ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος στο Διεθνές Χριστιανικό Φόρουμ Μόσχας: Με την πανδημία έπαψε η ψευδαίσθηση της μόνιμης ασφάλειας!

«Δική μας επιθυμία είναι ο συντονισμός των Ορθοδόξων όπου γης, για την αποτελεσματικότερη παρέμβασή μας σε μείζονα ζητήματα, όπως το μέλλον της Ευρώπης και η ενίσχυση των χριστιανικών της παρακαταθηκών, η προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και όπου αλλού διώκονται λόγω της πίστης τους, η προστασία των χριστιανικών μνημείων,  αλλά και η σύσφιξη των σχέσεων με άλλες ομολογίες, δόγματα και θρησκείες στο όνομα πάντοτε της ειρηνικής συνύπαρξης και της αλληλοκατανόησης των λαών». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει στην έναρξη του 7ου Διεθνούς Χριστιανικού Φόρουμ της Μόσχας, με θέμα «Θρησκεία και Κόσμος: Διαθρησκειακός και Διαπολιτισμικός Διάλογος στον σύγχρονο κόσμο»,  από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής κ. Αλεξέι Τσερκέζοφ.

Ο Γ.Γ. της ΔΣΟ κατά την κεντρική του ομιλία στο Φόρουμ, που συμμετείχαν πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι θρησκειών, στην θεματική ενότητα «Διάλογος των θρησκειών στην αντιμετώπιση απειλής της πανδημίας» υπογράμμισε ότι «η ψευδαίσθηση της μόνιμης ασφάλειας που βίωνε, ιδιαίτερα ο άνθρωπος των λεγόμενων ανεπτυγμένων χωρών, έπαψε να υφίσταται. Η ανθρωπότητα, έπρεπε να προσαρμοστεί στις δεδομένες συνθήκες και να διεξάγει έναν ιδιόμορφο πόλεμο. Ιδιόμορφο διότι οι μάχες που έπρεπε να δοθούν επέβαλαν τη συμμετοχή όλων των δυνάμεών μας. Τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Κατ’ αρχάς τα κράτη, που έπρεπε να αναπροσανατολίσουν τα υγειονομικά τους συστήματα, ώστε να ανταπεξέλθουν στην αφόρητη πίεση που ασκούσε η διάδοση των κρουσμάτων. Και ταυτόχρονα, να πάρουν μέτρα περιοριστικά ώστε να ανακόψουν αυτήν τη διάδοση. Μέτρα που ίσως να φαίνονταν σκληρά, ιδίως στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά εκ των υστέρων, φάνηκε ότι ήταν απολύτως αναγκαία. Κι επιπλέον, έπρεπε με στοχευμένα οικονομικά μέτρα να στηριχθούν οι κοινωνίες από την αναστολή των παραγωγικών διαδικασιών. Ταυτόχρονα, κλήθηκε η επιστημονική κοινότητα να σπεύσει για την ανακάλυψη των εμβολίων που θα δημιουργούσαν τείχος ανοσίας έναντι του ιού. Και αυτό επετεύχθη, σε πρωτόγνωρα γρήγορο διάστημα. Τέλος, έπρεπε οι ίδιοι οι πολίτες να αναπτύξουν στο ύψιστο την ατομική ευθύνη τους τόσο στην τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, όσο και με την λήψη των εμβολίων. Η όποια επιτυχία καταγράφεται ως σήμερα, είναι αποτέλεσμα του αποτελεσματικού συνδυασμού όλων των παραπάνω».

Το παράδειγμα του μητροπολίτη Λαρίσης

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «οφείλουμε να σεβαστούμε την συνύπαρξη της θρησκείας και της επιστήμης» και έκανε ειδική μνεία «σε ανθρώπους της εκκλησίας που εμπράκτως προώθησαν το πρόγραμμα του εμβολιασμού, σώζοντας, κυριολεκτικά ζωές, μεταξύ των πιστών. Στην πατρίδα μου, την Λάρισα, έχουμε την τύχη να μας ποιμαίνει ένας τέτοιος φωτισμένος ιεράρχης, ο Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, ο οποίος επιτελεί ένα, πραγματικά αξιομνημόνευτο και θαυμαστό έργο».

Στη λήξη του Συνεδρίου ο διοργανωτής του Διεθνούς Φόρουμ κ. Αλεξέι Τσερκέζοφ επέδωσε στον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο τον ασημένιο σταυρό της οργάνωσης «Χριστιανικός Κόσμος», σε αναγνώριση της συμβολής του στην ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου και στην διατήρηση των παραδοσιακών αξιών.

Με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας της Συρίας

Στο περιθώριο του Διεθνούς Χριστιανικού Φόρουμ ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας της Συρίας, καθώς και με τον Μητροπολίτη Σαφίτας κ. Δημήτριο.

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Δαμασκού κ. Χαμπίμπ (Αγάπιος) Σαλούμε ανέφερε ότι, εξαιτίας των πολεμικών περιπετειών χιλιάδες Έλληνες, όπως και γενικώς οι χριστιανοί της χώρας, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Παρ’ όλα αυτά ακόμη υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες και παρακαλούν την Ελληνική Πολιτεία να αποστείλει διδάσκαλο για να διδάξει στα ελληνόπουλα ελληνικά.

Από την πλευρά του ο ελληνομαθής μητροπολίτης Σαφίτας ζήτησε τη δημιουργία ελληνικού σχολείου για τους χριστιανούς της περιοχής του, που ονομάζεται και “κοιλάδα των χριστιανών”, για να διατηρηθεί η παράδοση, η νοοτροπία και η γλώσσα η ελληνική. Ο ιεράρχης του Πατριαρχείου Αντιοχείας με συγκίνηση τόνισε ότι «πρόσφατα πήρε και ελληνική υπηκοότητα, αλλά ήμουν ήδη Έλληνας στην καρδιά μου, τώρα απλώς έχω και την επίσημη ταυτότητα».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι η προϋπόθεση για την συνέχιση της παρουσίας της ελληνικής παρουσίας είναι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, και δεσμεύτηκε να στηρίξει το αίτημα για αποστολή δασκάλου στην Δαμασκό.

Φωτ. 1-3. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο βήμα του Διεθνούς Χριστιανικού Φόρουμ.

Φωτ. 4. Εκπρόσωποι της εκκλησιαστικής, πολιτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας συμμετέχουν στο Φόρουμ.

Φωτ. 5. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Ανατόλι Βιλεγκζάνιν, εκπρόσωπο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμηρου Πούτιν, τον πρόεδρο της ΓΣ της ΔΣΟ Σεργκέι Γκαβρίλοφ και τον βουλευτή της Κρατικής Δούμας Ιβάν Σούχαρεφ.

Φωτ. 6. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ με τον Μητροπολίτη Σαφίτας, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, κ. Δημήτριο.

Φωτ. 7. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Αρχιμουφτή της Ρωσίας Krganov Albir Rifkatovich και συναδέλφους του της Κρατικής Δούμας.

Φωτ. 8. Ο πρόεδρος της Οργάνωσης «Χριστιανικός Κόσμος» επιδίδει στον Μάξιμο Χαρακόπουλο τον ασημένιο σταυρό ως ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής του στον διαπολιτισμικό διάλογο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες