Τεχνολογία

Black Friday – Στον αέρα οι παραδόσεις της Amazon λόγω απεργιών και κινητοποιήσεων για το περιβάλλον

Στον αέρα βρίσκονται οι παραδόσεις της Amazon για το Black Friday, καθώς ακτιβιστές του κλίματος μπλόκαραν 15 αποθήκες σε όλη την Ευρώπη και συνδικάτα εργαζομένων σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία κάλεσαν σε απεργία τους εργαζομένους της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η Amazon αντιμετωπίζει επικρίσεις από περιβαλλοντιστές που διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις του καταναλωτισμού στο περιβάλλον, καθώς και από συνδικάτα που διαμαρτύρονται για χαμηλούς μισθούς και τους χαμηλούς φόρους που πληρώνει η αμερικανική εταιρεία.

«Η Black Friday είναι η επιτομή της εμμονής με την υπερκατανάλωση που δεν συνάδει με έναν βιώσιμο πλανήτη» ανακοίνωσε η ακτιβιστική οργάνωση Extinction Rebellion, η οποία μπλόκαρε την είσοδο 13 αποθηκών της Amazon στη Βρετανία και άλλων αποθηκών στη Γερμανία και την Ολλανδία.

«Η Amazon και εταιρείες σαν κι αυτή έχουν κεφαλαιοποιήσει την επιθυμία μας για ευκολία και τροφοδότησαν τον άκρατο καταναλωτισμό εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος» κατήγγειλε η οργάνωση.

Ακτιβιστές της Extinction Rebellion μπλόκαραν την είσοδο διακομεταμιστικού κέντρυ στο Τίλμπουρι της Αγγλίας (Reuters)

«H Black Friday εκμεταλλεύεται ανθρώπους και το περιβάλλον» έγραφαν τα πλακάτ των ακτιβιστών έξω από αποθήκη στην ανατολική Αγγλία, σύμφωνα με ρεπόρτερ του Reuters. «Έγκλημα της Amazon» και «Απεριόριστη ανάπτυξη, περιορισμένος πλανήτης» ήταν δύο άλλα σλόγκαν.

Σύμφωνα με την Extinction Rebellion, τα «εγκλήματα» της Amazon περιλαμβάνουν δραστηριότητες που εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από μια μέση χώρα.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά για την Amazon μετά τις ΗΠΑ, το συνδικάτο Verdi ανακοίνωσε ότι περίπου 2.500 εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία στα κέντρα αποστολής της Amazon στο Ράινμπεργκ, το Κόμπλεντζ και το Γκράμπεν.

Στη Γαλλία, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν σε απεργία από το μεγάλο συνδικάτο CGT, το οποίο ανέφερε ότι απεργία βρίσκεται σε εξέλιξη και στη Γαλλία.

«Ο συνασπισμός απαιτεί από την Amazon να καταβάλλει δίκαιες αποδοχές, να σεβαστεί το δικαίωμα των εργαζομένων να εντάσσονται σε συνδικάτα, να πληρώνει το μερίδιό της σε φόρους και να δεσμευτεί για πραγματική περιβαλλοντική βιωσιμότητα» ανακοίνωσε η ομάδα «Make Amazon Pay.

Από την πλευρά της, η Amazon διαβεβαίωσε ότι λαμβάνει «πολύ σοβαρά» την εταιρική ευθύνη της.

«Αυτό περιλαμβάνει τη δέσμευσή μας για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2040 –δέκα χρόνια νωρίτερα από τη Συμφωνία του Παρισιού- την προσφορά άριστων μισθών και κοινωνικών παροχών σε ένα ασφαλές και σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, και τη στήριξη των δεκάδων χιλιάδων μικρών βρετανικών επιχειρήσεων που πωλούν τα προϊόντα τους στο κατάστημά μας».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις