ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκθέσεις στον 8ο Μύλο Παραστατικών Τεχνών

Δύο μοναδικές εκθέσεις θα φιλοξενηθούν τις επόμενες ημέρες στον Μύλο του Παππά, στο πλαίσιο του 8ου Μύλου Παραστατικών Τεχνών που συνδιοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και το ΣΜουΘ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πρόκειται για την εικαστική διαδραστική εγκατάσταση “Don’t touch me” του Γιάννη Κρανιδιώτη (17 – 26/09– 21:00, κεντρικό κτήριο-ισόγειο) και την έκθεση πορτρέτων της Λωξάνδρας Λούκας και συμμετεχόντων στο project 1000 FACES της ομάδας Εν Δυνάμει (18-21/09, 17:00-21:00, 2ος όροφος).

Η είσοδος στον χώρο της έκθεσης είναι ελεύθερη, σε περιορισμένο αριθμό ατόμων κάθε φορά, και με την επίδειξη στην είσοδο ενός από τα παρακάτω: Πιστοποιητικό εμβολιασμού, Πιστοποιητικό νόσησης από Covid-19, Βεβαίωση αρνητικού PCR test 72 ωρών ή rapid-test 48 ωρών.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του φεστιβάλ, κλειστούς και ανοιχτούς.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις εκθέσεις:

Don’t touch me (2019), Γιάννης Κρανιδιώτης

Διαδραστικό οπτικό και ακουστικό γλυπτό με οπτικές ίνες, ακρυλική ρητίνη, LEDs, Raspberry Pi, Arduino και προσαρμοσμένο λογισμικό.

Το “Don’t Touch Me” είναι ένα διαδραστικό γλυπτό που ερευνά τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Μετά το προηγούμενο γλυπτό “Touch Me”, όπου ο επισκέπτης κλήθηκε να το αγγίξει και να αλληλεπιδράσει μαζί του, αυτό το γλυπτό απορρίπτει και τελικά απαγορεύει τη φυσική επαφή.

Όταν ο επισκέπτης πλησιάζει την επιφάνειά του, αρχίζει να εκπέμπει ανησυχητικό χρώμα και φως. Το ύψος των ήχων γίνεται υψηλότερο καθώς ο “εισβολέας” πλησιάζει. Αν το αγγίξετε τελικά, αναβοσβήνει με έντονο κόκκινο χρώμα και απενεργοποιείται.

Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, το γλυπτό ενεργοποιείται ξανά.

Το λευκό χρώμα και η μορφή του γλυπτού είναι εμπνευσμένα από τα αρχαία κυκλαδίτικα είδωλα με έντονη αναφορά στον φουτουριστικό πολιτισμό Sci-Fi.

Το «Don’t Touch me» προσπαθεί να διερευνήσει τις δυσκολίες της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής.

Οι άνθρωποι περιβάλλονται από τεχνολογία αφής και έχουν συνηθίσει να αλληλεπιδρούν με αυτήν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Με τόσες απτικές συσκευές που μας περιβάλλουν στην καθημερινή ζωή, πόσο έτοιμοι είμαστε να απορριφθούμε από μια μηχανή;

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:

Ο Γιάννης Κρανιδιώτης είναι ένας καλλιτέχνης, το έργο του οποίου διερευνά την σχέση μεταξύ επιστήμης και τέχνης, χρησιμοποιώντας κυρίως το φως, την κίνηση και τον ήχο, δημιουργώντας χώρους και εμπειρίες όπου και τα δύο συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν.

Ενδιαφέρεται για φυσικά φαινόμενα όπως η αρμονική ταλάντωση, η φυσική επαναληψιμότητα και η κυματική, αλλά και η διερεύνηση και η επεξεργασία επιστημονικών δεδομένων, όπως οι ιδιότητες των νέων εξωπλανητών ή του ηλιακού ανέμου.

Η αυξανόμενη ρύπανση του πλανήτη με πλαστικό και οι επιπτώσεις στους ωκεανούς είναι θέματα που επηρεάζουν επίσης την πρακτική του. Πολλά από τα έργα του ενσωματώνουν κίνηση και αλληλεπίδραση, ενώ άλλα περιλαμβάνουν μεθόδους επεξεργασίας δεδομένων και ηχοποίησης.

Αυτό απαιτεί μία διεπιστημονική εργασία ανάμεσα στην μουσική, sound art, εικαστικά, ηλεκτρονικά, φυσική και προγραμματισμό. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και Οπτική (M.Sc.) στο Essex University.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

1000 FACES

Η Λωξάνδρα Λούκας και η ομάδα Εν Δυνάμει ταξιδεύουν στη Λάρισα για μια μοναδική έκθεση αποτέλεσμα του εργαστηρίου 1000 FACES.

Το project 1000 FACES – 1000 ΠΡΟΣΩΠΑ προέκυψε από την ίδια τη Λωξάνδρα, καλλιτέχνιδα με σύνδρομο Down και μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει, με τη μέθοδο που δημιούργησε και προσάρμοσε στις δυνατότητές της με την Ελένη Δημοπούλου.
Στην έκθεση αυτή, συμπεριλαμβάνονται τα πορτρέτα από το χέρι της Λωξάνδρας και συμμετεχόντων σε προηγούμενα εργαστήρια 1000 FACES μέχρι σήμερα.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, η Λωξάνδρα θα πραγματοποιήσει εργαστήριο για να μοιραστεί με το κοινό της Λάρισας τη δική της μέθοδο δημιουργίας πορτρέτων, ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες.
Η έκθεση θα λάβει χώρα από τις 18 έως και τις 21 Σεπτεμβρίου, στον 2ο όροφο του Μύλου του Παππά. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητική αναπηρία.

Η είσοδος στην έκθεση και στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής στο εργαστήριο στο https://mpart.gr/el/contact/

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα:

Η Loxandra Lucas είναι 28 ετών και είναι μέλος του «En Dynamei» μια ομάδα δημιουργικών τεχνών που αποτελείται από νεαρά μέλη, με και χωρίς αναπηρίες.

Το συγκρότημα δραστηριοποιείται από το 2008 και αναγνωρίζεται ως πολιτιστική και καλλιτεχνική δύναμη στην Ελλάδα. Ως ερμηνευτής, η Λωξάνδρα έχει συμμετάσχει σε πολλές παραγωγές, “The fan-man or how to dress a ελέφαντας”, “The other Home”, Horses in Love, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Φεστιβάλ Αθηνών, Rencontres du Jeune Théâtre Européen Grenoble, Our Stage Europäisches Bürgerbühnenfestival Δρέσδη, Φεστιβάλ Δημήτρης Θεσσαλονίκης.

«Νόμιζα ότι ήσουν ξένος» ένα κολάζ αληθινών ιστοριών γύρω από πρόσφυγες, σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου 2013. «Morning Star» της Γιάννης Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου 2012. Συμμετέχων στην ομαδική εργασία «En dynamie», «Home; μικρό μικρό σπίτι »και« The Signs », και οι δύο μικτές εγκαταστάσεις πολυμέσων στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Εργαστήριο εντατικής ομάδας “Inspire” 2015 με τον Γάλλο καλλιτέχνη Pierre Labat, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη. Φεστιβάλ Αθηνών «Jerusaleum» 2014, κοινωνική χορογραφία, έργο του Michael Klien.

Φεστιβάλ Αθηνών «Jerusaleum» 2014, κοινωνική χορογραφία, έργο του Michael Klien. «Το κορίτσι που πέταξε πέρα από τον ωκεανό επειδή σε αγαπούσε» του Δημήτρη Ζάχου, μιας ταινίας μικρού μήκους αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου 2012 και μια τηλεοπτική διαφήμιση για το 2015. «TEMPUS» Μια πειραματική μουσική παράσταση. Ασημένιο μετάλλιο στους Εθνικούς Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδας, ρυθμική γυμναστική.

Συμμετοχή σε πολλές παραστάσεις των Σχολείων Μαντουλίδης με διάσημους συνθέτες Ευανθία Ρεμπουτσικά, Διονύση Σαββόπουλο, επίσης «Τρελαντώνης», «Παραμύθι χωρίς όνομα»  και άλλα.

Η Λωξάνδρα με τη βοήθεια του En Dynamei ξεκίνησε το 1000 Faces Project, δημιουργώντας μια απλή μέθοδο ζωγραφικής πορτρέτων με την Ελένη Δημοπούλου, και μέσω ζωντανών μαθημάτων διαδικτύου, διδάσκοντας αυτή τη μέθοδο σε εκατοντάδες συμμετέχοντες.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες