ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος από την Κέρκυρα: Προσοχή σε ψευδοπνευματικούς και κομπογιαννίτες!

Πλούσιος απολογισμός και προγραμματισμός δράσεων της ΔΣΟ

«Η ανθρωπότητα με δυο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους και άπειρους περιφερειακούς υποτίθεται ότι έχει την απαιτούμενη πείρα να μην διολισθήσει εκ νέου σε αχρείαστους ανταγωνισμούς και πολεμικές περιπέτειες. Οφείλουμε όλοι να επιλύουμε τα προβλήματα με τον διάλογο και τη συνεννόηση. Και νομίζω ότι ειδικά στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΜινσκΙΙ, προς όφελος πρωτίστως των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που, μην το ξεχνάμε, είναι κυρίως Ορθόδοξοι». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας του διεθνούς θεσμού, που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα, παρουσία του προέδρου της Γ.Σ. της ΔΣΟ, Μέλους της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η επιστροφή σε λογικές, όπου οι λύσεις επιβάλλονται δια της ισχύος, και κυρίως της στρατιωτικής ισχύος, αντί της επικράτησης του διεθνούς δικαίου είναι καταδικαστέες. Και εμείς ως ΔΣΟ αυτή την λογική την έχουμε καταδικάσει επανειλημμένως, για παράδειγμα στην Μέση Ανατολή, και ιδιαιτέρως στην πολύπαθη Συρία, που ακόμη προσπαθεί να επιτύχει την ειρήνη και την ακεραιότητά της. Όπως επίσης και στην περίπτωση της Τουρκίας, που συνεχίζει να παραβιάζει αρχές και αξίες του πολιτισμένου κόσμου, με πράξεις όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά, για τις οποίες δεν δείχνει καμία διάθεση μεταμέλειας, παρά τις ως τώρα αντιδράσεις».

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ ανοίγοντας τις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας, καλωσόρισε την αντιπρόεδρο της Ρωσικής Κρατικής Δούμας κ. ΆνναΚουζνετσόβα και τους συμμετέχοντες βουλευτές από 10 χώρες, «στο όμορφο νησί των Φαιάκων, όπου είναι ζωντανές οι μνήμες των διαφόρων φάσεων του ελληνικού πολιτισμού, η Ορθοδοξία, αλλά και οι δυτικές επιρροές», ενώ στη συνέχεια προχώρησε στον πλούσιο απολογισμό των ποικίλων δράσεων του θεσμού κατά το περασμένο έτος και στον προγραμματισμό των δράσεων για το επόμενο.

Προσοχή σε ψευδοπνευματικούς και κομπογιαννίτες

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «για μια ακόμη φορά, η Γραμματεία μας πραγματοποιείται εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας του covid, που ήδη κλείνει δυστυχώς δύο έτη. Σε αυτό το διάστημα η ανθρωπότητα έχει δοκιμαστεί σκληρά. Εκατομμύρια συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι ασθένησαν βαριά. Οι οικονομίες σε πλανητικό επίπεδο υπέστησαν σοβαρή ζημία, οι ελευθερίες μας συρρικνώθηκαν αναγκαστικά, λόγω των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του θανατηφόρου ιού. Ελπίζουμε, όμως, και ευχόμαστε οι εμβολιασμοί, που η επιστήμη μας προσφέρει, να οδηγήσουν στο τέλος αυτού του εφιάλτη. Αρκεί βεβαίως και εμείς, όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, να μην ενδώσουμε σε φοβίες και κυρίως να μην καταληφθούμε από ιδεοληπτικές εμμονές. Γιατί τα fakenews, οι ψευδοπνευματικοί, οι αυτόκλητοι κομπογιαννίτες γιατροί διέσπειραν τη σύγχυση, με οδυνηρές συνέπειες».

Παγκόσμια ενημέρωση για την Αγία Σοφία

Στον προγραμματισμό για τις δράσεις του επόμενου έτους, ο Γ.Γ. της ΔΣΟ, που έλαβε τα εύσημα των συμμετεχόντων για τον τόμο «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» αναφέρθηκε στην έκδοσή του σε διάφορες γλώσσες και την παρουσίασή του σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις χώρες που έχουν στην επικράτεια τους Ναούς Αγίας Σοφίας. Οι παρουσιάσεις θα ξεκινήσεις από την Αθήνα στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Παρουσίαση του Τόμου Αγίου Όρους

Ταυτόχρονα, με την παρουσίαση του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «πρέπει να δρομολογηθεί και η παρουσίαση του επετειακού Τόμου για το Άγιον Όρος την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το εν λόγω πόνημα θα παρουσιαστεί σε διάφορες χώρες, με πρώτη την Αθήνα στις αρχές του 2022 και βέβαια και την Ρωσία. Η έκδοση αυτή θα κυκλοφορήσει μόνο σε τρείς γλώσσες (ρωσικά ελληνικά και αγγλικά), ενώ οι παρουσιάσεις του προγραμματίζεται να γίνουν σε μεγάλα μοναστικά κέντρα της Ανατολής και της Δύσης».

Συμβολή στον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης

Αναφορικά με τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης σημείωσε ότι «η ΔΣΟ τον παρακολουθεί στενά από τη στιγμή που εκκίνησε η πολύγλωσση πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν την άποψη τους. Δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν έχει την ίδια δυναμική, που είχε όταν ξεκίνησε η διαδικασία της Διάσκεψης. Παρεμβλήθηκε, βέβαια, η πανδημία που έστρεψε την προσοχή της ΕΕ σε άλλες προτεραιότητες επείγουσας ανάγκης. Εμείς, όμως, πρέπει να δώσουμε το παρόν –όπως και πράττουμε. Νιώθουμε την υποχρέωση να τοποθετηθούμε και εμείς στο Διάλογο αυτό και να συνεισφέρουμε διοργανώνοντας ανάλογες εκδηλώσεις. Προγραμματίζουμε μια επαφή με τους εκπροσώπους όλων των εκκλησιών, ώστε να συζητήσουμε το θέμα και να ανταλλάξουμε απόψεις για τη θέση των Εκκλησιών στην οικοδόμηση του μελλοντικού μετα-πανδημικού ευρωπαϊκού γίγνεσθαι».

Διεθνές Συνέδριο για την Γενοκτονία των Χριστιανών

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ ανακοίνωσε ότι «καθώς το 2022 συμπληρώνονται 100 έτη από την μικρασιατική καταστροφή, που αποτελεί κομβικό γεγονός στην γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής, θα διοργανώσουμε ένα διεθνές συνέδριο με αυτό το θέμα. Σε αυτό φιλοδοξούμε να λάβουν μέρος καταξιωμένοι επιστήμονες και ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο, αλλά και εκπρόσωποι των χριστιανικών κοινοτήτων που υπέστησαν την γενοκτονία, Αρμένιοι, Έλληνες του Πόντου και ευρύτερα της Μικράς Ασίας και Ασσύριοι».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες