ΕΛΛΑΔΑ

Οι πρωταθλητές του Spetses Mini Marathon δίνουν συμβουλές

Λίγες μόνο ώρες έμειναν για να δοθεί η εκκίνηση στο Spetses Mini Marathon. To μεγαλύτερο multi-sport event της Ελλάδας επιστρέφει 8 με 10 Οκτωβρίου στο όμορφο νησί των Σπετσών για να γιορτάσει τη συμπλήρωση μιας δεκαετίας γεμάτες δυνατές στιγμές.

Το πρόγραμμα της επετειακής διοργάνωσης περιλαμβάνει τρεις κολυμβητικές διαδρομές 1.500, 3.000 και 5.000 μέτρα καθώς και τρεις δρομικές διαδρομές 5, 10 και 25 χιλιόμετρα ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο εμβολιασμένοι ή με πιστοποιητικό νόσησης αθλητές. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες λάτρεις του αθλητισμού θα συγκεντρωθούν στις Σπέτσες για να γιορτάσουν την επανεκκίνηση των αθλητικών δράσεων με μότο «Νίκη είναι η συμμετοχή».

Ανάμεσα τους, θα είναι και ο πρωταθλητής κολύμβησης Γιάννης Δρυμωνάκης, ο οποίος ως πρεσβευτής της διοργάνωσης κι έμπειρος αθλητής συμβουλεύει όλους εκείνους που θα συμμετάσχουν στο Spetses Mini Marathon για να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους ή να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

«Είναι ένα πολύ όμορφο αθλητικό event όπου οι περισσότεροι πάμε για να χαρούμε το νησί των Σπετσών και να ευχαριστηθούμε το χόμπι που κάνουμε είτε τρέξιμο, είτε ποδήλατο, είτε κολύμπι. Στους αθλητές που προπονώ και τους ετοιμάζω, είτε αρχάριους, είτε προχωρημένους, τους λέω να το ευχαριστηθούν, να απολαύσουν όσο γίνεται τη διαδρομή. Είναι ένα μεγάλο κίνητρο, ειδικά αν κολυμπήσεις το Κόστα – Σπέτσες ή ακόμα πιο δύσκολο το Σπέτσες – Κόστα – Σπέτσες και τους βλέπεις απέναντι πόσο μακριά είναι και όταν φτάνεις στο νησί και πατάς το πόδι σου, κοιτάς πίσω και είναι ένα κατόρθωμα του εαυτού σου που τα κατάφερες», αναφέρει στα «Νέα» ο ίδιος.

Έχοντας και ο ίδιος κολυμπήσει τις διαφορετικές διαδρομές της διοργάνωσης, δίνει κατευθυντήριες γραμμές σε όσους στηθούν στην εκκίνηση των αγώνων για να τα καταφέρουν. «Μια κολυμβητική συμβουλή, είναι να κοιτάνε αρκετά συχνά τις σημαδούρες κι απέναντι το Ποσειδώνιο ώστε να πάνε ευθεία και να μην κολυμπήσουν παραπάνω μέτρα χωρίς λόγο, ειδικά αν υπάρχουν ρεύματα. Όπως και να έχει είναι ένα επίτευγμα του εαυτού σου και για μένα είναι πολύ σημαντικό. Όσο φορές το έχω κάνει, είναι πολύ όμορφο, πολύ σπουδαίο. Ως προς το πώς να κολυμπήσουν, μπορούν να κάνουν και λίγο ύπτιο και λίγο πρόσθιο στον αγώνα, αναλόγως το επίπεδο του καθενός», επισημαίνει ο αθλητές και συνεχίζει. «Η αλήθεια είναι ότι νιώθω πολύ ασφαλής και για μένα και για τους αθλητές μου γιατί υπάρχουν καϊκάκια ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι αρκετοί οι συμμετέχοντες οπότε δεν θα νιώσεις μόνος σου στο απέραντο γαλάζιο. Είναι ένα όμορφο συναίσθημα να ξέρεις ότι ο διπλανός σου προσπαθεί, κι εσύ προσπαθείς και θα κάνουμε όλο αυτό το επίτευγμα κολυμπώντας».

Αν και το αποτέλεσμα του κάθε συμμετέχοντα, θα κριθεί είτε στο νερό, είτε στο δρόμο, βασικό ρόλο σε αυτή παίζουν και οι συνθήκες εκτός αγώνα, τις οποίες μπορούν όλοι να φέρουν στα μέτρα τους. «Πριν τον αγώνα δεν αλλάζεις κάποιες συνήθειες. Δεν αλλάζεις τη διατροφή σου. Προσπαθείς να μην φας ένα βαρύ πρωινό αλλά ελαφρύ. Αν το πρωινό μας είναι δημητριακά με γάλα, ας φας το ίδιο αλλά σε μικρότερη ποσότητα. Αν είναι φρυγανιά με μέλι, ας είναι λιγότερες. Δεν αλλάζουμε διατροφικές συνήθειες ακριβώς την ημέρα του αγώνα. Αυτό που κάνουμε πάντα αλλά να είμαστε πιο ελαφροί για να μας βγει καλύτερα. Πριν από τον αγώνα, να κάνουν καλό ζέσταμα. Αν μπορούν να ξυπνήσουν και λίγο πιο νωρίς ώστε να κάνουν το ζέσταμά τους με διατάσεις, πιθανώς ένα μικρό κολύμπι και μετά να στεγνώσουν ώστε να είναι ζεστοί πριν δοθεί η εκκίνηση. Να μην βρίσκονται μέσα στο νερό και τελευταία στιγμή να τρέχουν να προλάβουν να κάνουν ζέσταμα», υπογραμμίζει ο πρωταθλητής.

Αντίστοιχη εμπειρία από το Spetses Mini Marathon έχει και ο πρωταθλητής Δημήτρης Κουλούρης, ο οποίος θα δώσει το παρόν και φέτος στις κολυμβητικές διαδρομές της διοργάνωσης. «Όσον αφορά το κολυμβητικό σκέλος που θα αγωνιστώ κι εγώ στα 3 χλμ, να μην ξεχνούν οι συμμετέχοντες πως η θάλασσα έχει την κύρια διαφορά του προσανατολισμού σε σχέση με την πισίνα που οι περισσότεροι προπονούμαστε. Οπότε τακτικά ανά 7,8, 10 χεριές το πολύ να τσεκάρουμε τις σημαδούρες της διοργάνωσης έτσι ώστε να μην κολυμπήσουμε παραπάνω μέτρα λόγο λάθος προσανατολισμού. Είναι ένα λάθος που το κάνουν και πολλοί καλοί αθλητές αφού ειδικά αν έχει λίγο κύμα είναι πολύ εύκολο να χάσουμε την πορεία μας και να ταλαιπωρηθούμε άδικα», δηλώνει στα «Νέα», ο γνωστός αθλητής.

Το Spetses Mini Marathon είναι το πρώτο μεγάλο ραντεβού των αθλητικών τουριστών, μετά τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού και είναι φυσικό οι συμμετέχοντες να είναι ενθουσιασμένοι για το ότι θα φορέσουν και πάλι τα αθλητικά τους για να τρέξουν ή να κολυμπήσουν. Αυτή η μεγάλη ενέργεια, ωστόσο, την ώρα του αγώνα πρέπει να τιθασευτεί. «Αρχικά όλοι πρέπει να απολαύσουν τη συμμετοχή τους. Μετά από καιρό επιστρέφουμε, άλλωστε, στις αθλητικές δραστηριότητες και σε αγώνες που λόγω κορωνοϊού είχαν ακυρωθεί. Οι αθλητές όμως να φροντίσουν να ξεκινήσουν τους αγώνες τους λίγο πιο ήρεμα απ’ ότι υπολογίζουν και πιστεύουν στις δυνάμεις τους γιατί σίγουρα θα υπάρχει το άγχος και η υπερένταση και μια αφετηρία έχει τους τρόπους που ξεκινούν πολύ δυνατά οπότε είναι εύκολο να παρασυρθούμε. Καλύτερα να μπούμε στον αγώνα λίγο πιο εύκολα και να έχουμε δυνάμεις για να τερματίσουμε δυνατά παρά το αντίθετο που θα μας κοστίσει σε ενέργεια, σε διάθεση αλλά και στην όλη εμπειρία», συμβουλεύει ο  Δημήτρης Κουλούρης.

Η διαδρομή κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία αθλητή που θα ταξιδέψει μέχρι τις Σπέτσες για να αγωνιστεί, πέρα από τους στίβους, πρέπει να περνάει και από το πιάτο του αν θέλει ένα καλό αποτέλεσμα.

«Σε σχέση με τη διατροφή μας να φροντίσουμε να έχουν μεσολαβήσει τρεις ώρες από το τελευταίο γεύμα μας, αν μιλάμε για την απογευματινή κούρσα, αλλιώς δύο ώρες από ένα σχετικά ελαφρύ πρωινό. Στο μεταξύ να έχουμε φροντίσει για την ενυδάτωσή μας και στα σημεία που η διοργάνωση θα έχει βάλει ανατροφοδότηση να φροντίσουμε να πιούμε έστω και μια γουλιά νερό γιατί μπορεί να είναι καθοριστική, ειδικά αν μιλάμε για τα 10 ή τα 25 χλμ τρέξιμο. Για μετά τον αγώνα, θα είμαι κι εγώ με το γυμναστήριό μου στην Πλατεία του Ποσειδωνίου όπου θα παρέχουμε διατάσεις και όλες τις απαραίτητες ασκήσεις για την αποθεραπεία των αθλητών», υπενθυμίζει ο πρωταθλητής και συνεχίζει.

«Ο πρώτος στόχος είναι να περάσουμε καλά και να ευχαριστηθούμε ένα ωραίο διήμερο στις Σπέτσες παράλληλα με τη συμμετοχή μας στους αγώνες. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι άσχετα από τους αγωνιστικούς μας στόχους θα πρέπει να φροντίσουμε τη διατροφή μας και την ενυδάτωσή μας και την προηγούμενη ημέρα. Να μην ξεχαστούμε! Να μην παραμείνουμε πολλές ώρες όρθιοι ή να μην περπατήσουμε άπειρα χιλιόμετρα με την οικογένειά μας και την επόμενη ημέρα χάσουμε τις επιδόσεις που θα μπορούσαμε να είχαμε. Πολλοί μπορεί να προετοιμάζονται καιρό γι’ αυτόν τον αγώνα. Οπότε ναι στη βόλτα, ναι στο να φάμε και να πιούμε αλλά με μέτρο κυρίως για να μην πάει χαμένος και ο κόπος των προηγούμενων μηνών. Έχω κι εγώ πολλούς αθλητές που έρχονται για την εμπειρία και τη συμμετοχή. Νίκη είναι άλλωστε η συμμετοχή όπως λέει το μότο της διοργάνωσης. Για όποιον έχει θέσει πιο υψηλούς στόχους, να φροντίσει την προηγούμενη μέρα, να είναι ξεκούραστος», καταλήγει με νόημα ο Δημήτρης Κουλούρης.

Ένας από τους πιο σταθερούς συνεργάτες της διοργάνωσης είναι ο παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς. Ο αθλητής δεν θα μπορέσει να λείπει από την γιορτή του αθλητισμού που θα στηθεί αυτό το τριήμερο στις Σπέτσες και έχει μια συμβουλή για τα άτομα με αναπηρία που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στους δρομικούς αγώνες.

«Εγώ πηγαίνω 10 χρόνια στις Σπέτσες και για το Spetsathlon και για το Mini Marathon και περνάω πολύ όμορφα. Ποτέ δεν το βαριέσαι, είναι κάτι καινούργιο κάθε φορά. Είναι γιορτή, τρέχουν οι οικογένειες με τα παιδιά τους. Είναι ένα πολύ ωραίο νησί με πολλούς αθλητές. Είναι η αγαπημένη μου διοργάνωση γιατί συνδυάζει διακοπές μαζί με αθλητισμό. Εγώ επειδή αγωνίζομαι με χειρίλατο λόγω αναπηρίας, αν κάποιος θέλει να τρέξει έτσι πρέπει να ξέρει ότι είναι πολύ απαιτητική η διαδρομή. Να είναι προετοιμασμένος καλά», δηλώνει ο ίδιος μιλώντας στα «Νέα».

Στους δρομικούς αγώνες αυτό το σαββατοκύριακο θα πάρει μέρος και η Κλέλια Πανταζή. Η ολυμπιονίκης της γυμναστικής, παραμένει σε φόρμα και υπενθυμίζει στους αθλητές που θα βρεθούν γύρω της να είναι έτοιμοι για τις προκλήσεις του Spetses Mini Marathon. «Πρέπει όλοι να έχουν μελετήσει τη διαδρομή, να κάνουν πολύ καλό ζέσταμα, διατάσεις και χαλαρό τρεξιματάκι γιατί επειδή είναι νησί έχει τις ανηφόρες του και δεν είναι η πιο εύκολη διαδρομή. Να πάρουν βιταμίνες, ηλεκτρολύτες, να πίνουν νερό, ίσως κάποια μπανάνα για να μην πάθουν κράμπες. Μετά το τέλος του αγώνα πάλι καλές διατάσεις για αποθεραπεία αλλά το σημαντικότερο είναι να απολαύσουν τη διαδρομή και τη συμμετοχή. Επειδή βρίσκονται σε νησί, καλό είναι να μη βγουν το προηγούμενο βράδυ να ξενυχτήσουν, να πιουν και καλό είναι να έχουν φάει αρκετή ώρα πριν τον αγώνα. Στα γεύματά τους να έχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνη. Είναι λογικό επειδή το νησί έχει ωραία ταβερνάκια, καλό είναι να μην φάνε κάτι βαρύ που μπορεί να τους ενοχλήσει. Αυτά ας τα απολαύσουν μετά τον αγώνα», τονίζει η αθλήτρια από την πλευρά της.

Μια και ο καιρός μπορεί να γίνει άστατος κατά τη διάρκεια των αγώνων, οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. «Αν ο καιρός δεν είναι τόσο ευνοϊκός, οι δρομείς θα χρειαστούν σίγουρα αντιανεμικό. Να έχουν καλά αθλητικά παπούτσια για να μην γλιστράνε και να προσέξουν γενικότερα την αθλητική τους περιβολή. Ίσως τους χρειαστεί κι ένα ισοθερμικό για να κρατάει τη θερμοκρασία του σώματος και να είναι ελαφρύ, να μην τους προσθέτει βάρος όσο καλά ντυμένοι και να είναι», προσθέτει η Κλέλια Πανταζή .

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις