ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Αποκαλύπτονται παλιές αγιογραφίες και επιγραφές στον Ι.Ν. Άγ. Ιωάννη Προδρόμου – Αλλάζει αρχαιολογικό επίπεδο το “Κονάκι” (φωτο – βίντεο)

Καταπληκτικές αγιογραφίες και επιγραφές αποκαλύπτουν οι εργασίες συντήρησης στο Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Προδρόμου του Δήμου Καρδίτσας ο οποίος χτίστηκε το 1845 και αγιογραφήθηκε το 1859.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρεμβάσεις αναμόρφωσης στο ιστορικό «Κονάκι» του χωριού που χτίστηκε το 1881 και το οποίο θα μετατραπεί σε έναν απολύτως ολοκληρωμένο, επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο που θα αναδεικνύει τον τοπικό πολιτισμό.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο εντάχθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 20214 – 2020 με τίτλο: «Διαμόρφωση, προστασία και ανάδειξη των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου Μαγούλα Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος Τ.Κ. Προδρόμου του Δήμου Καρδίτσας» προϋπολογισμού 943.800 ευρώ.

Ο αρχαιολογικός χώρος «Μαγούλα – Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος» βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του οικισμού του Προδρόμου και απέχει 5 χλμ από την Καρδίτσα.

Ο εμβληματικός γήλοφος που δεσπόζει στο πεδινό, αγροτικό τοπίου της Δ.Ε. Κάμπου, αποτελεί τον μακροβιότερο οικισμό της Δυτικής Θεσσαλικής πεδιάδας με συνεχή ανθρώπινη παρουσία από το 6.500 π.Χ, όταν οι πρώτοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο KarditsaLive.Net η Υπεύθυνη Αρχαιολόγος του παραπάνω έργου κ. Νάνσυ Κραχτοπούλου, η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Ιωάννη με τον πλούσιο Αγιογραφικό και ξυλόγλυπτο διάκοσμο και το θαυματουργό της Αγίασμα αποτελεί διαχρονικό προσκύνημα, ενώ το Κονάκι του Προδρόμου, ένα από τα χαρακτηριστικότερα και ομορφότερα τσιφλικόσπιτα του Θεσσαλικού κάμπου.

Η συντήρηση των αγιογραφιών και των ξυλόγλυπτων στοιχείων του Ναού και η συντήρηση και αποκατάσταση δομικών του στοιχείων θα δώσουν μια νέα πνοή στο μνημείο, αναδεικνύοντας την αρχιτεκτονική του μορφή, την καλλιτεχνική του αξία και την πνευματικότητά του.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ

Όπως ενημέρωσε η κ. Κραχτοπούλου την ηλεκτρονική εφημερίδα μας, «ήδη, οι δοκιμές καθαρισμού στους κίονες και τους πεσσούς του Ναού αποκαλύπτουν τον αυθεντικό Αγιογραφικό διάκοσμο, αλλά και επιγραφές που ήταν καλυμμένες κάτω από έξι στρώματα λαδομπογιάς με την οποία είχαν περαστεί (τον 19ο αιώνα και αργότερα), οι κίονες και οι πεσσοί της Εκκλησίας ίσως για καλωπιστικούς λόγους. Παράλληλα, στη δυτική είσοδο του Ναού αναδείχθηκε ένα μοναδικό καλλιτέχνημα πιστού (το πιο πιθανό), με στρώση από χρυσό σε όλο το περιθύρωμά της, αλλά και η αρχική διακόσμηση μπλε χρώματος κάτω από το φύλλο χρυσού.

Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα σημεία μέσα και έξω από το Ναό, γεγονός που καταδεικνύει την μεγάλη ιστορική σημασία της εκτέλεσης των εργασιών συντήρησης και αναμόρφωσης που είναι σήμερα σε εξέλιξη στον Άγιο Ιωάννη Προδρόμου.

Να σημειωθεί ότι πριν αρχίσει η συντήρηση του τοιχογραφικού και ξυλόγλυπτου διακόσμου στο Ναό, είχαν πραγματοποιηθεί οι παρακάτω εργασίες:

* Τρισδιάστατη σάρωση με laser scanner του τοιχογραφικού και ξυλόγλυπτου διακόσμου. Μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης θα πραγματοποιηθεί και νέα σάρωση για εμπλουτισμό των στοιχείων που συγκεντρώνονται.

* Απεντόμωση του τέμπλου, του άμβωνα, του δεσποτικού θρόνου, του προσκυνηταριού και όλων των ξύλινων στοιχείων του Ναού.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟ ΚΟΝΑΚΙ

Αναφερόμενη στο Κονάκι και τις παρεμβάσεις που γίνονται εκεί η κ. Κραχτοπούλου τόνισε πως «η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Κονακίου, η βελτίωση των υποδομών του, η προστασία και ανάδειξη των κινητών αρχαιολογικών ευρημάτων που φυλάσσονται σε αυτόν θα συμβάλλουν στην αισθητική και λειτουργική του αναμόρφωση και θα αποδώσουν στο κοινό έναν ευχάριστο και ευπρεπισμένο αρχαιολογικό χώρο με αναβαθμισμένες και επίκαιρες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Το χρονολογικό εύρος (5ος αιώνας π.Χ. έως και τα νεότερα χρόνια) των λίθινων και πήλινων αρχαιολογικών ευρημάτων που καταγράφονται στο πλαίσιο του έργου τονίζει τη διαχρονικότητα της κατοίκησης της περιοχής».

«Η σύνθεση και η ανάδειξη της Μαγούλας – Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και των μνημείων της σε ένα ενιαίο τόπο πολιτισμού – πρόσθεσε – θα συμβάλλει στην ανάδυση ενός σημαντικού, ελκυστικού, λειτουργικού, εξωστρεφούς και άμεσα προσβάσιμου, επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. Αυτός θα αποτελέσει ένα δυναμικό πολιτιστικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό και τουριστικό σημείο αναφοράς για την περιοχή, αλλά και κόμβο επικοινωνίας, διεθνούς προβολής των πόρων πολιτισμού της Δυτικής Θεσσαλίας».

Επισημαίνεται ότι στις παρυφές της Μαγούλας  βρίσκεται ο αποθηκευτικός χώρος της Υπηρεσίας όπου αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί όλα τα κεραμικά ευρήματα παλαιών ανασκαφών στην περιοχή, τα οποία καταγράφονται και τακτοποιούνται στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου ΕΣΠΑ. Ο χώρος αυτός σύντομα θα βελτιωθεί και θα είναι πλέον επισκέψιμος για το κοινό.

Στο έργο απασχολούνται ένας αρχαιολόγος, ένας πολιτικός μηχανικός, δυο συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, και δυο εργατοτεχνίτες, ενώ αναμένεται να προσληφθούν σύντομα άλλοι έξι συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Η κ. Κραχτοπούλου έκλεισε υπογραμμίζοντας πως «η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας οφείλει θερμές ευχαριστίες στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο, στις αρμόδιες Υπηρεσίες και Συμβούλια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, στον ιερέα της ενορίας και τους κατοίκους του Προδρόμου για την αρωγή, την υποστήριξη και την αγαστή συνεργασία».

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή: karditsalive.net

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες