ, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, βιντεοπαιχνίδια, ψηφιακή εικόνα ήταν μόνο κάποια από τα είδη ψηφιακής τέχνης που μπόρεσε το κοινό να απολαύσει, σε ανοιχτό διάλογο με τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του μουσείου. Το κτήριο φιλοξένησε και το σύνολο του προγράμματος ζωντανών δράσεων του Φεστιβάλ, που αποτελείται από προβολές για ενήλικους και παιδιά, animation και video art,  βίντεο από φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών από όλο τον κόσμο, εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, καθώς και ομιλίες ειδικού ενδιαφέροντος γύρω από την ψηφιακή τέχνη, την τεχνολογία και την επιστήμη. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στο ειδικό αφιέρωμα στους καλλιτέχνες από τη Λάρισα, το οποίο φιλοξενήθηκε σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος του φεστιβάλ, προσπαθώντας να αναδείξει και να ενισχύσει την τοπική κοινότητα καλλιτεχνών αλλά και την επάξια προβολή τους ανάμεσα σε διεθνείς καλλιτέχνες του είδους.

Η έκθεση “From Where I Stand” αποτέλεσε μία προσπάθεια επαφής και δημιουργικής συνάντησης των ψηφιακών καλλιτεχνών με το κοινό της Λάρισας, ενεργοποιώντας και προωθώντας, ταυτόχρονα, την καλλιτεχνική έκφραση και καινοτομία, ενώ ανέδειξε  την  ψηφιακή καλλιτεχνική κοινότητα της πόλης.

 

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός προώθησης και προβολής των εικαστικών τεχνών πανελλαδικής εμβέλειας. Ιδρύθηκε το 1983, έπειτα από τη δωρεά της Συλλογής του αείμνηστου ιατρού και συλλέκτη Γεωργίου Ι. Κατσίγρα προς τον Δήμο Λαρισαίων το 1981. Το Athens Digital Arts Festival (ADAF) εκπροσωπεί τη χώρα μας διεθνώς και αποτελεί σημείο σύγκλισης όλων των μορφών και τάσεων του σύγχρονου ψηφιακού πολιτισμού. Στοχεύει στην ανάδειξη των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους η τέχνη επικοινωνεί με την τεχνολογία, καθώς και της επίδρασης αυτής της σχέσης στη σύγχρονη καθημερινότητα της μεγάλης πόλης και τον άνθρωπο. Παράλληλα, ενισχύει την επαφή και την εξοικείωση του ευρέως κοινού με τα νέα μέσα και την ψηφιακή κουλτούρα.

Θερμές ευχαριστίες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Κοσμητεία των Επιστημών Υγείας και τον Κοσμήτορα Καθηγητή κ. Ιωάννη Στεφανίδη, τις Υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων, το Σύλλογο «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα», τους εθελοντές και όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα διοργανώθηκε με την επιχορήγηση και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις