ΤΑΞΙΔΙΑ

Το ιστορικό χωριό και το καμπαναριό με το ρολόι που κουβαλήθηκε με τα χέρια

Αν θες να χαλαρώσεις και να ζήσεις για λίγα 24ωρα δίπλα στη φύση, τότε πρέπει να το προτιμήσεις

Τα εκατοντάδες χωριά της Ελλάδας αποτελούν πάντα μια καλή ευκαιρία για να χαλαρώσεις μέσα στη φύση.

Και πολύ συχνά δεν την γνωρίζουμε. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με ένα χωριό κοντά στην Αθήνα. Ο λόγος για το Κροκύλειο στη Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Φωκίδα. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, μέσα στο πράσινο που μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι.

Το Κροκύλειο είναι ένα ιστορικό χωριό μιας και μεταξύ άλλων αποτελεί τον τόπο καταγωγής του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη. Οι λιγοστοί αλλά φιλόξενοι κάτοικοι του χωριού το οποίο είναι σκαρφαλωμένο στα 850 μέτρα υψόμετρο θα σου μιλήσουν γι’ αυτό αλλά και για άλλα στοιχεία της ιστορίας του. Και φυσικά για το περίφημο καμπαναριό του. Το ρολόι, λοιπόν, το οποίο κοσμεί το καμπαναριό της πέτρινης εκκλησίας του Άη Γιώργη είναι γαλλικής κατασκευής του 1859. Αγοράστηκε μάλιστα το 1908 από έρανο που έκαναν μεταξύ τους όσοι δούλευαν εκείνο τον καιρό στο Λαύριο. Η ιστορία λέει επίσης ότι το 1909 το ρολόι έφτασε με καράβι μέχρι την Ερατεινή και από εκεί μεταφέρθηκε από τους ντόπιους ως το χωριό στα χέρια.

Στο χωριό, εκτός από την ξεκούραση και την ηρεμία που θα απολαύσεις και ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Από τις παραδοσιακές πέτρινες κρήνες της Μεγάλης Βρύσης μέχρι τα τρεχούμενα νερά, τα πλακόστρωτα μονοπάτια και τα γραφικά ξωκλήσια θα καταλήξεις στο μονοπάτι των νερόμυλων και θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό.

Μπορεί το Κροκύλειο Φωκίδας να μην είναι στη λίστα με τα πιο γνωστά και τουριστικά χωριά της Ελλάδας, αποτελεί έναν κρυμμένο θησαυρό που πρέπει να γνωρίσεις. Ένα αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό, ένας χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός που ίσως γίνει το αγαπημένο σου στέκι, όπως αναφέρει το exporinggreece.

Η Φωκίδα είναι ο κοντινός προορισμός που μπορείς να επιλέξεις για τις ήρεμες εκδρομές του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Πηγή: news.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις