ΛΑΡΙΣΑ

Ο Λαρισαίος πρόεδρος του Σωματείου Προσωπικού καταστημάτων του Ομίλου ΟΤΕ Π. Τσιουμάνης μιλά στο onlarissa.gr

Ένας Λαρισαίος βρίσκεται πλέον στο τιμόνι του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Γερμανός που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους των καταστημάτων του Ομίλου ΟΤΕ και των υποστηρικτικών και διοικητικών υπηρεσιών. Πρόκειται για τον 36χρονο Πέτρο Τσιουμάνη, ο οποίος εργάζεται στο κατάστημα του ΟΤΕ επί της Φιλελλήνων στη Λάρισα.

Ο Πέτρος Τσιουμάνης γεννήθηκε στην Λάρισα το 1985 και αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Γιάννουλης. Ειναι απόφοιτος του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εργάζεται στον ΟΤΕ από το 2014 στο κατάστημα της οδού Φιλελλήνων. Διετέλεσε γραμματέας της τοπικής διοικούσας επιτροπής ΠΑΣΕ-ΟΤΕ Λάρισας-Μαγνησίας από το 2017 έως το 2021 και από τις 02/08/2021 είναι πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Γερμανός που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους των καταστημάτων του Ομίλου ΟΤΕ και των υποστηρικτικών και διοικητικών υπηρεσιών.

Ο Λαρισαίος πρόεδρος μίλησε στο onlarissa.gr για την εκλογή του, το Σωματείο αλλά και τους στόχους της νέας διοίκησης.

Πόσα μέλη μετρά το Σωματείο σας;

Το σωματείο αριθμεί περί τα 1000 μέλη εκπροσωπώντας το προσωπικό των καταστημάτων του ομίλου ΟΤΕ, καθώς και των υποστηρικτικών και διοικητικών υπηρεσιών γύρω από την εμπορική λειτουργία.

Προέκυψε ως αναγκαιότητα ύπαρξης επιχειρησιακού σωματείου μετά τον μετασχηματισμό του ομίλου ΟΤΕ ,μέσω του Προεδρικού Διατάγματος 127 που μετέφερε το προσωπικό της «πρώτης γραμμής» σε τρεις θυγατρικές εταιρίες.

Η Γερμανός ως εταιρία απορρόφησε όλο το προσωπικό της εμπορικής λειτουργίας και το σωματείο κλήθηκε εν τη γενέσει του να υπογράψει επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση. Την πρώτη σε αυτή την εταιρία και από τις λίγες στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ποιά είναι η εργασιακή κατάσταση αυτή τη στιγμή στα δίκτυα καταστημάτων του ΟΤΕ;

Η καθημερινότητα δεν διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από αυτό που βιώνει κάθε εργαζόμενος του κλάδου.

Πιέσεις για επίτευξη πωλησιακών στόχων σε ένα περιβάλλον εντατικοποίησης είναι κάτι που θα μπορούσε να αναφερθεί σαν μεγάλη εικόνα.

Στην μικρή εικόνα πραγματώνεται η πίεση που προκύπτει από την ανάγκη εξυπηρέτησης των γύρω μας. Οι τηλεπικοινωνίες και τα υλικά τους πλέον αποτελούν μέσο που ξεφεύγει από την πρωταρχική έννοια της επικοινωνίας δυο ανθρώπων που δεν βρίσκονται σε απόσταση δυνατότητας άμεσης ζύμωσης αλλά επεκτείνεται σε λειτουργίες όπως οι διατραπεζικές συναλλαγές ή η διεκπεράιωση λειτουργιών του δημοσίου όπως το e-gov.

Το φιλότιμο λοιπόν εξυπηρέτησης του γείτονα, του φίλου, του συγγενή δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση καθώς το αποτύπωμα χρήσης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών είναι πολύ μεγάλο.

Πόσο καιρό ασχολείστε με τα συνδικαλιστικά;

Σαν ενεργό μέλος του μητρικού μας σωματείου ΠΑΣΕ-ΟΤΕ ασχολούμαι από την πρώτη στιγμή που προσλήφθηκα στον ΟΤΕ πριν σχεδόν οκτώ χρόνια. Με την πρόσληψη μου έκανα αμέσως αίτηση εγγραφής στο σωματείο ως την αυτονόητη πράξη που οφείλει να κάνει κάθε εργαζόμενος μετά την πρόσληψη του.

Η λογική που επικρατούσε στο συνδικάτο για ανάδειξη νέων ανθρώπων όχι  μόνο από την Αθήνα αλλά και από την περιφέρεια καθώς και η νοοτροπία υπέρβασης κάποιων λογικών που έφεραν το συνδικαλιστικό κίνημα στην θέση του απολογούμενου με έφερε αρχικά σαν γραμματέα τοπικής διοικούσας και μετά τον μετασχηματισμό και την ανάγκη δημιουργίας νέου σωματείου ως πρόεδρου σε πανελλαδικό επίπεδο πλέον.

Γιατί σ’ αυτή νεαρή ηλικία αποφασίσατε να το πράξετε;

Δεν είναι κάτι που αποτέλεσε μηχανιστική διαδικασία αλλά ήρθε ως αποτέλεσμα ενασχόλησης με αυτό που λέμε «κοινά» από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου χωρίς ποτέ να εκφραστεί σε προσχώρηση σε κάποιο κομματικό ή άλλου τέτοιου είδους μηχανισμό.

Θεωρώ τον εαυτό μου ως κομμάτι ενός κινήματος που προσπάθησε και προσπαθεί να αποκρυσταλλώσει σύνθετες έννοιες και να δώσει απαντήσεις σε σύγχρονα ερωτήματα.

Απαντήσεις που βέβαια έχουν ένα πλαίσιο αναφοράς στην λογική υπέρβασης ενός συστήματος κοινωνικής οργάνωσης που δείχνει σε κάθε του έκφραση ότι φτάνει στο τέλος του αλλά και δεν αφήνουν σε ένα θεολογικό μέλλον την δυνατότητα πραγμάτωσης τους.

Έχοντας την τύχη από την ηλικία των 36 ετών να εκπροσωπώ περί τους χίλιους εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνει κάποιος είναι ότι οι αναφορές του καθενός προσδιορίζουν την αφετηρία του.

Ωστόσο στο ταξίδι μέχρι τον προορισμό μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, την τελευταία λέξη σε κάθε καθημερινή πράξη με λίγα λόγια, την έχει ο κόσμος με τον οποίο αναμετριέσαι, η πραγματικότητα στην οποία κινείσαι και η συγκεκριμένη ιστορική κατάσταση στην οποία δοκιμάζεσαι με όλη την πολυπλοκότητα της.

Ποιοί είναι οι στόχοι σας πλέον ως νέα διοίκηση;

Ο πρώτος στόχος από την στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση του σωματείου στις 2 Αυγούστου ήταν η υπογραφή της πρώτης συλλογικής σύμβασης στην εταιρία διασφαλίζοντας εργαζομένους που προερχόταν από τρείς διαφορετικές πηγές. Τον ΟΤΕ, την Cosmote και την Γερμανός.

Στις 26 Οκτωβρίου καταφέραμε και υπογράψαμε μια ιστορική σύμβαση με μεγάλο αποτύπωμα στην εργατική τάξη ολόκληρης της χώρας που μας δίνει την δυνατότητα να κοιτάμε το μέλλον με βεβαιότητα και σιγουριά.

Από δω και πέρα στόχος αποτελεί αφενός η παρουσία σε όλους τους χώρους δουλειάς απ άκρη σε άκρη και αφετέρου η βελτίωση της καθημερινότητας κάθε εργαζόμενου στους χώρους εργασίας. Αυτό εξάλλου είναι κάτι που έχει υπογραφεί σαν όρος στην σύμβαση και μας επιτρέπει μέσω συμμετοχής μας σε επιτροπή με την διοίκηση να προβούμε σε προτάσεις και υποδείξεις που έχουν αυτό σαν σκοπό.

Επίσης σαν κομμάτι μιας μεγάλης ομοσπονδίας, της ΟΜΕ-ΟΤΕ ,να αναδείξουμε τον ρόλο της εργασίας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης τόσο σε θεωρητικό όσο σε πρακτικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις