ΛΑΡΙΣΑ

Στήριξη της βιομηχανικής τομάτας με συνδεδεμένη ενίσχυση ζήτησε ο Χαρακόπουλος από το Λιβανό

Το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων ενόψει της νέας ΚΑΠ και η επιχειρηματολογία που συνηγορεί στη στήριξη της βιομηχανικής τομάτας με συνδεδεμένη ενίσχυση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και εκπροσώπων των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε υπόψη του υπουργού την ανησυχία των τοματοπαραγωγών για το αν θα βρίσκεται η βιομηχανική τομάτα μεταξύ των προϊόντων που θα προταθούν για στήριξη με συνδεδεμένη ενίσχυση στη νέα προγραμματική περίοδο. Ενόψει των τελικών αποφάσεων που θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ζήτησε να εισακουστεί η επιχειρηματολογία τους για τη συνέχιση της στήριξης της καλλιέργειας με συνδεδεμένη ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος «οφείλουμε να στηρίξουμε δυναμικές καλλιέργειες που συμβάλουν με τον κύκλο εργασιών τους στην οικονομική ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ), κ. Χρήστος Σουλιώτης, περιέγραψε τη φθίνουσα πορεία της καλλιέργειας, η οποία σήμερα εντοπίζεται σε λίγες περιοχές της χώρας, στις οποίες όμως μπορούν να ακολουθηθούν τα μοντέλα της σύγχρονης, επιχειρηματικής μορφής, γεωργίας. Υπενθύμισε ότι ανήκουν σε αυτούς που αδικήθηκαν από τη σύγκλιση των ιστορικών δικαιωμάτων, καθώς υπέστησαν σοβαρές μειώσεις στα δικαιώματα υψηλής αξίας που κατείχαν.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών  ανέλυσαν τους λόγους για τους οποίους η βιομηχανική τομάτα πρέπει να στηριχτεί με την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης και τα επόμενα χρόνια. Όπως τόνισαν, το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα υψηλό, ξεπερνώντας τα 700 ευρώ το στρέμμα. Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν ολοένα και συχνότερα ζημιές στη φυτική παραγωγή από έντονα καιρικά φαινόμενα, το ρίσκο που αναλαμβάνουν όσοι καλλιεργούν βιομηχανική τομάτα αυξάνεται πολλαπλά. Συνεπώς, η χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης παρέχει ασφάλεια στον καλλιεργητή, είναι ένα “μαξιλάρι” που πρέπει να παραμείνει. Επιπρόσθετα, υπογράμμισαν ότι η βιομηχανική τομάτα παράγεται μέσω συμβολαιακής γεωργίας, είναι προϊόν το οποίο εξάγεται, μεταποιείται και το χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας διατροφή και ως εκ τούτου θα ήταν ωφέλιμο να παράγεται στη χώρα. Επίσης, επεσήμαναν ότι η καλλιέργεια παρέχει εισόδημα όχι μόνο στον αγρότη άλλα και σε μια ευρεία γκάμα επαγγελματιών, όπως μεταφορείς, εμπόρους εφοδίων – εργαλείων, φυτωριούχους, μεταποιητές και εργατικό δυναμικό και συνάμα αποδίδει άμεσα οφέλη στο κράτος, με την χρήση των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνται για να παραχθεί και να μεταποιηθεί.

Ο αρμόδιος υπουργός αφού άκουσε όσα έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών ανέφερε ότι οι προτάσεις για τα προϊόντα που θα τύχουν συνδεδεμένης ενίσχυσης βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας. Ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει σοβαρά τις θέσεις των τοματοπαραγωγών που του τέθηκαν πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Στη συνάντηση εκτός του πρόεδρου του ΘΕΣΤΟ από τη Λάρισα, παρέστησαν  και οι εκπρόσωποι των τοματοπαραγωγών κ.κ. Σωτήρης Κακαλέτρης και Γιάννης Αρβανιτάκης από την Ηλεία και ο κ. Γιώργος Ζυγογιάννης από την Βοιωτία.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις