ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Απολογισμός πεπραγμένων από τη Δημοτική Αρχή Καρδίτσας – Τι ειπώθηκε από Δήμαρχο και Αντιδημάρχους

Δημόσιος απολογισμός για τα πρώτα δύο χρόνια θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής του Δήμου Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (9/9) στο αναψυκτήριο Παυσιλύπου.

Παρόντες πέραν του Δημάρχου Καρδίτσας Β. Τσιάκου ήταν όλοι οι διατελέσαντες την προηγούμενη διετία αντιδήμαρχοι, αλλά και οι πρόσφατα νεοδιορισθεντες, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και του συνεργαζόμενου δημοτικού συνδυασμού «Δυνατή Καρδίτσα» με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ και πρώην Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Κώστα Παπαλό.

Στην μακροσκελή ομιλία του ο κ. Τσιακος επισήμανε ότι η Διοίκηση του αντιμετώπισε εξ’ αρχής τεράστια προβλήματα λόγω κυρίως της πανδημίας του νέου κορωνοιού και του καταστροφικού κυκλώνα «Ιανού». «Καταφέραμε να σταθούμε στο ύψος των πολύ δύσκολο και παράλληλα τραγικών περιστάσεων που βίωσε ο τόπος μας και με βάση το ολοκληρωμένο σχέδιο που είχαμε μόλις αναλάβαμε τα ηνία του Δήμου Καρδίτσας, προχωράμε στην πραγματοποίηση άλματος μεγαλύτερου από τη φθορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος στην αρχή της τοποθέτησής του επισήμανε: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι η παρούσα δημοτική αρχή είχε το θλιβερό «προνόμιο» να διαχειριστεί μια περιβαλλοντική καταστροφή (Ιανός) και μια πανδημία. Θεωρώ ότι τα δύο αυτά γεγονότα διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην έως τώρα πορεία μας και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο και μέχρι τη λήξη της. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι καμία δημοτική αρχή εδώ και δεκαετίες (εξαιρουμένων αυτών που διαχειριστήκαν εμπόλεμες και μεταπολεμικές καταστάσεις) δεν πέρασε τόσο δύσκολες στιγμές.

ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ

Είχαμε πει προεκλογικά ότι μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε την αρνητική ψυχολογία που είχαν οι δημότες μας και τα αρνητικά συναισθήματα που σε κάποιες περιπτώσεις έτρεφαν για το Δήμο. Εξηγήσαμε σε όλους τους τόνους ότι η δημοτική αρχή είναι δίπλα στον Δημότη, δίπλα στον επαγγελματία, δίπλα στον συμπολίτη που δοκιμάζεται και δίνει καθημερινά αγώνα επιβίωσης. Έτσι η παρούσα δημοτική αρχή άλλαξε γραμμή πλεύσης σε σχέση με την προηγούμενη σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα… Στα οικονομικά του Δήμου. Τα διαχειριζόμαστε με φειδώ, χωρίς σπατάλες, με σύνεση και υπευθυνότητα αλλά και χωρίς να θεωρούμε το συνδημότη μας μπαταχτσή.

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Καρδίτσας είναι ένας υπερχρεωμένος Δήμος. Ωστόσο αυτό δεν καθόρισε ούτε καθορίζει την πορεία μας. Δεν μας έγινε βραχνάς, ούτε άλλοθι ώστε να επαναπαυτούμε και να κάνουμε τα ελάχιστα. Στην αρχή τη θητείας μας οριοθετήσαμε την αφετηρία μας. Εξηγήσαμε στους δημότες τι παραλάβαμε στον οικονομικό τομέα και συνεχίσαμε την πορεία μας».

Και ο κ. Τσιάκος συνέχισε: «Πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις προχωρήσαμε για δύο συνεχόμενες χρονιές σε μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Επίσης, μειώσαμε τα τέλη σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, στις οικογένειες με ΑμεΑ, τις μονογονεϊκές οικογένειες και στους απόρους. Λάβαμε ένα ακόμη ευνοϊκό μέτρο που αφορά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στην προσπάθεια μας να στηρίξουμε και αυτό τον κλάδο όπως είχαμε δεσμευτεί, μειώσαμε κατά 5 ευρώ το τετραγωνικό το τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Κατά την περυσινή χρονιά προχωρήσαμε σε νέες γενναίες μειώσεις δημοτικών τελών».

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΜΕ ΤΟ «ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ»

Ο Δήμαρχος επισήμανε ακόμη πως «το Μαγεμένο Δάσος» ήταν μια μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τη Δημοτική αρχή με πολύ εθελοντική εργασία από δεκάδες ανθρώπους. Πετύχαμε η πόλη να αποκτήσει πραγματικά χριστουγεννιάτικο χρώμα, το οποίο χάρηκαν πρωτίστως οι συνδημότες. Οι εκδηλώσεις πέτυχαν να αλλάξει η ψυχολογία των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Κεντρικός στόχος ήταν η αύξηση της επισκεψιμότητας. Δημιουργήσαμε επαρκείς χώρους στάθμευσης στο χώρο του Παυσιλύπου όπου και στάθμευσαν δεκάδες λεωφορεία που έφεραν επισκέπτες από κάθε γωνιά της χώρας. Φυσικά το κέρδος για την πόλη και ειδικά τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την εστίαση και τον τουρισμό ήταν σημαντικό».

Αναφερόμενος στη βράβευση του Δήμου Καρδίτσας σε ότι αφορά τη βιώσιμη κινητικότητα ο κ. Τσιάκος τόνισε πως «ο Δήμος πήρε το πρώτο βραβείο μεταξύ 3134 υποψηφίων πόλεων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο μέγαρο, υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου. Η πρωτιά της Καρδίτσας πήρε μεγάλη δημοσιότητα σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο με δεκάδες αναφορές στα εθνικά και διεθνή ΜΜΕ γεγονός που φυσικά αύξησε σημαντικά την εξωστρέφεια της περιοχής».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΖΩΗ

Ακολούθως, ο Δήμαρχος μίλησε για την πανδημία του νέου κορωνοϊού η οποία – όπως είπε – «ήρθε ξαφνικά και μέσα σε λίγους μήνες άλλαξε τη ζωή μας, άλλαξε τις συνήθειες μας. Χάσαμε συνανθρώπους μας, πολλοί δοκιμάστηκαν με την υγεία τους να κλονίζεται σοβαρά, ο φόβος κυριάρχησε στην κοινωνία, η οικονομική και κοινωνική ζωή πάγωσε ή περιορίστηκε δραματικά». Ωστόσο ως Δημοτική αρχή και παρά το γεγονός ότι είχαμε αυξημένες ανάγκες λόγω του Ιανού καταφέραμε και κρατήσαμε την πόλη και το Δήμο σε πολύ καλά επίπεδα λειτουργίας και αποτελεσματικότητας. Μάλιστα κατά γενική ομολογία βελτιώσαμε σημαντικά το κομμάτι που σχετίζεται με την καθημερινότητα των πολιτών. Ο Δήμος μας είναι πιο καθαρός σε σχέση με το παρελθόν, ενώ αυτή η εικόνα θα βελτιωθεί και άλλο καθώς συνεχώς εξοπλίζουμε με μηχανικό εξοπλισμό την υπηρεσία καθαριότητας».

Ο ΙΑΝΟΣ «ΠΑΓΩΣΕ» ΤΟ ΧΡΟΝΟ

Μακροσκελή αναφορά έκανε ο κ. Τσιάκος στις δραματικές συνέπειες του «Ιανού» στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής μας λέγοντας μεταξύ άλλων για την αντίδραση της Δημοτικής αρχής: «Θεωρώ ότι με τη διεκδικητικότητα που επιδείξαμε και μέσα από την ανάδειξη της καταστροφής, καταφέραμε και πείσαμε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος ήρθε στην πόλη μας και απέκτησε προσωπική εικόνα, ότι η Καρδίτσα υπέστη μεγάλη καταστροφή και έπρεπε να στηριχθεί. Η κυβέρνηση ήταν παρούσα στην καταστροφή της Καρδίτσας και στάθηκε στο πλευρό μας. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν θεωρώ ότι ήταν ικανοποιητικές και κάλυψαν σημαντικό κομμάτι της καταστροφής που υπέστη η ιδιωτική περιουσία. Σε ότι αφορά το δημόσιο χώρο εκτιμώ ότι πετύχαμε ένα μικρό θαύμα. Καταφέραμε μέσα σε λίγες εβδομάδες – όχι περισσότερο από τέσσερις – να επαναφέρουμε την πόλη και τα χωριά σχεδόν στην πρότερη καθημερινότητα τους. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάστηκε να απομακρύνουμε χιλιάδες τόνους λάσπης και φερτών υλικών, χρειάστηκε να απομακρύνουμε χιλιάδες τόνους κατεστραμμένων επίπλων, συσκευών και κάθε είδους υπαρχόντων των νοικοκυριών μας που επλήγησαν. Με τη βοήθεια του κράτους, με την καλή συνέργεια και συνεργασία με την Περιφέρεια, έχοντας τους εθελοντές στο πλάι μας, ο μηχανισμός του Δήμου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και καθάρισε σε μικρό χρονικό διάστημα την πόλη και τα χωριά που χτυπήθηκαν, ώστε να αρχίσει και πάλι η ζωή να κυλά σε φυσιολογικούς ρυθμούς».

Και συνέχισε: «Δεν ισχυρίζομαι ότι τα λύσαμε όλα σε σχέση με τον Ιανό. Ωστόσο έγιναν πολλά και έπονται ακόμη περισσότερα, καθώς μεγάλες εργολαβίες αρχίζουν και εξελίσσονται τόσο από εμάς ως δημοτική αρχή, όπως και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την κεντρική διακυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου το οποίο ήδη ξεκινά εργασίες αποκατάστασης. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο αλλά εκείνο που σίγουρα πετύχαμε μετά τον Ιανό είναι να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Είναι να μετατρέψουμε την καταστροφή σε εφαλτήριο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης».

Ο Δήμαρχος πρόσθεσε πως και η κακοκαιρία «Μήδεια» δοκίμασε σκληρά τα αντανακλαστικά της Δημοτικής αρχής αλλά όλες οι Υπηρεσίες ανταπεξήλθαν. Πετύχαμε μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες να έχουμε απομακρύνει το χιόνι από κεντρικές πλατείες και δρόμους και η πόλη να λειτουργεί πλήρως. Επίσης θα θυμίσω παλαιότερες καταστάσεις που διαχειρίστηκαν σημερινοί επικριτές μας, οι οποίοι με ηπιότερα φαινόμενα είχαν αφήσει την πόλη θαμμένη στο χιόνι για εβδομάδες» υπογράμμισε.

ΜΕ ΕΡΓΑ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Ο Κ. Τσιάκος επικεντρώθηκε στη συνέχεια της ομιλίας του στα έργα που προγραμματίζει να υλοποιήσει η Δημοτική αρχή την τελευταία διετία της θητείας της.

Όπως είπε: «Η Δημοτική αρχή ωρίμασε, υλοποιεί, προγραμματίζει και σχεδιάζει έργα πολλών εκατομμυρίων. Έργα που θα κάνουν τον Δήμο μας να αλλάξει σελίδα. Είναι δεδομένο ότι η Καρδίτσα για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναφέρω έχει μείνει αρκετά πίσω στις υποδομές. Αυτό το μεγάλο χάσμα εμείς έχουμε βάλει το στοίχημα να καλύψουμε και θα το κάνουμε στα επόμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος Καρδίτσας έχει ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που ήδη έχει ξεπεράσει τα 35 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία μόλις το 4 % προέρχεται από δικούς του πόρους. Για να μπορεί κανείς να κατανοήσει το μέγεθος της προσπάθειας που έγινε, το Σεπτέμβριο του 2019 όταν και αναλάβαμε, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου είχε ύψος 14,1 εκατομμύρια και από αυτά, οι χρηματοδοτήσεις ήταν σε ύψος 11,6 εκατομμύρια. Σήμερα, το Σεπτέμβριο του 2021 είμαστε στα 34,4 εκατομμύρια στο συνολικό ύψος του Προγράμματος, αύξηση δηλαδή 242%, ενώ στις χρηματοδοτήσεις έχουμε φτάσει στα 31,1 εκατομμύρια, αύξηση της τάξης του 268%».

Και πρόσθεσε: «Είμαστε μια δημοτική αρχή που διαχειριστήκαμε με επιτυχία ένα χαοτικό φαινόμενο όπως ο Ιανός ενώ λειτουργούμε σε συνθήκες πανδημίας εδώ και ενάμισι χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλα και μικρά έργα είναι σε εξέλιξη. Εκείνο που θέλω να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι ο Δήμος Καρδίτσας έχει ηγετικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής και για το λόγο αυτό είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα».

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΙΑΝΟΥ 12,8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Αποκαταστάσεις ζημιών στις πληγείσες περιοχές (Επτά εργολαβίες ύψους 4.500.000€)

Ασφαλτοστρώσεις 2.500.000 € (Δημοπρατήθηκε)

Κατασκευή πεζοδρομίων 3.800.000€ (Δημοπρατήθηκε)

Κονδύλι 1.000.000 ευρώ από το Υποδομών που δόθηκε στη ΔΕΥΑΚ για αποκατάσταση του βιολογικού και άλλα έργα.

Ανακατασκευή χλοοτάπητα δημοτικού σταδίου 726.000 €

Ανακατασκευή ταρτάν δημοτικού σταδίου 218.000 €

ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Επέκταση Θεοδωρίδειου Κέντρου

Νέο Δημαρχείο

Ολοκλήρωση δρόμου Παλιούρι – Ι. Μ. Αγίου Ιωάννη

Κεντρική πλατεία

Ανακατασκευή του Παλέρμου

Ενεργειακή αναβάθμιση 2ο – 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο

Ενεργειακή αναβάθμιση 3ο – 13ο Δημοτικό

Αναβάθμιση παιδικών χαρών (315.000 ευρω)

Συντηρήσεις στο Δήμο Καρδίτσας και ειδικότερα σε ορεινές περιοχές

Άρση και αποκατάσταση κατολισθήσεων στα ορεινά του Δήμου Καρδίτσας

Ανάπτυξη βασικών δικτύων στον οικισμό Μαύρικα Καρδίτσας

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων μουσικό γυμνάσιο 3.000.000 €

Βελτίωση πρόσβασης γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων 1.736.000 €

Μετατροπή οδό Χαρίτου σε ήπιας κυκλοφορίας 760.000 €

Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου Ηρώων Πολυτεχνείου 724.000 €

Βελτιώσεις αθλητικών εγκαταστάσεων 630.000 €

Προμήθεια 4 απορριμματοφόρων 660.000 €

ΣΑΤΑ 2.000.000 €

Αναβάθμιση περιβάλλοντα χώρου νέου δημαρχείου 500.000 €

Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για αναβάθμιση της παιδικής χαράς Παυσίλυπου και εργατικών 500.000 €

Προμήθεια εξοπλισμού παιδικών χαρών 270.000 €

Ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση δικτύου φωτισμού 300.000 €

Ενεργειακή αναβάθμιση 6ου δημοτικού 240.000 €

Ενεργειακή αναβάθμιση 2ου δημοτικού 250.000 €

ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ

Παρεμβάσεις σχολικών συγκροτημάτων 748.000 €

Προμήθεια για μετεγκατάσταση και λειτουργία υπηρεσιών Δήμου Καρδίτσας 273.142 €

Διαμόρφωση και περιβαλλοντική ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων στις γειτονιές της Καρδίτσας 1.140.000 €

Διαμόρφωση στεγασμένου χώρου προπόνησης αθλητών 84.000 €

Δημιουργία ανοικτού κέντρου εμπορίου 1.200.000 €

Κατασκευή ραμπών ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες 98.000 €

Παρεμβάσεις βελτίωσης προσβασιμότητα ΑΜΕΑ 340.000 €

Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων με έργα χαμηλού κόστους 440.000 €

Κατασκευή πολυχώρου κοινωνικής αλληλεγγύης 771.000 €

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΑΠΟΦΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

Έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 8.000.000 €

Υπογειοποίηση των κάδων έργο 3,6 εκ. ευρώ.

Περιφερειακός μπροστά από ΟΣΕ

Προπονητικό κέντρο ΑΣΑ

Ειδικό Σχολείο

Αστυνομικό μέγαρο

Ο Δήμαρχος επισήμανε πως ο Δήμος έχει καταθέσει προτάσεις σε όλες τις προσκλήσεις ύψους 40.000.000 €.

Τέλος, ο κ. Τσιάκος εξαπέλυσε και δριμύτατη επίθεση προς την «αντιπολίτευση» λέγοντας πως κάποιοι για μικροπολιτικούς σκοπούς λασπολογούν για απευθείας αναθέσεις που αφορούν όμως επείγοντα αναγκαία έργα αποκατάστασης καταστροφών του «Ιανού».

«Θα προτιμούσαν να γίνονται δημοπρασίες και να καθυστερούν οι παρεμβάσεις για να υπάρχουν κοινωνικές διαμαρτυρίες, ώστε στη συνέχεια να κατηγορούν τη Δημοτική αρχή για αδράνεια» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως κατατέθηκαν προσφυγές που καθυστερούν έργα όπως οι ασφαλτοστρώσεις.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΤΙΑΣ

Ακολούθησαν οι απολογισμοί πεπραγμένων των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας που διετέλεσαν αντιδήμαρχοι κατά την προηγούμενη διετία.

Ο Η. ΣΧΟΡΕΤΣΑΝΙΤΗΣ

Συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ηλίας Σχορετσανίτης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Μία από τις πρώτες μας προτεραιότητες ήταν η μείωση του ρυθμού αύξησης των εισπρακτέων υπολοίπων του Δήμου. Στις 31 Αυγούστου 2019 το ποσό αυτό ήταν στα 11.305.000 ευρώ, στο τέλος Αυγούστου του 2020 στα 11.480.000 ευρώ, ενώ στο τέλος Αυγούστου του 2021 ανήρθε στα 11.145.000 μια μείωση που θα είναι σωστό να την επανεκτιμήσουμε στο τέλος της χρονιάς, όπως και όλα τα οικονομικά στοιχεία για να μπορούμε να συνάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Σε γενικές γραμμές ανακόπηκε ο μεγάλος ρυθμός αύξησης των οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς το δήμο. Τα τακτικά έσοδα που είχαν εισπραχθεί στις 31 Αυγούστου του 2019 ανήλθαν στα 4.025.000 ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στα 3.677.000 ευρώ, ενώ στο τέλος Αυγούστου του 2021 στα 3.693.000 ευρώ. Παρατηρούμε μια πτώση στην είσπραξη τακτικών κατά 7,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του ‘19 λόγω αναστολής πληρωμών, αλλά και λόγω μείωσης βεβαιωθέντων. Τα βεβαιωθέντα έσοδα μειώθηκαν, κυρίως λόγω του επιβληθέντος “lock down” που μείωσε τα πρόστιμα λόγω παραβάσεων ΚΟΚ, το τέλος επιτηδεύματος, τα μισθώματα από αστικά ακίνητα και αρκετές άλλες κατηγορίες εσόδων. Οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου μειώθηκαν κατά 1,3εκ. ευρώ την τελευταία διετία, ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις του Δήμου ανέρχονται σε 5,5 εκ. € αυξημένες κατά 20% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς αυξήθηκαν τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Καμπανάκι που εφιστά την προσοχή μας είναι η μείωση κατά 600.000 ευρώ των υποχρεώσεων του Δήμου σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης το 2020 σε σχέση με το 2019, αλλά η αύξηση των υποχρεώσεων αυτών το 2021 κατά 680.000 ευρώ. Φυσικά οι αρμοδιότητές μου δεν αφορούν μόνο το οικονομικό τμήμα. Συμμετείχα σε αρκετές επιτροπές και συνεργάστηκα με υπαλλήλους διαφόρων διευθύνσεων. Ο Δήμος μας έχει αρχίσει μετά την επιτυχία της ΕΕΚ να χτίζει ένα καλό βιογραφικό. Ήδη έχουμε μπει σε πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία ζώνης μηδενικών ρύπων στο κέντρο της πόλης. Σε δεύτερη φάση βρισκόμαστε σε διαβούλευση με την ΕΕ και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon για εμπορευματικές μετακινήσεις μηδενικών ρύπων προς το κέντρο, όπου καταφέραμε να μας κάνουν δεκτούς στο πρόγραμμα δίπλα σε πόλεις όπως το Παρίσι και το Βερολίνο. Προσθέσαμε πόντους στη σοβαρότητα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί την Καρδίτσα με το Σχέδιο Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας και μάλιστα σε συνεργασία με την ομάδα του ΣΒΑΚ, ώστε να εναρμονίζονται όπως πρέπει. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων. Πλαισιωμένοι από ομάδα καθηγητών πανεπιστημίου, εμπειρογνωμόνων της πολιτικής αεροπορίας και συνεργατών, ήδη έχουμε στείλει ένα σχέδιο για την ένταξη του Αεροδρομίου Μυρίνης στο ταμείο ανάκαμψης».

Ο Γ. ΜΑΤΤΑΣ

Ο πρώην αντιδήμαρχος Έργων κ. Γιώργος Μάττας επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Η προσπάθεια για την επούλωση των πληγών που προέκυψαν από τον «Ιανό» είναι διαρκής, βρισκόμαστε μόλις στην πρώτη φάση της, όμως ο τελικός στόχος είναι να αποκτήσουν η πόλη και οι τοπικές κοινότητες, καλύτερες, ασφαλέστερες και πιο σύγχρονες υποδομές. Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος Καρδίτσας έχει ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που ήδη έχει ξεπεράσει τα 35 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία μόλις το 4 % προέρχεται από δικούς του πόρους.

Στον τομέα της κυκλοφορίας: Έχουμε σήμερα σε εξέλιξη 7 εργολαβίες οδοποιίας, οι οποίες εκτελούνται, ενώ ήδη έχει δημοπρατηθεί η εργολαβία της οδοποιίας ύψους 2,5 εκατομμυρίων, που θα μας επιτρέψει να αποκαταστήσουμε όλες τις ζημιές στο οδικό δίκτυο αλλά και να βελτιώσουμε τις συνθήκες κυκλοφορίας.

Συντηρήσεις σε τοπικές κοινότητες: Έχουμε ήδη δημοπρατήσει το πιο ευρύ πρόγραμμα συντηρήσεων στις τοπικές κοινότητες με ύψος 2 εκατομμύρια ευρώ.

Αγροτική οικονομία: Το δίκτυο αγροτικής οδοποιίας υπέστη σοβαρές ζημιές, βγάλαμε πολύ γρήγορα μια πρώτη εργολαβία για τα άμεσα προβλήματα, ενώ ήδη ήταν σε εξέλιξη εργολαβία βελτιώσεων ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Έχουμε ήδη δημοπρατήσει μια νέα εργολαβία 1,7 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για την αγροτική οδοποιία και θα έχουμε σύντομα εργολάβο, ενώ καταθέσαμε ολοκληρωμένη και ώριμη πρόταση, για ένα έργο 4,3 εκατομμυρίων και αναμένουμε την ένταξή του.

Κοινόχρηστοι χώροι: Συνολικά, στον τομέα των κοινόχρηστων χώρων, συζητούμε συνολικά για 12 έργα αστικών αναπλάσεων που εκτελούνται ή θα ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αλλάξουν δραστικά την εικόνα στην πόλη, θα δημιουργήσουν νέες συνθήκες για τους πολίτες, θα βελτιώσουν το αστικό περιβάλλον, θα αυξήσουν το πράσινο αλλά και θα τονώσουν την τοπική οικονομία. Επίσης, διεκδικούμε χρηματοδότηση για την ολοκληρωμένη βελτίωση των ποδηλατοδρόμων, ενώ πρόσφατα πετύχαμε την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» της μελέτης δημιουργίας ενός τεράστιου πάρκου στο πρώην στρατόπεδο «Λουμάκη». Εκπαίδευση: Σε ότι αφορά τις υποδομές εκπαίδευσης, έχουμε σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα που αφορά στη βελτίωση των υποδομών εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, με ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αλλά και με δικούς μας πόρους, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα αναβαθμίσεων σε όλα τα σχολεία, που ξεπερνά σε συνολικό προϋπολογισμό τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Αθλητισμός: Η ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών, στις οποίες για χρόνια υπολειπόταν η περιοχή μας, μπήκαν σε νέα πλαίσια, ώστε να δώσουμε στη νεολαία μας, νέους ή βελτιωμένους χώρους άθλησης. Θυμίζω, πως καταφέραμε όχι μόνο να ολοκληρώσουμε το νέο κλειστό γυμναστήριο και τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και να αποκαταστήσουμε ταχύτατα τις ζημιές από τον «Ιανό». Επίσης, πετύχαμε την ένταξη στο πρόγραμμα έργων της Γ.Γ.Αθλητισμού, τριών έργων αναβάθμισης του Δημοτικού Σταδίου συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, για νέο χλοοτάπητα, για αναβάθμιση του ταρτάν, αλλά και για τη διαμόρφωση κλειστής αίθουσας κάτω από τη βόρεια κερκίδα. Επίσης, προχωρούμε άμεσα στην αποκατάσταση και βελτίωση στο «Παλέρμο», δημοπρατούμε το έργο της αναβάθμισης όλων των γηπέδων ποδοσφαίρου στην πόλη και τις τοπικές κοινότητες, ώστε να πληρούνται οι σύγχρονες προδιαγραφές. Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου και πιστεύω πως σύντομα θα παρουσιάσουμε και εκεί, μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Κοινωνική πρόνοια: Η κοινωνική προστασία, η αναβάθμιση των δομών φροντίδας, είναι δείγμα του πολιτισμού μας. Κάνουμε σημαντικά βήματα και σε αυτό τον τομέα και αναφέρω χαρακτηριστικά, το έργο της προσθήκης στο κέντρο «Ορίζοντες», το νέο κτίριο κοινωνικής αλληλεγγύης, τις προσβάσεις για άτομα με αναπηρία, την αναβάθμιση των παιδικών σταθμών, τις παιδικές βιβλιοθήκες, που είναι έργα που είτε κατασκευάζονται, είτε θα ξεκινήσουν σε σύντομο διάστημα».

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΠΑΝΙΑΣ

Ο πρώην αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Αριστοτέλης Σπάνιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Στη Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών αντιμετωπίσαμε μεγάλες προκλήσεις , σε πολύ δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως τον συνδυασμό του Μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και την πανδημία του covid-19 , και θεωρώ ότι ανταποκριθήκαμε με συνέπεια στον δύσκολο ρόλο μας.

Τμήμα υποστήριξης πολιτικών οργάνων. Ένα τμήμα που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, στον Ιανό και στην πανδημία αλλά και στη στήριξη και ενημέρωση για τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσουμε για την έγκριση του νέου ΟΕΥ.

Τμήμα Ανθρώπινου δυναμικού. Ένα τμήμα που βρίσκεται συνεχώς στο κόκκινο. Τα 2 χρόνια συνεργαστήκαμε άψογα και στάθηκε δίπλα στην διοίκηση του Δήμου. Με πλήρη συνεννόηση και προθυμία βρισκόμασταν πάντα δίπλα στους εργαζομένους. Το τμήμα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση και στην τήρηση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις λόγω του Ιανού. Ενώ ήταν καθοριστική η συμβολή του σε θέματα εργαζομένων ειδικοτήτων αρμοδιοτήτων και ότι άλλο αφορά την εξέλιξή των εργαζομένων στον Νέο ΟΕΥ. Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι κλείσαμε το σύνολο των αιτημάτων αναβαθμίσεων και τοποθετήσεων στο σωστό κλιμάκιο των υπαλλήλων του δήμου και με την βοήθεια του Τμήματος μισθοδοσίας που βρισκόταν πάντα δίπλα στις υπηρεσίες βοηθώντας με τον καλύτερο τρόπο.

Το τμήμα πρωτοκόλλου έμεινε ξάγρυπνο και τροφοδοτούσε με πληροφορίες τα τμήματα στέκοντας αρωγός σε κάθε πρόβλημα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο Δήμος παίρνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην έγκυρη ενημέρωση τόσο στον Ιανό όσο και στην πανδημία.

Το Τμήμα Ληξιαρχείου και Δημοτικής Κατάστασης εξυπηρετεί ανά πάσα στιγμή τον πολίτη ενώ ικανοποιήσαμε ένα πάγιο αίτημα των υπάλληλων του για κάλυψη της υπερωριακής τους εργασίας.

ΚΕΠ… Μια υπηρεσία με υψηλές αποδώσεις που σε πλήρη επικοινωνία και συνεννόηση με τον διευθυντή και το προσωπικό οργανώθηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Στη διεύθυνση της πρόνοιας στο τμήμα μέριμνας, βρισκόταν κρυμμένη η αρμοδιότητα της δημόσιας υγείας με υπεύθυνο τον Αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής. Κατόπιν συνεννόησης με το Δήμαρχο, μου ανατέθηκε να πάρω πρωτοβουλίες για να βοηθήσω να λειτουργήσει το κομμάτι αυτό της συγκεκριμένης διεύθυνσης, και να δώσουμε ρόλο στην σημαντική αυτή πλευρά της πρόνοιας, σε συνεννόηση πάντα με τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο.

Βρισκόμουν σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τους ευχαριστώ για αυτό, κάναμε τεστ συνεχώς σε όλες τις δομές του δήμου. Εξασφαλίσαμε τις προϋποθέσεις για τη καλή λειτουργία και διαμονή στην πόλη μας κ σε διάφορες περιοχές του Δήμου μας στις ομάδες ΚΟΜΥ, οι οποίες πέρασαν κάνοντας rapid-test, από όλα τα χωριά, και τις πρώην έδρες των Καποδιστριακών δήμων, έχοντας τον υπεύθυνο ΕΟΔΥ και τις ομάδες ΚΟΜΥ πάντα πρόθυμους να βρίσκονται παντού. Εξοπλίσαμε τα Ιατρεία με Ιντερνέτ και εκτυπωτές όπου αυτό χρειαζόταν και αυτή τη στιγμή έχουμε καλύψει τις ανάγκες όλων των Π. Ιατρείων του Δήμου, σε συνεννόηση πάντα με τα κέντρα υγείας.

Με την αλλαγή του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας δημιουργούμε τμήμα δημόσιας υγείας και τον επανδρώνουμε με Γραφείο Ιατρού εργασίας με έμπειρο προϊστάμενο, υπαλλήλους από το Βοήθεια στο Σπίτι, από το ΚΑΠΗ, νοσοκόμες, υπαλλήλους από το κοινωνικό Φαρμακείο, με τη στήριξη του ιατρού εργασίας και του παιδιάτρου που απασχολείται στη διεύθυνση παιδικών σταθμών, δίνεται πλέον η δυνατότητα στον Δήμο να παρεμβαίνει δυναμικά σε θέματα πρόληψης και όχι μόνο.

Συνεργαστήκαμε με το τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού νοσοκομείου Καρδίτσας. Προχωρήσαμε σε επάνδρωση της πόλης με απινιδωτές.

Κουνουποκτονία. Θεωρώντας βασική και μείζονος σημασίας την προσπάθεια εξάλειψης των κουνουπιών, που λόγο μεταφοράς επικίνδυνων μικροοργανισμών μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη δημοσία υγεία σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και το τμήμα αγροτικής ανάπτυξης, ανέλαβα την εποπτεία της διαδικασίας 3πλασιαζοντας το 2021 το ποσό στον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου κωδικού και πραγματοποιούμε για πρώτη φορά 3 εφαρμογές κουνουποκτονίας.

ΟΕΥ. Με την ανάληψη των καθηκόντων μου σαν αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών μια από τις πρώτες αποστολές που μου ανατέθηκε από τον Δήμαρχο Δ. Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκο ήταν να αναλάβω τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, ο οποίος περιλαμβάνει τις λειτουργίες και της αρμοδιότητες σε κάθε τμήμα και σε κάθε διεύθυνση. Η δημιουργία νέου ΟΕΥ δίνει το στίγμα, τη μορφή διοίκησης και την πολιτική που θέλει να ασκήσει η εκάστοτε δημοτική αρχή, δημιουργώντας συγχρόνως τις κατάλληλες συνθήκες για δομικές αλλαγές και χρηστή διοίκηση . Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε έναν ΟΕΥ για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε ότι είχαμε είδη σχεδιάσει.Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε άμεσα στη Σύσταση Ομάδας Εργασίας .

Ενδεικτικά θα αναφέρω ορισμένες από τις αλλαγές που πραγματοποιήσαμε.

Ανοίξαμε τον ΟΕΥ αυξάνοντας τις θέσεις του μονίμου προσωπικού κατά 198 και κατά 100 τους ΙΔΟΧ ορισμένου χρόνου.
Πραγματοποιούμε την δέσμευση μας για την μεταφορά του ΔΟΠΑΚ στο Δήμο με την Ίδρυση Διεύθυνσης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, έτσι μεταφέρεται άμεσα ο πολιτισμός και το επόμενο χρονικό διάστημα και ο Αθλητισμός, τον οποίο συγκεντρώσαμε εξ ολοκλήρου στο ΔΟΠΑΚ.
Οργανώσαμε τις υπηρεσίες που ανήκουν απευθείας στο Δήμαρχο.
Αναβαθμίσαμε σε τμήμα την νομική υπηρεσία και ενισχύθηκε με άλλες 2 θέσεις νομικών.
Δημιουργήσαμε το τμήμα Εσωτερικού ελέγχου.
Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα κάνοντας τμήμα την πολιτική προστασία. Το τμήμα αυτό θα επανδρωθεί με προϊστάμενο και τον αναπληρωτή του μηχανικούς , και με 2 υπαλλήλους με εμπειρία στο τμήμα αυτό.
Ενισχύεται με 2 τμήματα η Διεύθυνση Προγραμματισμού.
o Μια επιτελική διεύθυνση ,που τώρα θα έχει επιπλέον:

o α) Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Τουρισμού, Βιώσιμης Κινητικότητας και Ποδηλάτου, με γραφείο ποδήλατου και γραφείο διαδρόμου προσγείωσης Μυρίνης

o β) Τμήμα Διαχείρισης Γεωχωρικών Δεδομένων.

Δημιουργήσαμε Τμήμα περιουσίας στην διεύθυνση οικονομικών.
Πλήρη αναδιοργάνωση της Διεύθυνση Καθαριότητας
Δημιουργούμε:

Γραφείο Νομικής Υποστήριξης

Τμήμα Δημόσιας Υγείας και

Γραφείο Ιατρού εργασίας

Ανοίξαμε τμήματα και διευθύνσεις για την καλύτερη λειτουργιά των υπηρεσιών του δήμου την προβολή του έργου και την ευκαιρία εξέλιξης των υπαλλήλων.
Προσθέσαμε ειδικότητες σε διάφορα τμήματα και διευθύνσεις, και προβλέψαμε να δοθεί το δικαίωμα και σε αυτούς τους υπαλλήλους των διαφόρων ειδικοτήτων, να κρίνονται για ανώτερες θέσεις που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν, έχοντας πλέον και αυτοί τη δυνατότητα εξέλιξης.
Θα δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση των υπαλλήλων γενικά, αλλά και ειδικά, έτσι ώστε να μπορεί να γίνετε αναπλήρωση απόντων υπαλλήλων , και άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη.
Τέλος δημιουργούμε το Συμβούλιο Διευθύνσεων το οποίο θα αποτελείται από τους προϊσταμένους των διευθύνσεων του Δήμου και τους αντιδημάρχους.
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. Ανέλαβα, κατόπιν συνεννόησης με το δήμαρχο, την πρωτοβουλία δημιουργίας επιτροπής παράδοσης παραλαβής μισθωτικών συμβάσεων. Αποτελεί μια επιτροπή διαπαραταξιακή με υπηρεσιακούς παράγοντες που έχει σαν σκοπό την παραλαβή των ακινήτων, την ακριβή καταγραφή της κατάστασης τους και την δημιουργία τεχνικής έκθεσης, η οποία αποστέλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες και σε όλα τα ενδιαφερόμενα τμήματα. Παράλληλα, επισκέφτηκα το σύνολο των κτηρίων του Δήμου έχοντας πλέον πλήρη εικόνα της κατάστασης που σε αυτά επικρατεί.

Μεταξύ άλλων σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και το τμήμα προσόδων παραλάβαμε σαν επιτροπή καταστήματα της δικαιοδοσίας του δήμου που οι εκμισθωτές δεν εκπλήρωναν τους όρους μίσθωσης και φυσικά δεν πλήρωναν το μίσθωμα επί σειρά μηνών αλλά και χρόνων. Παραλάβαμε λοιπόν αυτά τα μίσθια και τα ξαναβγάλαμε σε δημοπρασία στέλνοντας βέβαια στο νομικό γραφείο του δήμου όλες τις υποθέσεις εκείνες που ζημίωσαν το Δήμο με οποιοδήποτε τρόπο. Προχωρήσαμε σε καταγραφή και παραλαβή ακινήτων.

Επιτροπές Ιανού. Συνολικά έγιναν περίπου 5000 έλεγχοι

Αριθμός δικαιούχων που έλαβαν το επίδομα:

1) Άμεσων βιοτικών αναγκών πρώτης κατοικίας 1812

2) Αντικατάστασης οικοσκευής 1.398

3) Άμεσων βιοτικών αναγκών για βοηθητικούς χώρους 1.349

ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ. Έχουμε κάνει ενέργειες που θα αποσυμφορήσουν την κατάσταση και συγχρόνως βρισκόμαστε σε διαδικασία εξεύρεσης νέου χώρου για τη δημιουργία ενός καινούργιου κοιμητηρίου που θα λύσει όλα τα προβλήματα. Είδη έχουμε δει αρκετούς χώρους και διερευνώνται από τις υπηρεσίες μας η καταλληλόλητα τους. Τέλος στον νέο ΟΕΥ ορίσαμε την οικονομική διεύθυνση υπεύθυνη για το συντονισμό και τη λειτουργία του κοιμητηρίου σε συνεργασία με την διεύθυνση καθαριότητας και πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία που θα αποτελεί πλέον προτεραιότητα αυτών των διευθύνσεών το λύσιμο των προβλημάτων του νεκροταφείου , όσον άφορα στο κομμάτι που τους αναλογεί.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ – ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΟΔΩΝ. Μετά από συζήτηση με τον Δήμαρχο ,ανέλαβα κατόπιν ψηφοφορίας την προεδρεία της επιτροπής. Η επιτροπή είχε να συνεδριάσει από τις 2/4/2015 χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο και ενώ υπήρχαν συσσωρευμένα αιτήματα πολιτών. Καταλαβαίνουμε όλοι τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη ονόματος σε έναν δρόμο. Για το λόγο αυτό δρομολόγησα το σύνολο των αιτημάτων τα οποία έχουν πάρει το δρόμο τους και έχουν τοποθετηθεί από την τεχνική υπηρεσία και οι ανάλογες ταμπέλες.

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΒΑΛΤΑΔΩΡΟΥ. Ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπεται αφού γίναμε σώμα προχωρήσαμε στην διαδικασία οργάνωσης διαγωνισμού εργασιών επιλέγοντας τους επαγγελματικούς κλάδους.

Ο Δήμαρχος μου ανέθεσε τον συντονισμό των κινήσεων σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τον προϊστάμενο της διεύθυνσης προγραμματισμού για τη δημιουργία του συνδέσμου με την επωνυμία «Σύνδεσμος Δήμων Π.Ε. Καρδίτσας (ΣΥ.ΔΗ.Π.Ε.Κ.)», με σκοπό την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς».

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΡΤΕΣΙΩΤΗΣ

Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Σπύρος Κουρτεσιώτης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Θα ξεκινήσω (την αναφορά μου) από τον χώρο του Αμαξοστασίου που αποτελεί την “καρδιά” για το επιχειρησιακό κομμάτι του Δήμου Καρδίτσας. Έγινε καθαρισμός του χώρου εσωτερικά και περιμετρικά του Αμαξοστασίου και δημιουργήσαμε καινούργιους χώρους για τη φύλαξη, τη στέγαση και τη συντήρηση των μηχανημάτων του Δήμου.

Ανανεώσαμε το στόλο του Πρασίνου με την αγορά καινούργιων μηχανημάτων και ατομικού εξοπλισμού για τους υπαλλήλους και πετύχαμε την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της Υπηρεσίας, καθώς και την αποφυγή τραυματισμών για τους εργαζόμενους.

Έγινε συντήρηση και αναβάθμιση όλων των πράσινων σημείων της πόλης, τόσο αυτών με μεγάλη επισκεψιμότητα όσο και των συνοικιακών. Παράλληλα αποφασιστική ήταν η συμβολή μας, σε τακτά χρονικά διαστήματα, στις εκάστοτε ανάγκες των ευρύτερων κοινοτήτων του Δήμου μας, αναφορικά με τους χώρους πρασίνου.

Παράλληλα να σημειώσω ότι σε συνεργασία με τους Διευθυντές Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης εργαστήκαμε αποτελεσματικά, έτσι ώστε όλα τα σχολικά συγκροτήματα να είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τόσο του επερχόμενου έτους όσο και του παρελθόντος.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, κατά την οποία ο Δήμος Καρδίτσας κατέλαβε την πρώτη θέση Πανευρωπαϊκά, η Υπηρεσία πρασίνου πάντοτε ενεργή στις δράσεις ευαισθητοποίησης, προέβη σε μια σειρά δενδροφυτεύσεων, επιτυγχάνοντας την ενεργή συμμετοχή μαθητών /τριών των σχολείων της πόλης μας, αλλά και άλλων πολιτών με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αναφορικά με το σεβασμό στο περιβάλλον και τη σημασία της προστασίας του, ιδιαίτερα στις μέρες που διανύουμε, όπου γίνεται έντονα λόγος για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις αυτής στη ζωή μας.

Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή της Υπηρεσίας πρασίνου στην ανάπλαση του πεζοδρόμου της οδού Τερτίπη, στην πλατεία Δικαστηρίων, καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο του Νέου Κλειστού με την φύτευση περίπου 500 δέντρων – φυτών και θάμνων.

Σχετικά με τη Δημοτική Αστυνομία, έγινε αναβάθμιση της εν λόγω Υπηρεσίας, με την ενίσχυση τόσο σε ατομικό όσο και σε μηχανοκίνητο εξοπλισμό.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η μεταφορά της προαναφερθείσας Υπηρεσίας σε καινούργιες κτιριακές εγκαταστάσεις, διευκολύνοντας έτσι τόσο το έργο των υπαλλήλων, όσο και την παροχή των υπηρεσιών στους συμπολίτες μας.

Σημαντική είναι επίσης η συμβολή της Δημοτικής Αστυνομίας στην πανδημία, διενεργώντας συνεχόμενους ελέγχους ειδικά σε χώρους μεγάλης συγκέντρωσης πολιτών, για την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και τον έλεγχο της διασποράς της πανδημίας.

Όσον αφορά τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας ολοκληρώσαμε και επικαιροποιήσαμε σχέδια για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι χιονοπτώσεις.

Βάση αυτών των σχεδίων και μέσα από συντονισμένες προσπάθειες του Δήμου Καρδίτσας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ανταποκριθήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στη διαχείριση και στην άμεση αποκατάσταση των πληγών που άφησε το χαοτικό φαινόμενο του “ΙΑΝΟΥ” αντιμετωπίσαμε επιτυχώς της χιονοπτώσεις που έπληξαν των Δήμο μας, με επιστέγασμα τον επιτυχή έλεγχο των πυρκαγιών που σημειώθηκαν στην περιοχή μας».

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο νυν αντιδήμαρχος Εθελοντισμού και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και σήμερα κατατέθηκαν στην υπηρεσία μας 1500 αιτήματα πολιτών τα οποία διεκπεραιώθηκαν. Δόθηκαν 46 βεβαιώσεις για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Έγιναν 1300 αιτήσεις για ΚΕΑ και Επιδόμα Ενοικίου. Από το ΤΕΒΑ για το διάστημα αυτό έγιναν οι κάτωθι διανομές σε τρόφιμα και είδη καθαριότητας.

1 το 2019 για 1830 οικογένειες

5 το 2020 για 9935 οικογένειες

1 το 2021 για 1893 οικογένειες

Αξία διανεμηθέντων ειδών 1.200.000 ευρώ

Κατά το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2019 έως τον Αύγουστο 2021 το τμήμα μέριμνας παρουσίασε το ακόλουθο έργο:

Κοινωνικές έρευνες κατόπιν εισαγγελικής εντολής για κακοποίηση και παραμέληση ανηλίκων και ενηλίκων και άσχημων συνθηκών διαβίωσης καθώς και ολοκλήρωση ποινικής διαμεσολάβησης (159 περιπτώσεις εμπιστευτικού πρωτοκόλλου).

Κοινωνικές έρευνες κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας και σύνταξη εκθέσεων (αστεγίες, ΚΈΑ ΡΌΜΑ, ΚΕΑ πολιτών, κοινωνικού παντοπωλείου, εισαγωγές σε ιδρύματα).

Κοινωνική εργασία με άτομα, ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη, παραπομπές περιπτώσεων.

Κατά την περίοδο του Ιανού τον Σεπτέμβριο του 2020, οι υπάλληλοι ΠΕ., ΤΕ. ΔΕ. Συμμετείχαν σε επιτροπές καταγραφής ζημιών των πλημμυροπαθών. Επίσης η υπηρεσία μας συμμετείχε σε διανομές τροφίμων έτοιμου φαγητού είδη ένδυσης, κλινοσκεπασμάτων, στρωμάτων. Προγραμματίζεται, συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ (εξαρτήσεις από αλκοόλ, ουσίες ,τυχερά παίγνια), κατά την οποία μια φορά την εβδομάδα Κινητή Μονάδα θα βρίσκεται στη πόλη της Καρδίτσας πραγματοποιώντας διάφορες δράσεις.

Από τις 6 δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετήθηκαν κατά μέσω όρο 300 άτομα μηνιαίως.

Από την 01/09/2019 – 30/07/2021 προσήλθαν στο Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Καρδίτσας 1720 νέοι ωφελούμενοι από τους οποίους οι 1326 προσήλθαν στο Κέντρο Κοινότητας και οι 394 στο Παράρτημα Ρομά. Οι 846 ήταν άνδρες και 876 γυναίκες.

Συνολικά διεκπεραιώθηκαν από το Κέντρο Κοινότητας 6399 αιτήματα ωφελουμένων και από το Παράρτημα Ρομά 3343.

Η Δομή του Κοινωνικού παντοπωλείου καταχωρεί ηλεκτρονικά τα εισερχόμενα και τα εξερχόμενα προϊόντα από την αρχή της λειτουργίας της.

Ωφελούμενοι 205 / το μήνα κάτοικοι Καρδίτσας. Υπήρξαν και έκτακτες διανομές προς ωφελούμενους των κοινοτήτων του δήμου Καρδίτσας. Συσσίτιο προσφέρεται σε 23 άτομα την ήμερα για 8 μήνες. Η Δομή του Κοινωνικού παντοπωλείου έχει στην διάθεση της και χώρο Κοινωνικής ιματιοθήκης. Από τη δομή του κοινωνικού φαρμακείου καταγράφηκαν 115 αιτήματα. Ωφελήθηκαν με παραλαβή φαρμάκων 90 πολίτες για κάθε μήνα (σταθερά και συνεχόμενα). Υπήρξε και υπάρχει προσφορά φαρμάκων κατόπιν κινητοποιήσεως της υπηρεσίας από 360 συμπολίτες μας. Επιπλέον υποστηρίχθηκαν με ατομική συμβουλευτική 250 άτομα.

Έγιναν ενέργειες για την σωστή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Διευθέτηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου, 25η Μαρτίου, τα Χριστούγεννα , το Μαγεμένο Δάσος, το ΠΑΣΧΑ ,το Πολιτιστικό Καλοκαίρι και άλλες εθνικές η τοπικές γιορτές .

Τα δύο τελευταία χρόνια έχει διαφοροποιηθεί η κατάσταση στο χώρο του ΚΑΠΗ εξαιτίας της πανδημίας. Δεν λειτουργεί το κυλικείο, ούτε πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα όπως χορωδία, χορευτικό, ομιλίες από γιατρούς, δεν γίνονται κατασκηνωτικά προγράμματα ούτε θαλάσσια μπάνια. Σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη του ΚΑΠΗ που έχουν ανανεώσει την εγγραφή τους είναι 633».

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Τέλος ο νυν αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Σωτήρης Αντωνίου είπε μεταξύ άλλων για τον τομέα του:

«Η πρόσληψη, με κάθε νόμιμο τρόπο, εργατών και οδηγών, καθώς και η αξιοποίηση των εργατών κοινωφελούς εργασίας οχτάμηνης διάρκειας, με κατάλληλο προγραμματισμό και συντονισμό και σε συνδυασμό με την ευσυνειδησία όλων των προαναφερομένων, είχε ως συνέπεια να υπάρχει εργατικό προσωπικό, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε όλες τις συνοικίες και απογευματινή βάρδια στο κέντρο της πόλης.

Το Παυσίλυπο, το Παλέρμο, το Αθλητικό πάρκο και όλες οι πλατείες, αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο έλξης μικρών και μεγάλων, γι΄αυτό και η προσοχή μας στην καθαριότητά τους, ήταν και είναι πολύ μεγάλη. Ιδιαίτερα, λόγω της πανδημίας και του λοκ ντάουν, η επιβάρυνσή τους ήταν αυξημένη αλλά καταφέραμε να διατηρήσουμε την καθαριότητά τους σε υψηλά επίπεδα.

Οι υπόγειοι κάδοι σε κεντρικά πεζοδρόμια, αποτελούν μόνιμο πρόβλημα και η διαχείρισή τους είναι πολύ δύσκολη. Φροντίζουμε για το τακτικό πλύσιμό τους σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΚ και προσπαθούμε να κρατάμε το κέντρο της πόλης όσο γίνεται πιο καθαρό και η αποκομιδή να γίνεται ικανοποιητικά. Αυτό το πετύχαμε και με την ενεργοποίηση ενός μεσημεριάτικου έκτακτου δρομολογίου στο κέντρο με μικρό – δορυφορικό απορριμματοφόρο, όπως και το πρωί του Σαββάτου.

Αγροτικό αυτοκίνητο της υπηρεσίας καθαριότητας με δυο και τρεις εργάτες, από τα ξημερώματα μέχρι το μεσημέρι, οργώνει όλη την πόλη και ενεργώντας άμεσα, προβαίνει στην αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων και μικροαντικειμένων έξω από τους κάδους.

Δυο οχήματα με αρπάγη, οι γνωστές δαγκάνες, εκτελούσαν δυο πρωινές και δυο απογευματινές βάρδιες, φροντίζοντας για την απομάκρυνση χόρτων, κλαδιών αλλά και ογκωδών αντικειμένων από διάφορα σημεία. Ο χρόνος απομάκρυνσης έχει περιοριστεί σημαντικά, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που οι δημότες υποδεικνύουν ή ενημερώνουν έγκαιρα την υπηρεσία για τα σημεία αυτά. Δυστυχώς, λόγω παλαιότητας αλλά και φόρτου εργασίας μετά τον Ιανό, η μία δεν άντεξε και ακινητοποιήθηκε. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια σημαντική αύξηση των κλαδιών και των χόρτων ,που σύντομα θα την αντιμετωπίσουμε και θα επιστρέψουμε σε προγενέστερους ρυθμούς. Έχουμε ήδη δρομολογήσει την προμήθεια καινούργιας δαγκάνας μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος 2 και διερευνούμε την προμήθεια και μιας μεταχειρισμένης, για πιο άμεση χρήση.

Το πράσινο σημείο, που ευελπιστούμε να υλοποιηθεί σύντομα, εξοπλισμένο με κλαδοτεμαχιστή αλλά και τεμαχιστή ογκωδών αντικειμένων θα λύσει σημαντικά ζητήματα στη διαχείριση κλαδιών και ογκωδών αντικειμένων. Από την πλευρά μας κάναμε ό,τι χρειαζόταν και είμαστε έτοιμοι με ολοκληρωμένη μελέτη, για τη χρηματοδότησή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, είμαστε μπροστά απ΄όλους τους δήμους της Θεσσαλίας, από πλευράς ετοιμότητας.

Επίσης, θα επαναδρομολογήσουμε με νέο διαγωνισμό την προμήθεια άλλου κλαδοτεμαχιστή, μετά την άκαρπη πρώτη απόπειρα στον διαγωνισμό που έγινε από πλευράς υπηρεσιών.

Εκτός όλων αυτών, βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την ΕΣΕΚ, την Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή πελλετών για βιομηχανική και οικιακή χρήση, με σκοπό την άμεση χρησιμοποίηση δικού της κλαδοτεμαχιστή από την πλευρά μας και τη διάθεση του παραγόμενου υλικού στην εταιρεία. Η κίνηση αυτή θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές ενώ για τον δήμο μας, εκτός από τη μείωση των κλαδιών, θα υπάρξουν κι άλλες ωφέλειες στη συνέχεια.

Η περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων συνεχίζεται κανονικά..

Η ανακατασκευή και ενεργοποίηση του ακινητοποιημένου δεύτερου πλυντηρίου, που βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, συνέβαλε στο να πλυθούν όλοι οι κάδοι στην πόλη και στα χωριά δυο και τρεις φορές, ενώ συνεχίζει ακόμα να δραστηριοποιείται.

Δυο υδροφόρες πλένουν συχνά, δρόμους, πάρκα και πλατείες,δίνουν λύση στην υδροδότηση τοπικών κοινοτήτων που έχουν ανάγκη ενώ και η χρησιμοποίηση του νέου πλυστικού μηχανήματος βοηθά στο πλύσιμο στενών κεντρικών δρόμων και πλατειών.

Το καδοφόρο όχημα με καθημερινά δρομολόγια αδειάζει όλες τις μεταλλικές σκάφες,που είναι περίπου 105 και βρίσκονται σε δημόσιους χώρους ,ευαγή ιδρύματα και επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν ιδιωτικές σκάφες.

Το νέο σάρωθρο, με το οποίο ενισχύθηκε η υπηρεσία καθαριότητας, βρίσκεται καθημερινά σε πλήρη λειτουργία και για πρώτη φορά, στη θητεία μας, λειτουργεί με εβδομαδιαίο πρόγραμμα, το οποίο ανακοινώσαμε για να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας πού καθαρίζει και να βοηθούν με την προσωρινή απομάκρυνση των αυτοκινήτων τους από τους δρόμους, για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

Αντικαταστήσαμε με καινούργιους, χίλιους περίπου κάδους πράσινους και μπλε , στην πόλη και στα χωριά και τοποθετήσαμε πενήντα περίπου διπλά καλαθάκια στον κεντρικό πεζόδρομο και σε πλατείες. Επισκευάσαμε αρκετούς κάδους τόσο στο αμαξοστάσιο όσο και με επιτόπιο έλεγχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης συνεχίζουμε να διαθέτουμε υπερπλήρες δίκτυο μπλε κάδων με αναλογία ένας προς σαράντα πέντε κατοίκους, πληρώντας τα τεχνικά κριτήρια του συστήματος που είναι ένας προς εβδομήντα πέντε.

Η ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών συνεχίζεται κανονικά, όπως και η συνεργασία για την ανακύκλωση. Το κοντέινερ, στο χώρο του αμαξοστασίου, εξυπηρετεί τους δημότες μας, στην ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Έχουμε δρομολογήσει την εγκατάσταση γωνιών ανακύκλωσης σε δώδεκα σημεία, με τέσσερα ρεύματα το καθένα, που θα συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Τρικάλων με σημαντικό κόστος στον δήμο μας και κατ΄επέκταση σε όλους τους δημότες.

Σε συνεργασία με την ΠΑΔΥΘ, θα επικαιροποιήσουμε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα με το οποίο καταγράφεται η εικόνα της καθαριότητας, στο πλαίσιο του περιφερειακού και κρατικού προγραμματισμού και οι ανάγκες που προκύπτουν έτσι ώστε ως δήμος να είμαστε έτοιμοι για πλήρη εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό με τα αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν μέσα στην πόλη της Καρδίτσας και στα χωριά. Είναι υπαρκτό και ιδιαίτερα δύσκολο στην αντιμετώπισή του.

Ως Δημοτική Αρχή καταβάλαμε και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε συστηματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων σκύλων. Είχαν ληφθεί αποφάσεις για την εξασφάλιση και διάθεση σημαντικών πιστώσεων σε ετήσια βάση, τις οποίες με νέα απόφαση θα καλύπτουμε από τα τακτικά έσοδα του δήμου. Εμείς, οφείλουμε να ενεργούμε σύμφωνα με το νόμο 4039/12 και όλες τις τροποποιήσεις του. Σύντομα θα ψηφιστεί νέος νόμος κι αυτό φανερώνει το τεράστιο πρόβλημα που επικρατεί όχι μόνο στον δήμο μας αλλά στην Ελλάδα και ακόμα σε πολλές βαλκανικές χώρες και όχι μόνο.

Θα σταθώ τέλος, στη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε για την αποκατάσταση του δήμου μας από τις τραγικές συνέπειες του κυκλώνα ΙΑΝΟΣ, που έπληξε την περιοχή μας. Δουλεύοντας και συντονίζοντας νύχτα και μέρα όλα τα μηχανήματα, περίπου διακόσια, του δήμου Καρδίτσας, ιδιωτών και άλλων δήμων που έσπευσαν σε βοήθεια και επιχείρησαν στην πόλη μας , καταφέραμε, ξεπερνώντας τους εαυτούς μας, να την καθαρίσουμε και να δώσουμε πρόσβαση σε όλους τους προορισμούς μέσα σε δεκαπέντε μέρες, απομακρύνοντας πάνω από 15.000 τόνους σκουπιδιών, που αντιστοιχούσαν, σε φυσιολογικές συνθήκες, σε απορρίμματα, τουλάχιστον δέκα μηνών.

Άλλο ένα σημείο άξιο αναφοράς, είναι η αντιμετώπιση της μεγάλης χιονόπτωσης, της “Μήδειας”.

Θα ήθελα να αναφέρω, κάνοντας και την αυτοκριτική μας, πως υπήρξαν και χρονικά διαστήματα ,ευτυχώς μικρά, που η υπηρεσία καθαριότητας δεν ανταποκρίθηκε στο μέγιστο δυνατό, γιατί εκτός των μηχανημάτων που είναι πεπαλαιωμένα με συχνά προβλήματα, υπήρξαν διαστήματα με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού λόγω πανδημίας, καθώς υπήρχαν πολλές άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων με συνέπεια να υπολειτουργούμε. Επίσης, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα το ωράριο των υπαλλήλων που δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους ήταν μειωμένο και ως εκ τούτου οι υπηρεσίες προς τους δημότες υποδεέστερες αφού υπήρχαν και οι άδειες του καλοκαιριού.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και αυτό θα επιδιώξουμε, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες με την ανανέωση του στόλου των οχημάτων, που θα αποφέρει ταυτόχρονα και μείωση των εξόδων, για τη συντήρησή τους».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠ. ΜΠΟΥΓΟΥΛΙΑ

Μετά τον απολογισμό ακολούθησε υποβολή ερωτήσεων από παριστάμενους πολίτες και εκπροσώπους με τον Συντονιστή της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αυτοδιοικητικό κ. Αποστόλη Μπουγουλιά να προχωρεί στα παρακάτω ερωτήματα προς τον Δήμαρχο κ. Β. Τσιάκο:

Δεν ακούγεται τίποτα εδώ και πολύ καιρό για τον Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα που χρειάζεται ο Νομός Καρδίτσας για να ανακάμψει από τις καταστροφές του Ιανού και όχι μόνο. Ο Δήμος συνεχίζει να το διεκδικεί;
Τι γίνεται με την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου για μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεν έγιναν οι αναγκαίοι καθαρισμοί ποταμών;
Ποια η τύχη του Αναψυκτήριου Παυσιλύπου το οποίο δείχνει εικόνα παρακμής και υπολειτουργίας;
Η κατάσταση στη δημοτική αγορά είναι άσχημη και δεν υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες. Πότε θα γίνουν παρεμβάσεις εκεί;
Πότε ολοκληρώνεται η ανάπλαση της κεντρικήςπλατείας της Καρδίτσας η οποία έχει καθυστερήσει;
Το πρόβλημα του κυκλοφοριακού δεν έχει αντιμετωπιστεί όπως και αυτά της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα και άλλα αντικείμενα. Πλέον οι δημόσιοι χώροι έγιναν ιδιωτικοί και το κέντρο έχει μετατραπεί σε μια… μεγάλη καφετέρια!
Τι μέλλει γενέσθαι με τις χρήσεις γης;
Δυο βασικές οδικές αρτηρίες στην Καρδίτσα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ο λόγιος για τη σύνδεση της οδού Τρικάλων – Καραμανλή με την οδό Καραϊσκάκη και της οδού Γαριβάλδη με την οδό Θεσσαλιώτιδος λόγω παρεμβολής ιδιωτικών ιδιοκτησιών.
Τι ωφελεί ο ορισμός εντεταλμένων συμβούλων στον Δήμο;
Κόπηκαν πολλά δένδρα στην οδό Καραϊσκάκη μετά τον Ιανό.
Απαντώντας ο κ. Τσιάκος επισήμανε:

Δεν μπορεί να εγκαλείται η σημερινή Δημοτική αρχή για τα λάθη και τις παραλήψεις των τελευταίων 100 χρόνων.
Εξακολουθεί ο Δήμος Καρδίτσας να διεκδικεί το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για το Δήμο και το Νομό Καρδίτσας αφού η υποβάθμισή του είναι δεδομένη μετά και τις καταστροφές του Ιανού. Αν χρειαστεί η Δημοτική αρχή θα γίνει και δυσάρεστη εκτός από διεκδικητική.
Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας Θεσσαλίας και όχι του Δήμου Καρδίτσας. Δεν υπάρχει όμως Δήμος σε όλο τον κόσμο που να είναι θωρακισμένος αντιπλημμυρικά και αυτό αποδεικνύεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Γερμανία το Βέλγιο την Αμερική και άλλες χώρες, όπου υπήρξαν πολλά θύματα.
Το Παυσίλυπο είναι Α.Ε που δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ο Δήμος παρά μόνο να συμμετάσχει κάθε 4 χρόνια στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Άποψή μου είναι βγεί σε δημοπρασία και να δοθεί η λειτουργία του σε ιδιώτες. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται σχετική επεξεργασία από τη Δημοτική αρχή.
Η εικόνα της δημοτικής αγοράς είναι πράγματι προβληματική αλλά υπάρχει εδώ και μια 10ετία. Ο Δήμος θα τοποθετήσει 4 τουαλέτες τις οποίες θα λειτουργήσει ιδιώτης μετά από σχετική διαδικασία και διαγωνισμό. Όσο για την αναμόρφωση του χώρου γίνονται μελέτες.
Το έργο της κεντρικής πλατείας έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μέχρι τέλος του χρόνου. Υπάρχει όντως καθυστέρηση αλλά ακόμη δεν έχει λήξει το χρονοδιάγραμμα που έθεσαν άλλοι όπως και η μελέτη που έγινε και είχε προβλήματα κιόλας.
Υπάρχει το διάστημα μετά τον Ιανό σε ότι αφορά τις καταλήψεις χώρων από τραπεζοκαθίσματα αλλά η Δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να οριοθετήσει τους κοινόχρηστους χώρους έτσι ώστε η κίνηση των πεζών σε αυτούς και στις πλατείες να είναι ασφαλή και ανεμπόδιστη.
Υπάρχουν νομικα εμπόδια για την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων στην πόλη και για τις χρήσεις γης, ενώ αναμένονται και αποφάσεις από την Επιτροπή επικειμένων για τις ιδιοκτησίες που μεσολαβούν. Η Δημοτική αρχή θεωρεί καλοδεχούμενες όλες τις σχετικές προτάσεις.
Στην οδό Καραϊσκάκη έγινε πολύ καλή δουλειά καθώς κλαδεύτηκαν και δεν κόπηκαν όλα τα δένδρα. Αν δεν γινόταν αυτό θα είχαμε πολλές πτώσεις από τον Ιανό με απρόβλεπτες συνέπειες.
Να σημειωθεί ότι σε άλλες ερωτήσεις του κοινού ο Δήμαρχος ζητήθηκε να αναφέρει ποια έργα εντάχθηκαν από την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας και σήμερα γίνονται, γιατί δεν έγινε καμία αναφορά στην παραιτηθείσα αντιδήμαρχο για την υπόθεση με τα τρόφιμα και ποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν επι της 9ετούς θητείας του στην αντιπεριφέρεια Καρδίτσας.

Απαντώντας ο κ. Τσιάκος είπε πως η προηγούμενη Δημοτική αρχή δεν έκανε κανένα έργο πλην αυτό του χλοοτάπητα στο Δημοτικό στάδιο που είχε μεγάλα προβλήματα. Σε ότι αφορά στην πρώην αντιδήμαρχο τόνισε ότι δεν θέλει να πει οτιδήποτε διότι ήταν απούσα από τον απολογισμό αλλά κυρίως επειδή ακόμη δεν κρίθηκε από τη δικαιοσύνη η σχετική υπόθεση. Παράλληλα είπε πως δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει τι κάνει ο κάθε αντιδήμαρχος στο σπίτι του. Επίσης, για την θητεία του στην αντιπεριφέρεια υπογράμμισε πως έγιναν αρκετά αντιπλημμυρικά και καθαρίστηκαν ποτάμια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν ανέλαβε το 2011 τα χωριά στον κάμπο πλημμύριζαν συνεχώς μέχρι που έγινε το μεγάλο έργο στον Μέγα ποταμό ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Καραγιάννης Φώτης / karditsalive.net

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις