ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Η Λάρισα τίμησε τη μνήμη του Μητροπολίτη Πολύκαρπου, 200 χρόνια μετά τον μαρτυρικό του θάνατο (φωτό – βίντεο)

Τέτοιες μέρες, διακόσια χρόνια πίσω, ένας ρασοφόρος άφηνε το κεφάλι του στις όχθες του Πηνειού κάτω από την εκκλησία που υπηρέτησε. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1821, ο Μαχμούτ Πασάς ή Δράμαλης έδινε την εντολή να αποκεφαλίσουν με τρία χτυπήματα τον Μητροπολίτη Λαρίσης Πολύκαρπο Δαρδαίο, ως ελάχιστο αντίποινο για τη στάση των Θεσσαλών στο Πήλιο και το Βελεστίνο.

Του είχαν προτείνει, σύμφωνα με τον βιογράφο του ιεροδιάκονου Ιγνάτιο, να τον φυγαδεύσουν από το σημείο που τον είχαν φυλακίσει. Δεν δέχτηκε, επειδή το οθωμανικό στρατοκρατικό σύστημα, όπως ίσχυε τότε, θα ξεσπούσε στον λαό της Λάρισας και της Θεσσαλίας.

Πέθανε κάτω από τον Μητροπολιτικό Ναό που υπηρέτησε, για την πόλη που αγάπησε. Το γεγονός αυτό τον ανέδειξε στη συνείδηση των νεότερων γενεών σε εθνομάρτυρα.

Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών «Λάρισα η Πόλη μου», τίμησαν σήμερα το απόγευμα από κοινού για λογαριασμό της πόλης, τα διακόσια χρόνια από το βίαιο μαρτύριό του. Αμέσως μετά τον Εσπερινό, έλαβε χώρα μία λιτή τελετή στην προτομή του ιεράρχη, στη μικρή πλατεία μπροστά στον Άγιο Αχίλλιο.

Η τελετή περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου, κατάθεση στεφάνου και αποκάλυψη αναμνηστικής επιτοίχιας επιγραφής κοντά στο σημείο που μαρτύρησε. Το παρών έδωσε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Ντίνος Διαμάντος.

Δείτε βίντεο:

Δείτε τι είπε ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος:

Δείτε φωτογραφίες:

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες