ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός – Η αναζωπύρωση της πανδημίας έφερε… Τσιόδρα – Το παρασκήνιο της επιστροφής και τα ηχηρά μηνύματα

Ένα και πλέον μήνα μετά την τελευταία δημόσια εμφάνισή του και έξι ολόκληρους μήνες μετά την τελευταία ενημέρωση από τα χείλη του ίδιου από το υπουργείο Υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας κλήθηκε να βγει ξανά μπροστά για να στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως για να παρακινήσει όλους εκείνους που εμφανίζονται ακόμα είτε διστακτικοί, είτε αρνητικοί μπροστά στα εμβόλια, να κάνουν το επόμενο βήμα.

Μέσα από σχεδιαγράμματα με επιστημονικά δεδομένα, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εξήγησε ότι χάρη στους εμβολιασμούς αποφύγαμε μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 8.400 θανάτους στη χώρα. Το ίδιο διάστημα, όπως είπε, και πάλι χάρη στα εμβόλια έγιναν 5.560 λιγότερες εισαγωγές σε ΜΕΘ και 5.530 λιγότερες διασωληνώσεις.

Ο καθηγητής επισήμανε πως, όταν ολοκληρώθηκε στη χώρα η μελέτη για τους θανάτους και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, το ποσοστό μείωσης για τον κίνδυνο θανάτου στους εμβολιασμένους «κλείδωσε» στο 91%. Επιπλέον, τόνισε πως όλα τα εμβόλια παρέχουν κάλυψη και για τη μετάλλαξη Δέλτα. Το ποσοστό πριν, κυμαινόταν από 92 έως 98% και μετά τη μετάλλαξη κυμαίνεται από 71 έως 96%.

  • Διαβάστε επίσης: Δείτε την αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων ανά ηλικιακή κατηγορία

Ο δύσκολος χειμώνας

Κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεων, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε πάντως πως οι αριθμοί των ζωών που σώθηκαν, των διασωληνώσεων και των ΜΕΘ που γλιτώσαμε -κυρίως στις μεγάλες ηλικίες- θα αυξηθούν στο απώτερο μέλλον.

«Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη» παραδέχτηκε ο καθηγητής, σε συνέχεια δυσοίωνων προβλέψεων ειδικών για το προσεχές διάστημα.

Στο σημείο αυτό μάλιστα, παρουσίασε στοιχεία από χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έως σήμερα.

Δεδομένα από τη Ρουμανία, με εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού γύρω στο 34%, δείχνει ένα τεράστιο και καταστροφικότατο τέταρτο κύμα της νόσου το οποίο συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες. Ξεπέρασαν τους 500 ανά ημέρα οι θάνατοι, χθες.

Στη Ρωσία, με ένα 34% του πληθυσμού εμβολιασμένο, είχαν πάνω από 1.000 θανάτους σε μια ημέρα, χθες.

«Αλλες χώρες μπαίνουν σταδιακά σε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα» είπε ο καθηγητής, διαμηνύοντας πως «θα το δούμε κι εδώ στην πατρίδα μας, με την εποχικότητα». «Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου» κατέληξε ο ίδιος.

Η επανεμφάνιση

Η επιστροφή του κ. Τσιόδρα, μετά από αρκετό καιρό, χτύπησε «καμπανάκια» στο μυαλό πολλών ανθρώπων πως τα δύσκολα ίσως να μην έχουν τελειώσει ακόμα. Μάλιστα, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και τον αργό ρυθμό εμβολιασμού εντείνουν τον φόβο ενόψει των επόμενων μηνών.

Στο υπουργείο Υγείας, αλλά και γενικότερα στην κυβέρνηση, φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι η επικοινωνιακή προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος «σκοντάφτει» κάπου.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκτακτη ενημέρωση φέρεται να έγινε για έναν βασικό λόγο: ο καθηγητής χαίρει άκρας εκτίμησης και εμπιστοσύνης από τους πολίτες, οι οποίοι τήρησαν ευλαβικά τα μέτρα στο πρώτο κύμα της πανδημίας, καθώς και τις συμβουλές που έδινε από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης.

Επομένως, θεωρείται από τους αρμόδιους ο καταλληλότερος για να πείσει τους πολίτες να συνεχίσουν τον εμβολιασμό.

Επίσης, με την επανεμφάνιση του κ. Τσιόδρα η κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει διπλό μήνυμα: Από τη μια πλευρά θέλει να μας πει ότι πρέπει να προσέχουμε, αφού η πανδημία δεν έχει ακόμα περάσει, και από την άλλη να υπογραμμίσει ότι πρέπει να επιστρέψουμε σιγά – σιγά στην κανονικότητα, αφού δεν μπορεί να κλείνει συνεχώς η χώρα.

 Aνησυχία για τη Β. Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία των ειδικών για την αύξηση των κρουσμάτων παραμένει έντονη, την ώρα που για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκε υψηλός αριθμός νέων μολύνσεων, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 3.000.

Στο επίκεντρο είναι η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, με τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά να μπαίνουν επίσης στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη. Προβληματισμός υπάρχει και για τις εορταστικές εκδηλώσεις εν όψει του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτώβριου στη Θεσσαλονίκη.

«Αν δεν γίνει ισχυρή ανίχνευση πριν την παρέλαση με τον συνωστισμό που θα υπάρχει θα έχει μεγάλη κοινωνική συναναστροφή. Να υπάρχουν περιορισμοί, να φοράνε μάσκα» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης.

Πάντως,, 15 ημέρες μετά την άρση περιορισμών για τους εμβολιασμένους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα. «Δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγή πλεύσης στα μέτρα. Υπάρχει απόλυτη συσχέτιση των εμβολιασμών με τα περιστατικά της πανδημίας και τους ανθρώπους που νοσούν βαριά» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις