ΛΑΡΙΣΑ

Σε αγωνιστική ετοιμότητα το Παράρτημα Λάρισας του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου

Την 4η κατά σειρά γενική συνέλευση πραγματοποίησε χθες Κυριακή το Παράρτημα Λάρισας του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, κάνοντας ένα απολογισμό των πεπραγμένων και έναν προγραμματισμό για τις επόμενες δράσεις.

Στην εισήγηση τονίστηκαν τα εξής: “20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας και η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της όπως την ενίσχυση του ΕΣΥ στα ΜΜΜ στις δομές εκπαίδευσης. Το έχει ρίξει απλά στην ατομική ευθύνη χωρίς να ελέγχει ουσιαστικά τους μεγάλους χώρους δουλειάς πχ εργοστάσια και γενικά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους όπου αποδεδειγμένα είναι εστίες διασποράς. Επιμένει στην διχαστική ρητορική διαχωρίζοντας τους εργαζόμενους σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Παρόλα αυτά από το περασμένο καλοκαίρι και μέχρι τώρα εφάρμοσε τοπικά lockdown χωρίς ουσιαστική στήριξη της δημόσιας υγείας και της διαβίωσης των εργαζομένων.

Ο ΠΜΣ τόσο κεντρικά όσο και τοπικά (από την ίδρυση μας) ήταν παρόν και πρωταγωνίστησε στους αγώνες για τα δικαιώματα του κλάδου μας με την μεγάλη κινητοποίηση στο Σύνταγμα τον Μάιο του 20 όπου από ξεκίνησε η κουβέντα για την αποζημίωση των καλλιτεχνών ( βλέπε μητρώο καλλιτεχνών ως απάντηση της κυβέρνησης) και μετά το φθινόπωρο του 20 οι κινητοποιήσεις στο υπουργείο εργασίας από όπου και ξεκίνησε η αποζημίωση τον Σεπτέμβριο του 20 μέχρι και τον Ιούνιο – Ιούλιο όπου και αναμένουμε. Σε τοπικό επίπεδο είχαμε έντονη παρουσία όπως τον Ιούνιο του 20 στην παγκόσμια μέρα μουσικής, τον Αύγουστο του 20 κινητοποίηση με όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία της Θεσσαλίας και στην συνέχεια τον Σεπτέμβριο με το ΠανΘεσσαλικό Συλλαλητήριο στο Βόλο, τα Χριστούγεννα του 20 διαδικτυακή συναυλία αλληλεγγύης, τον Μάρτιο του 21 οι δράσεις για τον ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας με το σύνθημα « artattack»  τον περασμένο Ιούνιο η μουσική διαμαρτυρία στην περιφέρεια Θεσσαλίας και στην πλατεία ταχυδρομείου με μια πρωτόγνωρη και μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων για τα δεδομένα της περιοχής μας.

Όλα έγιναν στα πλαίσια του προγραμματισμού του ΠΜΣ πανελλαδικά  και σε συμπόρευση με άλλους φορείς, σωματεία, ομοσπονδίες, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Δεθήκαμε καλύτερα με τα μουσικά και καλλιτεχνικά σωματεία της Θεσσαλίας και της πόλης μας, αναπτύξαμε κοινές δράσεις (πχ 1η Μάη 2021). Με όλον αυτό τον κόσμο βρεθήκαμε στον δρόμο γιατί έχουμε κοινά προβλήματα. Η αλληλεγγύη από εργαζόμενους σε εργαζόμενους ήταν σημαντικό κομμάτι της δράσης μας (μουσική πορεία για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας, οικονομική στήριξη συναδέλφων, μουσικό πρόγραμμα με παράδοση τροφίμων στους σεισμόπληκτους στο Δαμάσι μαζί με αγροτικούς συλλόγους, ακουστικό live για τους πυρόπληκτους όπου μαζί με την Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών και το ΕΚΛ συγκεντρώσαμε ένα μεγάλο ποσό).

Ο ΠΜΣ άνοιξε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας γενικά, όπως η συλλογική σύμβαση εργασίας όπου θα  μας κατοχυρώνει μια σειρά από δικαιώματα μισθολογικά και ασφαλιστικά τα οποία και διεκδικούμε. Αλλά και σε πιο ειδικά θέματα όπως πρόσφατα στην Εθνική Λυρική Σκηνή όπου θέλουν τους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες ( με μπλοκάκι, τώρα freelancer). Βέβαια και εμείς εδώ σε τοπικό και επαρχιακό επίπεδο λόγω του ότι είμαστε αρκετοί μουσικοί της παραδοσιακής μουσικής πρέπει να ανοίξουμε μια συζήτηση για το πως θέλουμε να δουλεύουμε ούτως ώστε να είμαστε καλυμμένοι μισθολογικά και ασφαλιστικά στους γάμους, τα πανηγύρια, στα χορευτικά. Φέτος, δουλέψαμε σε σχέση με πέρυσι αρκετά καλύτερα, αλλά πόσα ένσημα πήραμε; Τα περισσότερα ήταν εργοσημα, αυτό θέλουμε; Μέχρι τέλος του μηνός θα ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης και οι ταβέρνες με ζωντανή μουσική όπου θα δουλέψουν οι συνάδελφοι του λαϊκού ρεπερτορίου, με τι μεροκάματο; Ασφάλεια; Τα ωδεία έχουν ξεκινήσει και αυτά με τι όρους; (χτες ο σύλλογος πραγματοποίησε εκδήλωση στην Αθήνα για την μουσική εκπαίδευση)

Συνάδελφοι, παλεύουμε η επιδότηση ανεργίας να μην λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς το δικαίωμα λήψης του εποχικού βοηθήματος. Ούτως ή άλλως όλοι οι εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ για το δικαίωμα συμμετοχής τόσο στα προγράμματα ανεργίας όσο και για το εποχικό βοήθημα. Να ενταχθούν στο εποχικό βοήθημα όλοι οι κωδικοί που αφορούν τους εργαζόμενους του κλάδου μας. Απαιτούμε επίσης την ένταξη όλων των συναδέλφων που γράφτηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών μετά τις 10 Γενάρη αλλά και για όσους δεν γράφτηκαν ακόμα, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ήδη εγγεγραμμένους.

Η απόφαση για ένα mini lockdown τα περιοριστικά μέτρα στη Λάρισα από 1 μέχρι 8 Οκτωβρίου που είχαμε την περασμένη εβδομάδα δεν φέρνει την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Η πραγματική διασπορά γίνεται στους μεγάλους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία. Την ίδια στιγμή τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο και μεταφράζονται επιλεκτικά ανάλογα με τις ανάγκες τις οικονομίας ενώ ως μοναδικό μέτρο προβάλλεται διαρκώς και μόνο η ατομική ευθύνη. Καμία απαγόρευση της κυκλοφορίας και της μουσικής στους χώρους εστίασης δεν πρόκειται να γεννήσει κλίνες, ΜΕΘ, μια ολοκληρωμένη καμπάνια του ΕΟΔΥ για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, δεν θα γεννήσει ασφαλείς υποδομές στους χώρους εκπαίδευσης, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν θα ενισχύσει τις δομές υγείας του νομού οι οποίες είναι υποστελεχομένες. Η κυβέρνηση συσχετίζει αυθαίρετα χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση την απαγόρευση της μουσικής στους χώρους εστίασης με τον συνωστισμό και τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Ζημιώνει για ακόμη μια φορά τους εργαζομένους του κλάδου μας. Το πραγματικό αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων είναι η απαγόρευση του δικαιώματος στην εργασία πολλών συναδέλφων ύστερα από μήνες παρατεταμένης διακοπής μουσικών εκδηλώσεων και απλήρωτων προβών που έχουν προηγηθεί. Αυτό που έδειξε η θετική κινητικότητα των σωματείων που βρίσκονται στο χώρο της εστίασης τις προηγούμενες μέρες είναι πως παλεύουμε πλάι – πλάι με τους μικρούς ιδιοκτήτες της πόλης εξασφαλίζοντας όμως τα εργασιακά μας δικαιώματα, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις και τους υπεύθυνους των προβλημάτων μας (κυβερνήσεις, υπουργεία, δήμους, περιφέρειες κτλ).

Μόνο με την οργανωμένη πάλη έχεις κατακτήσεις. Η πανδημία, συνάδελφοι, κάποια στιγμή θα περάσει και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε συσπειρωμένοι, ο αγώνας δεν είναι μάταιος. Αισιόδοξο παράδειγμα των τελευταίων ημερών είναι οι εργαζόμενοι της e-food που κατέβηκαν συσπειρωμένοι συντεταγμένοι με στοχευμένα αιτήματα και τα κατάφεραν. Άλλο παράδειγμα η απεργία που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στα «Praktiker» επειδή η επιχείρηση απέλυσε συνάδελφο πρωτοπόρο, ο οποίος ήταν και εκλεγμένος σε διοίκηση, με την αιτιολογία ότι δεν είναι παραγωγικός  ύστερα από 20 και πλέον χρόνια δουλειάς. Η πραγματική αιτία της απόλυσης όμως, ήταν ότι δεν δέχτηκε αλλαγή της σύμβασής του με χειροτέρους όρους. Η απεργία ήταν μαζικότατη και στο πλευρό των εργαζομένων παραβρέθηκαν αρκετά σωματεία της Λάρισας όπως και εμείς.

Ο Σύλλογός μας άνοιξε όλα τα ζητήματα, γιατί μας αφορούν όλα! Γι αυτό συσπείρωσε τόσους συναδέλφους και αναγνωρίστηκε από τόσους εργαζόμενους. Τα πάλεψε όλα με ζωντάνια και ενθουσιασμό. Μέχρι και στο καταστατικό μας φαίνεται πως ο Σύλλογος παίρνει θέση για κάθε σημαντική εξέλιξη από τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, μέχρι την λογοκρισία στην τέχνη, το απαράδεκτο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, τις φασιστικές συμμορίες που στόχο τους έχουν το χτύπημα του οργανωμένου κινήματος μέχρι το να ζουν ειρηνικά οι λαοί της περιοχής μας. Και όταν ο αγώνας συνδέεται με την τέχνη, τότε τα αποτελέσματα είναι πολλαπλάσια και στην διεκδίκηση και στο κοινό που είναι αποδέκτης της τέχνης μας, αφού είναι κοινωνική ανάγκη… Εμείς έχουμε ξεκάθαρο ότι προσπαθούμε και για την πολιτιστική καλλιέργεια του Λαού μας.

Όπως έχουμε ξεκάθαρο πως είμαστε σωματείο εργαζόμενων μουσικών. Σε αυτήν την κατεύθυνση σήμερα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας, ο Σύλλογός μας απευθυνόμενος στους συναδέλφους μουσικούς λέει πως δεν είναι η ώρα να καταγράψουμε ποιος έχει περισσότερα ή λιγότερα πτυχία ή προϋπηρεσία στο επάγγελμα, ποιος κάνει τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα και ποιος είναι μόνο μουσικός. Τώρα είναι η ώρα αδιαίρετος ο κλάδος να συνεχίσει την διεκδίκηση ενάντια στο σύνολο μιας επίθεσης χωρίς προηγούμενο που με όχημα την ατομική ευθύνη, συντρίβει την αξιοπρεπή διαβίωσή τη δική μας και συνολικά των εργαζομένων βάση των δυνατοτήτων του αιώνα μας. Να υψώσουμε τοίχος κόντρα στην καταχρηστική απαίτηση κάθε εργοδότη να υπογράφουν συνάδελφοι χαρτιά δηλώνοντας:

1)      Ότι θα δουλεύουν με απαράδεκτους όρους. Η συλλογική σύμβαση εργασίας για εμάς είναι βασικό πεδίο διεκδίκησης στον κλάδο, οι ανάγκες μας δεν είναι κόστος.

2)      Την παραχώρηση και παραίτηση από έξτρα αμοιβή για βιντεοσκόπηση, ψηφιοποίηση του έργου τους από ιδιωτικούς αλλά και εποπτευόμενους από το κράτος φορείς.

Δεν το δεχόμαστε! Πρόσφατες κινητοποιήσεις μας είχανε ως βασικό περιεχόμενο την προστασία και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μουσικών στην εποχή του «ψηφιακού μετασχηματισμού». Καταλαβαίνουμε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός προωθείται συνολικά στην οικονομία των χωρών της ΕΕ ως μοχλός για να ξεπεράσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι μια κρίση που είναι σε εξέλιξη. Η αλήθεια είναι ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις της λεγόμενης «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν θετικά στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την επιστήμη. Αλλά εδώ δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για μια δημιουργική, πρόσβασιμη αξιοποίηση (που δεν θα είναι για λίγους)  του έργου που αναβαθμίζει και προβάλει τους δημιουργούς του. Στον κλάδο μας για παράδειγμα το livestreaming, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εμπειρία παρακολούθησης μιας ζωντανής παράστασης ή συναυλίας, πέρα από ειδικές συνθήκες (πχ μια τέτοια συνθήκη είναι και η πανδημία) που συμπληρωματικά είναι απαραίτητο. Εύκολα μπορούμε να πούμε κάποιον τεχνοφοβικό. Είμαι όμως έτσι; Σήμερα το κριτήριο που προωθείται είναι πως το livestreaming χρειάζεται να ενισχυθεί περισσότερο γιατί διευρύνει σε παγκόσμιο επίπεδο το κοινό που απευθύνεται μια παραγωγή και κατά συνέπεια και τα κέρδη των παραγωγών.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μετατρέψουν την αγανάχτηση σε οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρχει θετική διέξοδος για τους μουσικούς και για όλους τους εργαζόμενους. Καλούμε τους μουσικούς σε όλη την Ελλάδα να πάρουν την κατάσταση τα χέρια τους, να οργανωθούν στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας:

  • Για να εξασφαλιστεί η επιβίωση και το εισόδημα όλων των εργαζόμενων του κλάδου για όλο το διάστημα που συνεχίζεται η πανδημία και οι επιπτώσεις της στο επάγγελμά μας. Να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης και να διευρυνθούν. Να ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου στα μέτρα στήριξης, ανεξαρτήτως εγγραφής στο Μητρώο Καλλιτεχνών
  • Να σταματήσει η φορο-αφαίμαξη των εργαζόμενων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ και των άλλων φόρων και χαρατσιών που ρημάζουν το ήδη τσακισμένο εισόδημα των εργαζόμενων.
  • Να προστατευτούν εργαζόμενοι-άνεργοι-αυτοαπασχολούμενοι από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, από τους εκβιασμούς κράτους και τραπεζών.
  • Να στηριχθούν οι εργαζόμενοι του πολιτισμού και όχι τα Μεγάλα Ιδρύματα και οι εταιρείες παραγωγής που θησαυρίζουν από την δική μας δουλειά.
  • Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς
  • Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία σχολείων και σχολών, των χώρων εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, αθλητισμού, πολιτισμού. Να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν ως κόστος τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.
  • Να υλοποιηθεί άμεσα το σύνολο των μέτρων που διεκδικεί το οργανωμένο κίνημα των υγειονομικών και το εργατικό κίνημα: Υγεία δωρεάν για όλο τον λαό μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα χωρίς καμία εμπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων.
  • Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη που απαγορεύει την συνδικαλιστική δράση και την προκήρυξη απεργιών, που θεσμοθετεί την ανοιχτή παρέμβαση της εργοδοσίας στα σωματεία μέσω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε συνελεύσεις και αρχαιρεσίες.

Έχουμε μπροστά μας τις εκλογές  για κεντρική διοίκηση και διοίκηση του Παραρτήματος Λάρισας. Συμμετέχουμε όλοι. Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε και άλλο τις δυνάμεις αυτές που έχουν την πλειοψηφία στην κεντρική διοίκηση όπως αντίστοιχα και στο παράρτημα Λάρισας γιατί ανέπτυξαν όλη αυτήν την δράση που περιγράψαμε και με έναν εύστοχο προσανατολισμό με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Με αυτόν τον προσανατολισμό σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα στο σύλλογο ξεπερνώντας δυσκολίες και αδυναμίες. Η ενασχόληση όλων των συναδέλφων με την Τέχνη δεν αποτελεί διασκέδαση και χόμπι. Είναι  μια μορφή εργασίας που χρειάζεται χρόνια σπουδών, προσωπικής μελέτης και σίγουρα αφιέρωση. Έχουμε μέτωπο απέναντι σε όποιον νομίζει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την ανάγκη μας για σύνδεση της δουλειάς μας με το κοινό. Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δεν θα ρίξουμε μαύρο στη δημιουργία μας αλλά θα διεκδικήσουμε δίκαιη αμοιβή για την εργασία μας.

Προγραμματίζουμε τους επόμενους μήνες: ενημερωτικές δράσεις στην πόλη και τον νομό. Βίντεο αφιερωμένο στην δράση του Συλλόγου καθώς και για το Πολυτεχνείο. Ταυτόχρονα στο κανάλι του παραρτήματος θα ανεβαίνει αρχειακό υλικό.

Στόχος μας το επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσουμε με μια οργανωμένη μορφή συζήτησης έναν πλατύ διάλογο για την παραδοσιακή μουσική. Στην πορεία θα εξετάσουμε και άλλα είδη.

Θα προετοιμάσουμε μέσα στο 2022 με καλύτερους όρους το 2ο «artattack» στη Λάρισα.

Υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση για την δημιουργία εκπομπής του παραρτήματος από συνάδελφο που την επεξεργαζόμαστε.

Όλοι μας μπορούμε να ανοίξουμε δρόμους στο σωματείο και να μεταφέρουμε αυτήν την συζήτηση μέσα στις παρέες των καλλιτεχνών. Είμαστε σε ετοιμότητα μαζί με άλλα σωματεία εργαζομένων για κάθε εξέλιξη στο κλάδο μας, για κάθε εξέλιξη ενάντια στα συμφέροντα του λαού μας όπως και για να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας όποτε χρειαστεί.

Όλοι μας να συνεχίσουμε την οικονομική στήριξη του παραρτήματος. Μοναδικό μέσο για την λειτουργία του είναι οι συνδρομές των μελών και οι προσφορές.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις