ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Βεζένκοφ – Ο «οικουμενικός» γκαρντ των Ερυθρόλευκων

Ο Σάσα Βεζένκοφ αποτελεί ένα πρόσωπο, όπως θα έλεγε κανείς, οικουμενικό. Ο 26χρονος γκαρντ ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό μέχρι το 2024, έχοντας εξελιχθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε ένα πρόσωπο-κλειδί για τους Ερυθρόλευκους.

Οι  «πολλές πατρίδες» και ο σκληραγωγημένος χαρακτήρας

Ο Σάσα ήταν πάντα ένα παιδί που η ψυχή και το σώμα του ήταν «ακουμπισμένα» σε πολλές μεριές ταυτόχρονα, ωστόσο ο συνδυασμός αυτών βρήκε ένα κοινό τόπο, τον Ολυμπιακό. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία, όπου και πέρασε όλα τα σχολικά χρόνια του. Ο νεαρός γκαρντ με τη βουλγάρικη καταγωγή πέρασε όλη τη ζωή του με μια μπάλα μπάσκετ, εξασκώντας το μοναδικό ταλέντο του. Μάλιστα, πρώτη φορά μπάσκετ έπαιξε σε ηλικία 10 ετών στον ΑΠΟΕΛ , καθώς ο πατέρας του αγωνιζόταν στην κυπριακή ομάδα πολλά χρόνια.

Όπως έχει παραδεχτεί άλλωστε και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, δεν ήθελε να κάνει κάτι άλλο, καθώς δεν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του να κάνει κάτι διαφορετικό από το να παίζει μπάσκετ. Το 2009 να δίλημμα δημιουργήθηκε για τον Σάσα, καθώς έπρεπε να ξεκαθαρίσει το μέλλον του: Άρης ή Μαντουλίδης; Τελευταία στιγμή ο Άρης έκανε κίνηση «ματ» και τον ενσωμάτωσε στο ρόστερ του, ενώ παράλληλα γράφτηκε σε αμερικάνικο σχολείο,του οποίου τα έξοδα ανέλαβε η ομάδα.

Με την ανδρική ομάδα του Άρη ο Σάσα έκανε το ντεμπούτο του τη σεζόν 2011/2012, συμμετέχοντας σε συνολικά 10 αγώνες. Η προσαρμογή του στις τάξεις της ομάδας της Θεσσαλονίκης δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς όλοι τον υποδέχτηκαν με σεβασμό και τον βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό να εξελιχθεί αλλά και να κοινωνικοποιηθεί.

Η κατάκτηση όμως μιας θέσης στην 5άδα ήταν ένας στόχος που έπρεπε να πετύχει ο ίδιος μόνος του, ύστερα από μεγάλη προσπάθεια· είναι άλλωστε και μια αρχή που την κληρονόμησε από τους γονείς του. Και επειδή η εξέλιξη είναι προϊόν προσπάθειας, ο Σάσα ξεκίνησε από τα μικρά πράγματα, όπως, για παράδειγμα, ότι πήγαινε στην προπόνηση με το λεωφορείο, και σιγά-σιγά μπήκε στην κατάκτηση της κορυφής, στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται.

Δεν είναι τυχαία μάλιστα το ρεκόρ που κατέχει, καθώς είναι ο μοναδικός που έχει αναδειχθεί ως καλύτερος νέος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος. Επιπλέον, είναι ο νεαρότερος παίκτης που έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της Α1 σε ηλικία 19 ετών και 9 μηνών.

Ο Βεζένκοφ παρέμεινε στον Άρη έως το 2015, ενώ τη σεζόν 2013/2014 καθιερώθηκε ως βασικός στον Άρη, παίζοντας σε 25 αγώνες. Μάλιστα, τη σεζόν 2014/15 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 469 πόντους, ενώ παράλληλα κατέκτησε τη 2η θέση με 201 ριμπάουντ. Και όλα αυτά μέχρι τον Απρίλιο του 2015, που έδωσε ελπίδες στον εαυτό του, γιατί όχι, και για το αμερικανικό όνειρο.

American dream ή ευρωπαϊκή καθιέρωση;

Το 2015 ο Σάσα Βεζένκοφ δήλωσε συμμετοχή για τα drafts του NBA, ενώ λίγες ημέρες αργότερα απέσυρε τη συμμετοχή του, με σκοπό την παραμονή του στην Ευρώπη και μια καριέρα «εντός έδρας». Μπορεί ο ίδιος να είχε αφήσει το αμερικανικό όνειρο και τη συμμετοχή του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, και κοντά σε αστέρια παγκοσμίου βεληνεκούς, ήταν προφανές όμως ότι το μικρόβιο παρέμενε.

Το 2015 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Μπαρτσελόνα, στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2018. Η ισπανική ομάδα κατέβαλε το ποσό των 315.000 ευρώ για τον Σάσα, ενώ εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το Σούπερ Καπ. Το 2015/16 ο Βεζένκοφ συμμετείχε στα drafts του NBA, από το οποίο αποσύρθηκε εκ νέου, με τους Μπρούκλιν Νετς το 2017 να κάνουν το δικό τους call στο νεαρό γκαρντ στο δεύτερο γύρο ως 57η επιλογή.

Το λιμάνι όμως του Σάσα, όπως φάνηκε, δεν ήταν ούτε τα μαγευτικά τοπία της Βαρκελώνης, αλλά ούτε και η τρέλα που προσφέρει το αμερικάνικο όνειρο σε όποιον θελήσει να το ακολουθήσει. Άλλωστε, είχε μάθει από μικρός να ζυγίζει τις καταστάσεις και σε συνδυασμό με τη μετρημένη προσωπικότητά του έδωσε ένα τέλος στο δίλημμα.

Το 2018, και αφού είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα με τους Μπλαουγκράνα, επέστρεψε στη χώρα μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε «δει» το διαμαντάκι με το βουλγάρικο και κυπριακό διαβατήριο. Κάτι το οποίο φάνηκε το Μάρτιο του 2021, με το νεαρό γκαρντ να πραγματοποιεί το καλύτερο παιχνίδι τής έως τώρα καριέρας του, όταν ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Άλμπα Βερολίνου για την Ευρωλίγκα, στο οποίο σημείωσε 31 πόντους.

Ήταν προφανές πως η Ευρωλίγκα τού πήγαινε περισσότερο, μιας και είναι στις αγαπημένες του συνήθειες να παρακολουθεί την εν λόγω διοργάνωση, όπως επίσης και το ελληνικό πρωτάθλημα, παρόλο που ο αγαπημένος του μπασκετμπολίστας υπήρξε ο Ντιρκ Νοβίτσκι.

Εκτός από τις εγχώριες επιτυχίες και εμφανίσεις με τον Ολυμπιακό, ο Βεζένκοφ είναι και διεθνής με την Εθνική Βουλγαρίας από το 2013.

Ο Σάσα είναι ένα παιδί που έχει κερδίσει το σεβασμό των φιλάθλων, καθώς έχει μάθει πως στη ζωή τα πράγματα δεν κατακτιούνται εύκολα. Παρόλο που ως άνθρωπος είναι το καλύτερο παιδί της παρέας, είναι ταυτόχρονα εκείνος που, μέσα από τις εμπειρίες που κερδίζει και που θα κερδίσει στο μέλλον, θα ωριμάσει και ως χαρακτήρας και ως παίκτης. Άλλωστε, η κορυφή είναι για τον καθέναν κάτι υποκειμενικό. Για τον Σάσα η κορυφή είναι η συνεχής κατάκτηση και αυτό το χαρακτηριστικό έρχεται να προστεθεί στην οικουμενικότητα που τον διακατέχει.

Και τόσο οι πολλές πατρίδες του, που με σεβασμό τις υπηρετεί σε κάθε περίπτωση, όσο και ο αδαμάντινος χαρακτήρας του είναι τα στοιχεία που καθιστούν τον Βεζένκοφ όχι μόνο έναν κορυφαίο μπασκετμπολίστα αλλά και έναν άνθρωπο που θα δείξει με το δικό του τρόπο στις επόμενες γενιές τον ορθό δρόμο της κατάκτησης της κορυφής.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις