ΛΑΡΙΣΑ

Μήνυμα της Λίας Ρογγανάκη για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών αποστέλλει με την δήλωση που ακολουθεί η Προέδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας  Λίας Ρογγανάκη:

“Καιρός να το  ξεκαθαρίσουμε, κάθε μορφή βίας μας αφορά όλους και όλες. Σε μια εξανθρωπισμένη κοινωνία  δεν δικαιολογείται καμία ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας.

Η βία που βασίζεται στο φύλο αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επηρεάζει όχι μόνο τα άτομα που την βιώνουν, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι  η ενδοοικογενειακή βία είναι ιδιωτική υπόθεση και αποφεύγουν να εμπλακούν «στα οικογενειακά» ενός ζευγαριού. Η κακοποίηση όμως μέσα στην οικογένεια και τη σχέση δεν είναι «ιδιωτική υπόθεση». Αντίθετα  είναι ποινικό αδίκημα και για αυτόν ακριβώς το λόγο τιμωρείται από το νόμο. Είναι ένα έγκλημα όπως η ληστεία και πρέπει να καταγγέλλεται.

Καμία γυναίκα δεν ευθύνεται για την κακοποιητική συμπεριφορά του συντρόφου της και ούτε φυσικά  μπορεί να την αλλάξει ή να την αποτρέψει. Μια κακοποιημένη γυναίκα χρειάζεται βοήθεια να μην  κατηγορεί τον εαυτό της για όσα συμβαίνουν και ενθάρρυνσή να σπάσει την σιωπή της και να απεμπλακεί από την  κακοποιητική σχέση. Οι ανάγκες για στήριξη των κακοποιημένων γυναικών είναι μεγάλες.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί  δύο Ξενώνες  Φιλοξενίας και τρία Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας. Πολλές γυναίκες συχνά δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν υποστεί κακοποίηση αλλά  θεωρούν ότι η βία αποτελεί μια φυσιολογική, συνηθισμένη καθημερινότητα και ότι έτσι συμβαίνει σε όλα τα ζευγάρια.

Πρέπει να γίνει κατανοητό  ποιές συμπεριφορές αποτελούν εκφάνσεις έμφυλης βίας ώστε να αναγνωρίζονται και να καταγγέλλονται άμεσα. Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ως άμεση προτεραιότητα την ενημέρωση των γυναικών για τα δικαιώματα τους και για τις επιλογές που έχουν ώστε να αποδράσουν  από μια κακοποιητική σχέση. Παράλληλα οι δράσεις μας έχουν στόχο την ενασχόληση, εμβάθυνση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο, όσον αφορά την ισότητα των φύλων, τα στερεότυπα και την έμφυλη βία.

Με την στήριξη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, που δείχνει πάντα την ευαισθησία του στο τεράστιο πρόβλημα της έμφυλης βίας, ξεκινάμε μία καμπάνια  σε όλη την Θεσσαλία  σε συνεργασία με τις Επιτροπές Ισότητας των Δήμων και τα αστικά ΚΤΕΛ.

Η καμπάνια κατά της έμφυλης βίας έχει τίτλο  «Η ενημέρωση περνάει από μπροστά σου». Πράγματι τα αστικά λεωφορεία μετατρέπονται  σε πηγή πληροφοριών που περνούν από μπροστά σας, προτρέποντας τους πολίτες και δίνοντας τα εργαλεία να δράσουν για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Η καμπάνια αυτή είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα αλληλεγγύης για τη στήριξη και ενθάρρυνση των γυναικών να σπάσουν την σιωπή τους.

Επειδή η βία δεν είναι ποτέ αποδεκτή ούτε δικαιολογείται, ενημερώσου γιατί μπορείς να βοηθήσεις.

Η κακοποιητική συμπεριφορά κατά των γυναικών επιβάλλεται να σταματήσει να είναι ιδιωτική υπόθεση και να γίνει κοινωνική.   Στις 25  Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών,  η Περιφέρεια Θεσσαλίας, φωτίζει και τις τέσσερις  Περιφερειακές Ενότητες με πορτοκαλί χρώμα. Το πορτοκαλί είναι απλό και ευθύ, όπως και η αντίδραση μας στην βία, συμβολίζει ένα αύριο πιο αισιόδοξο, όπου η έμφυλη βία θα εκλείπει .

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της έμφυλης βίας μας παρέχει την ευκαιρία  ενώ ταυτόχρονα μας επιβάλλει το χρέος, να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας, ατομικές και συλλογικές. προκειμένου να αναπτύξουμε στάσεις και συμπεριφορές μηδενικής ανοχής στη βία”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες