ΛΑΡΙΣΑ

Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας: «Οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία και την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς»

Η Επιτροπή Αγώνα κατά των Βάσεων καταγγέλλει και διαμαρτύρεται για την  ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: Η Συμφωνία αυτή προετοιμάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ανανεώνεται από τη Ν.Δ. σε 5ετη βάση με πιθανότητα να παραμείνει σε ισχύ επ΄αόριστον.

Η Συμφωνία αυτή οριστικοποιεί την παράδοση στις ΗΠΑ τεσσάρων νέων στρατιωτικών τοποθεσιών:

-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» θα εγκατασταθεί δύναμη περίπου 300 – 400 Αμερικανών στρατιωτικών. Επελέγη λόγω της εύκολης πρόσβασης στο λιμάνι και το αεροδρόμιο από όπου διεκπεραιώνονται συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Αμερικανοί πεζοναύτες και ελικοπτεράδες.

-ΣΟΥΔΑ επεκτείνουν και άλλο τις εγκαταστάσεις τους στην αεροναυτική τους βάση για τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

-ΛΑΡΙΣΑ Το αεροδρόμιο της 110 Π.Μ. έχει ήδη παραχωρηθεί, από τον Καμμένο ακόμη, ως νέα βάση στις ΗΠΑ. Μετά τα drones σχεδιάζεται να  εγκατασταθούν εδώ τα θηριώδη Global Hawk, κατασκοπευτικά με πολλά οπλικά και πυραυλικά συστήματα. Εδώ άλλωστε γίνονται του κόσμου οι συνεκπαιδεύσεις Ελλήνων πιλότων με Αμερικανούς, ήδη βρίσκονται στην πόλη μας εδώ και μέρες και σκοπεύουν να μείνουν ως τις 15 Νοεμβρίου 15 αμερικανικά μαχητικά F – 15 Strike Eagle προκειμένου να συνεκπαιδευθούν με τους Έλληνες πιλότους σε όλο το FIR Αθηνών και να μετάσχουν στην πολυεθνική άσκηση «Castle Forge» στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι δε μοίρες της 110 συμμετέχουν σε διάφορες πολυεθνικές ασκήσεις. Και να μη ξεχνάμε ότι η Λάρισα επιβαρύνεται και με το Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ που εδρεύει στην 1η Στρατιά.

– ΒΟΛΟΣ Στο Στρατόπεδο Γ ε ω ρ γ ο ύ λ α και στο Σ τ ε φ α ν ο β ί κ ε ι ο ελικόπτερα και πεζοναύτες, στο λιμάνι υποδομές για μετακίνηση στρατευμάτων και πολεμικού υλικού, στην 110 Π.Μ. στη Ν. Αγχίαλο ανέγερση νέας πτέρυγας για τη φιλοξενία Αμερικανών πιλότων.

Υπάρχει όμως και η δήλωση του Ν.Δένδια «η ίδια η Συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον. Στο παζάρι που προηγήθηκε η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε λίστα 23 «προς διάθεση» τοποθεσιών, στις οποίες περιλαμβάνονται Σκύρος, Λήμνος, Ρόδος και Κάρπαθος. Οι Αμερικανοί αντιπαρέβαλαν δική τους λίστα τοποθεσιών, μεταξύ άλλων τον Άραξο (που παραμένει πάντα σε ετοιμότητα για μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικών), Ανδραβίδα και Αστακό.

Διαμαρτυρόμαστε επίσης και καταγγέλουμε και τη νέα «αμυντική συμφωνία» μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας η οποία περιλαμβάνει ένα γενναίο εξοπλιστικό πακέτο, που θα πληρώσει μέχρι δεκάρας ο ελληνικός λαός στη γαλλική πολεμική βιομηχανία

αφ΄ενός, αφ΄ετέρου προβλέπει και παραχώρηση υποδομών για τις γαλλικές ανάγκες.

Δηλαδή όλη η Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι»!

Η ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια και με την άμυνα της χώρας, ούτε με την ανακοπή της τουρκικής επιθετικότητας. Η πολιτική της εμπλοκής τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας για γεωστρατηγική αναβάθμιση, οδηγεί σκόπιμα την Ελλάδα σε επικίνδυνα παζάρια σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι υπεύθυνη για τα σχέδια της κάθετης διχοτόμησης της Κύπρου.

Οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, η αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε Σαουδική Αραβία ενάντια στο Ιράν, πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο και τη Μαύρη Θάλασσα, αεροσκάφη για ΝΑΤΟική επιτήρηση των συνόρων σε Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, στρατιωτικές δυνάμεις στο Σαχέλ της Αφρικής ) όχι μόνον δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα του λαού μας, αλλά αντίθετα στοχεύουν άλλους λαούς, μετατρέπουν τη χώρα μας σε στόχο, συνεπάγονται τεράστιους κινδύνους για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχει σε αυτές, φορτώνουν το υπέρογκο κόστος τους στις πλάτες των εργαζομένων.

ΛΑΡΙΣΑΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ,

Σε κοιτάμε κατάματα και σε ρωτάμε:

Τι κερδίζεις εσύ από το γεγονός ότι η Ελλάδα έρχεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ για τις δαπάνες για τις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας, φτάνοντας μέχρι και τα 6 δις. Ευρώ, από τη στιγμή που οι δαπάνες αυτές εξυπηρετούν τα σχέδιά τους για να οργανώνουν επεμβάσεις και πολέμους κατά άλλων λαών;

Τι κερδίζεις εσύ την ώρα που έρχεσαι αντιμέτωπος με την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, την ώρα που η χώρα μας δαπανά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για αγορά εξοπλισμών και πολεμικού υλικού που προορίζονται για τους ΝΑΤΟικούς επιχειρησιακούς σχεδιασμούς και όχι για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας;

Σκέφτηκες ποτέ πόσο κινδυνεύεις εσύ και η οικογένειά σου από την μετατροπή της πόλης μας (αλλά και όλης της χώρας μας) σε ένα απέραντο ΑμερικανοΝΑΤΟικό Στρατηγείο ,επομένως σε μαγνήτη πολέμου, αν οι «αντίπαλοι» του ΝΑΤΟ (Ρωσία, Ιράν κ.λ.π.) δεχτούν το πρώτο πλήγμα και ανταποδώσουν χτυπώντας τις πόλεις με Νατοϊκές βάσεις, όπως έχουν δηλώσει;

Το επιχείρημα της μετατροπής της χώρας μας σε «πυλώνα» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων είναι επικίνδυνο. Αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά πως οι επιχειρηματικοί και οι πολεμικοί σχεδιασμοί πάνε χέρι – χέρι.

Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα συνολικά. Οι λαοί έχουμε τη δύναμη μέσα από την πάλη μας να οικοδομήσουμε έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, ευημερία, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους. Ο λαός να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση της ΝΔ και σε κάθε αστική κυβέρνηση. Αντίθετα να δυναμώσει την πάλη του για την ικανοποίηση των αναγκών του, για να γίνει κυρίαρχος στον τόπο του, έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Απαιτούμε:

Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις. – Να κλείσει η βάση της Σούδας – Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – Να μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες