ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Χαρακόπουλος στο onlarissa.gr: Έχω απομυθοποιήσει το υπουργιλίκι, δεν έχω κανένα στερητικό σύνδρομο…

Ήταν από τα πρόσωπα που συζητήθηκαν κατά τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, όχι μόνο για τη μη είσοδό του στην κυβέρνηση, αλλά και για μία ανάρτηση με αρκετή δόση πικρίας που ακολούθησε με αποδέκτη τον πρωθυπουργό.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, 17 συναπτά έτη βουλευτής της Ν.Δ. στη Λάρισα, πρώτος σε σταυρούς και μάλιστα με διαρκώς αυξανόμενο απόλυτο αριθμό ψηφοφόρων μεσούσης της οικονομικής κρίσης που ισοπέδωσε τον μεταπολιτευτικό δικομματισμό, ήταν το αυτοδίκαια το «φαβορί» ώστε και η Λάρισα να εκπροσωπηθεί στην κυβέρνηση.

Κάτι τέτοιο όμως ουδέποτε συνέβη, με τον ίδιο πάντως να απαντά πως δεν πάσχει από κανένα… στερητικό σύνδρομο εξουσίας, έχοντας απομυθοποιήσει το υπουργιλίκι. Θυμίζει βέβαια, ότι ήταν εκείνος που άφησε τη βολή της υπουργικής καρέκλας πίσω στο 2014, όταν διαφώνησε με την κυβερνητική γραμμή για το φρέσκο γάλα.

Σχολιάζει επίσης τα… απόνερα του ανασχηματισμού, την παλινωδία με τον κ. Αποστολάκη, αλλά και τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 

Συνέντευξη στον Απόστολο Ράιδο

Κάνατε μία ανάρτηση μετά τον ανασχηματισμό στην οποία κάποιοι διείδαν έκφραση πικρίας. Περιμένατε να υπουργοποιηθείτε; 

Κύριε Ράιδο επιτρέψτε μου να… ξανασυστηθούμε. Μιλάτε με κάποιον ο οποίος παραιτήθηκε από υπουργός στο παρελθόν για την γνωστή υπόθεση του γάλακτος. Όποιος αγοράζει γάλα για τα παιδιά του ξέρει την αλήθεια. Επομένως, το “υπουργιλίκι”, όπως κάποιοι το εννοούν, ως κόκκινα χαλιά, χαιρετούρες και λοφία, το έχω απομυθοποιήσει. Δεν έχω κανένα… στερητικό σύνδρομο. Για εμένα, η όποια φιλοδοξία συμμετοχής στην κυβέρνηση υπηρετεί έναν και μόνο στόχο: Την ουσιαστικότερη συμμετοχή στην πορεία αλλαγής της χώρας, την ταύτιση με μεταρρυθμίσεις που αφήνουν το στίγμα τους στον τόπο μας.

 

 

Διαφωνείτε στις επιλογές των προσώπων ή θεωρούσατε πως θα έπρεπε να είστε κι εσείς στο κυβερνητικό σχήμα;

Για τον ανασχηματισμό γραφτήκαν και ειπώθηκαν πολλά. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Κάθε ανασχηματισμός είναι και μια ομολογία ότι κάτι δεν πήγε καλά. Αν όλα «πήγαιναν ρολόι» δεν θα χρειάζονταν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Βεβαίως, κάθε κυβέρνηση κάνει διορθωτικές κινήσεις γιατί «αρχή άνδρα δείκνυσι», όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Όσες περγαμηνές κι αν έχει κανείς, η αξιοσύνη του φαίνεται στην πράξη, την ώρα της μάχης με τα προβλήματα. Τώρα, όσον αφορά στα πρόσωπα που επελέγησαν θα έλεγα ότι τα συνοδεύουν οι ευχές όλων μας να πετύχουν στο έργο τους για το καλό της πατρίδας.

Η πικρία σας οφείλεται στο γεγονός ότι δεν επιλέχθηκε Λαρισαίος ή καθαρά στην προσωπική σας διαδρομή;

Όσοι με τιμούν παρακολουθώντας την πολιτική-κοινοβουλευτική μου δράση πιστεύω ότι αναγνωρίζουν πως τιμώ την εμπιστοσύνη των πολιτών αναδεικνύοντας τα προβλήματα του τόπου και παλεύοντας για την επίλυσή τους. Ταυτόχρονα, όπως ξέρετε, εργάζομαι ως πρόεδρος μιας εκ των σημαντικότερων Επιτροπών της Βουλής, της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αλλά και ως επικεφαλής του διεθνούς θεσμού, της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Κοιτάξτε, η πολιτική είναι σκληρή. Δεν υπάρχει χώρος για διατύπωση αισθημάτων. Κατανοώ, ωστόσο, την ενόχληση των Λαρισαίων, που διατυπώθηκε με κάθε τρόπο, για την απουσία εκπροσώπου του νομού μας στην κυβέρνηση, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί στη μεταπολίτευση. Να ξεκαθαρίσω, όμως, για μια ακόμη φορά ότι για εμένα η συμμετοχή ή όχι στην κυβέρνηση δεν είναι «προσωπικό στοίχημα». Και βεβαίως δεν αναμένω κάποια «επιβράβευση» για να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι κάνω το καθήκον μου ως βουλευτής. Παραμένω πάντα μάχιμος στρατιώτης της παράταξης!

Κοιτάξτε, η πολιτική είναι σκληρή. Δεν υπάρχει χώρος για διατύπωση αισθημάτων. Κατανοώ, ωστόσο, την ενόχληση των Λαρισαίων, που διατυπώθηκε με κάθε τρόπο, για την απουσία εκπροσώπου του νομού μας στην κυβέρνηση, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί στη μεταπολίτευση.

Ωστόσο, στη βάση του κόμματος υπάρχει γκρίνια γιατί ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται σε κυβερνητικά πόστα πολιτικά πρόσωπα που δεν πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Σας προβληματίζει το γεγονός;

Ακούω κι εγώ την κριτική από τον κόσμο της παράταξης για την μη αξιοποίηση στελεχών που χρόνια δίνουν με επιτυχία τη μάχη για την επικράτηση των ιδεών μας. Η συγκρότηση της κυβέρνησης, όμως, είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Επιπλέον, θα σας έλεγα ότι η ανάληψη κυβερνητικών θέσεων από στελέχη που υπηρέτησαν άλλους -ακόμη και εκ διαμέτρου αντίθετους πολιτικούς χώρους με τη ΝΔ- συνεπάγεται αυτονόητα την προσχώρησή τους στις φιλελεύθερες αρχές που πρεσβεύει η παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν θέλω να πιστέψω ότι είναι οπορτουνιστικές συμπεριφορές και όταν λήξει η υπουργική τους θητεία θα γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ. Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να πει κανείς ότι η διεύρυνση είναι και πλούτος για την παράταξη.  

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επιλογή Αποστολάκη και το φιάσκο στο οποίο οδηγήθηκε, ως μία απόφαση που ζημίωσε την εικόνα της κυβέρνησης; 

Ακόμη κι αν ήταν «φιάσκο» το αποτέλεσμα της επιλογής Αποστολάκη, ανέδειξε το πραγματικό πρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αρνείται κάθε διάθεση συνεννόησης. Το σημαντικό είναι ότι το όποιο «λάθος» διορθώθηκε με την επιλογή ενός διδύμου που έχει τις προϋποθέσεις της επιτυχίας στον κρίσιμο αυτό τομέα της Πολιτικής Προστασίας, που όλο και περισσότερο θα μας απασχολεί, λόγω των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Πώς κρίνετε μέχρι τώρα το κυβερνητικό έργο; Θεωρείτε ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όσων ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία ή όχι;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε με ορμή να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο, με το… καλημέρα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις «πληγές του Φαραώ», αλλεπάλληλες κρίσεις, από σεισμούς, λοιμούς, καταποντισμούς, μέχρι πυρκαγιές, και απόπειρες εισβολής μεταναστών. Μπορεί να ήταν «άτυχη» έως τώρα η κυβέρνηση που τις έτυχαν όλα αυτά, αλλά νομίζω ότι ήταν τυχερή η χώρα που δεν είχε την προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να τις αντιμετωπίσει. Αυτό δεν αποτυπώνεται απλά σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης. Το εισπράττουμε και όσοι κινούμαστε μέσα στον κόσμο.

Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Χαρακόπουλε.

Κι εγώ σας ευχαριστώ κύριε Ράιδε.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες