ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Διαχρονικό Μουσείο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λάρισας

Αντιπροσωπεία του Τμήματος Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας συναντήθηκε την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου, με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, στο Διαχρονικό Μουσείο.
Την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποτελούσαν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, Δέσποινα Αράπκουλε, περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλίας, Ρούλα Σουρλαντζή, υπεύθυνη του Τμήματος Τουρισμού, καθώς και το μέλος του τμήματος, Αθανασία Πανάρα.

Στην ανακοίνωσ’η του οο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λάρισας, αναφέρει τα εξής: Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας είναι κτισμένο στο λόφο «Μεζούρλο», στις νότιες παρυφές της πόλης, πάνω στον περιφερειακό δρόμο της Λάρισας, σε έκταση 54 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε σταδιακά από το Δήμο Λάρισας στο υπουργείο Πολιτισμού. To Μουσείο εγκαινιάστηκε στις 28 Νοεμβρίου του 2015 από τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά και πλέον είναι επισκέψιμο για το κοινό. Έχει σημαντικές και ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους φορείς του νομού μας, συμβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την πανδημία η επισκεψιμότητα έφθασε στις 30.000 ετησίως.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν διεξοδικά για την πορεία του Διαχρονικού Μουσείου, την σημερινή του παρουσία στο Θεσσαλικό χώρο, για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους στο Νομό μας, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Όπως ανέφερε η κ. Σδρόλια, το προσωπικό ποτέ δεν είναι αρκετό και το ζητούμενο είναι να υπάρχουν σε μόνιμη βάση συντηρητές.

Ένα άλλο πρόβλημα που χρειάζεται να δοθεί λύση είναι η πρόσβαση στο χώρο του Διαχρονικού Μουσείου. Όταν περνάνε τρεις γραμμές του Αστικού ΚΤΕΛ κοντά του, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί να μην υπάρχει στάση για το Μουσείο. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να έχουν καθοριστική παρέμβαση για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.
Θα ήταν ότι καλύτερο να δημιουργηθεί ένα γραφείο προβολής των δραστηριοτήτων και εργασιών του Διαχρονικού Μουσείου και να λειτουργεί σε ετήσια βάση. Το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να δεσμευτεί ώστε αυτό το αίτημα να γίνει πραγματικότητα.

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη με χρήματα του προηγούμενου ΕΣΠΑ είναι:
⦁ Το αρχαίο Θέατρο της Πόλης της Λάρισας
⦁ Τεκές Χασάν Μπαμπά στα Τέμπη
⦁ Αρχοντικό Σβαρτς και Ναός Αγίου Γεωργίου στα Αμπελάκια
⦁ Στη Ραψάνη οι Άγιοι Θεόδωροι
⦁ Στο Στόμιο η Μονή του Αγίου Δημητρίου
⦁ Το Κάστρο Βελίκας Β΄φάση
⦁ Το Κάστρο Φαρσάλων Β΄φάση
⦁ Παρεμβάσεις αρχαιολογικών χώρων Ελασσόνας ( Άζωρο, Πύθιο, Καστρί Δολίχης και Σαραντάπορο

ια τα κάστρα του Δαμασίου και κάστρο Καστρί Αγιάς δεν υπάρχουν μελέτες. Πρέπει οι Δήμοι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, να μεριμνήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Καλό θα ήταν για τα σπίτια που θα κατεδαφιστούν στο Δαμάσι, να μπορέσει να γίνει ένας διαχωρισμός στα υλικά κατεδάφισης και οι πέτρες να συγκεντρωθούν κάπου. Όταν έρθει η ώρα να μπορέσουν να επιστραφούν στο Κάστρο.
Από την πλευρά τους, τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας, δεσμεύτηκαν για την με κάθε τρόπο βοήθεια προς το Διαχρονικό Μουσείο για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν και την προβολή του Μουσείου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες