ΛΑΡΙΣΑ

Απόστολος Καλογιάννης: Το κράτος είναι «μπαταχτσής» – Σοβαρές καθυστερήσεις στο «Τρίτσης»

Μπαταχτσή χαρακτήρισε το κράτος ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, με αφορμή το Συνέδριο της ΚΕΔΕ από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καλογιάννης τόνισε πως παρά την νομοθεσία που ισχύει, η αυτοδιοίκηση δεν λαμβάνει την προβλεπόμενη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα 250 Δήμοι από τους συνολικά 332 να μην μπορούν να βγάλουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε την ανάγκη για συναίνεση των Δημάρχων ως προς την δημιουργία ενός οδικού χάρτη συνολικών διεκδικήσεων από την κυβέρνηση.

Πολλά είναι τα προβλήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λαρισαίων με πρώτο και κύριο τα οικονομικά, τις προσλήψεις, τις αρμοδιότητες αλλά και τη χρηματοδότηση έργων μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», που όπως επεσήμανε ο ίδιος υπάρχουν σοβαρότατες καθυστερήσεις.

Ο κ. Καλογιάννης έθεσε ως προτεραιότητα την δημιουργία ενός οδικού χάρτη διεκδικήσεων από την ΚΕΔΕ, μιας και τα προβλήματα είναι κοινά για όλους τους Δήμους, πέρα των προσωπικών απόψεων των Δημάρχων ή των παρατάξεων.

«Πέρα των απόψεών μας και των παρατάξεων, που ηγούμαστε,  αυτό που έχει σημασία είναι να ξεκινήσει και να συναποφασίσουν οι παρατάξεις και συνολικά η ΚΕΔΕ ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας οδικός χάρτης διεκδικήσεων, που αφορούν στα προβλήματα για να μπορέσουμε να σταθούμε. Αυτή τη στιγμή πάνω από τους 250 Δήμους στους 332 που είμαστε συνολικά,  δεν μπορούν να βγάλουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Η κατάσταση είναι δραματική με κίνδυνο να κλείσουν Δήμοι. Χρειάζεται συναίνεση όλων . Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι να διεκδικεί τους νομοθετημένους πόρους που αυτή τη στιγμή δεν παίρνει», τόνισε ο κ. Καλογιάννης.

Επεσήμανε δε, πως η νομοθεσία λέει ότι στην αυτοδιοίκηση πρέπει να «πηγαίνουν» 6 δις ευρώ τον χρόνο και να κατανέμονται και πηγαίνουν μόλις 2 δις. «Μιλάμε για κράτος μπαταχτσή», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Λαρισαίων, σχολιάζοντας πως τα θέματα αυτά και τα προβλήματα των Δήμων δεν λύνονται ούτε με δημόσιες σχέσεις, ούτε με επισκέψεις στον Υπουργό, αλλά με έναν οδικό χάρτη διεκδίκησης που μπορεί να δώσει μια άλλη οικονομική δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση.

Διεθνές Συνέδριο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων – Το ψηφιακό παράδειγμα της Λάρισας

Κι ενώ η αυτοδιοίκηση μαστίζεται από την υποχρηματοδότηση, καλείται να μετασχηματιστεί ψηφιακά προς όφελος των πολιτών. Από σήμερα έως τις 15 Οκτωβρίου πραγματοποιείται το  διαδικτυακό Διεθνές Συνέδριο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων από το Δίκτυο Major Cities of Europe και τον Δήμο Λαρισαίων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο κ. Καλογιάννης μίλησε για τη σπουδαιότητα του Συνεδρίου, το οποίο τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στη Λάρισα, τονίζοντας πως οι ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής αλλάζουν τα δεδομένα και βελτιώνουν τις παροχές υπηρεσιών προς τον πολίτη, όχι μόνο το εσωτερικό περιβάλλον των Δήμων, αλλά και στις ίδιες τις πόλεις.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχος ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει ξεκινήσει και στην χώρα μας, όμως αυτή είναι ουραγός. Παρόλα αυτά γίνονται πολλές προσπάθειες για τον ψηφιακό αυτόν δρόμο με τον κ. Καλογιάννη να επισημαίνει πως «το μήνυμα προς όλους είναι ότι πάμε για μεγάλες αλλαγές».

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν ψηφιακές δράσεις που χρησιμοποιούνται σε μεγάλες πόλεις του κόσμου, όπως η Βαρκελώνη, η Βενετία, η Βιέννη κ.α.. δίνοντας ιδέες και στοςυ ελληνικούς δήμους για το τεχνολογικό άλμα.

Η Λάρισα όμως είναι μία περιοχή που κάνει μεγάλα βήματα για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, ο Δήμος είναι έτοιμος να βγει σε διαγωνισμό για την ελεγχόμενη στάθμευση, αλλά με ψηφιακή χροιά.

» Θα έχουμε ελεγχόμενη στάθμευση που θα πάμε να πληρώνουμε το χαρτάκι και να γυρίζουμε να το βάζουμε στο αυτοκίνητο; Όχι. Με συγκεκριμένη εφαρμογή στο κινητό, θα έχεις τη δυνατότητα να πληρώσεις να σε καθοδηγήσει το κινητό σου που θα πας να σταθμεύσεις , καθώς θα σου δείχνει τις θέσεις και θα έχεις τη δυνατότητα να πληρώσεις το εισιτήριό σου μέσα από το τηλέφωνο κι αν δεν έχεις εξαντλήσει την ώρα να μπορείς να διακόψεις και να πάρεις και ρέστα. Μπορείς επίσης να επεκτείνεις τη στάθμευσή του αυτοκινήτου κι από το καφέ που κάθεσαι», εξήγησε ο κ. Καλογιάννης, ενώ σχεδιάζεται και το στήσιμο δικτύου LoRa, το οποίο θα διασυνδέει υπηρεσίες ακόμη κι αν οι επικοινωνίες «πέσουν».

Με το σύστημα αυτό σε κρίσιμες στιγμές, όπως στον Ιανό,  που έπεσαν οι επικοινωνίες, θα μπορούν να λύνονται ζητήματα επικοινωνίας και να μην χάνεται ο συντονισμός των υπηρεσιών.

Ακόμη, ο Δήμος Λαρισαίων προωθεί την τοποθέτηση  ηλεκτρονικών συσκευών σε μικρά και μεγαλύτερα δάση για την  προειδοποίηση πιθανής φωτιάς. Τέλος, μία σημαντική τεχνολογία με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι αυτή που εφαρμόζεται στη Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Λάρισας έχει αναπτύξει ένα πολύ μεγάλο σύστημα τηλεδιαχείρισης, το οποίο μας γνωρίζει τη στιγμή που θα γίνει η διαρροή, που θα γίνει, τι πρέπει να κάνουμε και προειδοποιεί ποιον κόμβο των βανών πρέπει να κλείσουμε για ενημερώσουμε τους πολίτες και να αποκαταστήσουμε τη βλάβη. Είναι η περιβόητη τηλεδιαχείριση. Την έχουμε εγκαταστήσει εδώ και 4-5 χρόνια κι αυτή τη στιγμή την  επεκτείνουμε και στα χωριά του καλλικρατικού μας Δήμου», εξήγησε για την σπουδαιότητα της εφαρμογής της τεχνολογίας αυτή ο Δήμαρχος τονίζοντας τέλος, πως η Λάρισα έχει μόλις 21% απώλειες νερού, όταν οι υπόλοιπες ΔΕΥΑ στην Ελλάδα καταγράφουν απώλειες έως και 50%, ενώ το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο και από τον ευρωπαϊκό δείκτη απωλειών.

Πηγή: magnesianews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες