ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κέντρο Πρόληψης ΟΚΑΝΑ – Εργαστήρι Ζωής: Πυλώνας στήριξης και ελπίδας για τη Λάρισα

Σε έναν  από τους σημαντικότερους φορείς  του νομού Λάρισας, αναδείχθηκε το Κέντρο Πρόληψης , με το «Εργαστήρι Ζωής» και όλες τις δράσεις που πραγματοποιεί, ακόμη και μέσα στην πανδημία, στηρίζοντας μαθητές και ενήλικες στις δυσκολίες της ζωής, συνδέοντας τους ανθρώπους και χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης μέσα στην τοπική κοινότητα, ενώ προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του,  με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας – ΟΚΑΝΑ είναι ένα από τα 75 Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, με την στήριξη του Υπουργείου Υγείας, μέσω του ΟΚΑΝΑ και του Υπουργείου Εσωτερικών. Εδώ και 22 χρόνια εφαρμόζει σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας καινοτόμα, τεκμηριωμένα και σύγχρονα προγράμματα Πρόληψης στο γενικό πληθυσμό, εμβαθύνοντας διαρκώς στο αντικείμενό του και ανοίγοντας νέες προοπτικές στις δράσεις του  .

Σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του έχει στηρίξει τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές με βραχείες και μακροχρόνιες παρεμβάσεις, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην πρόληψη όλων των εξαρτήσεων αλλά και στην διαπραγμάτευση δύσκολων θεμάτων που απασχολούν την κοινότητα όπως ο εκφοβισμός, ο ρατσισμός, η μετανάστευση, η ασφαλής χρήση του διαδικτύου, η διαχείριση του πένθους κλπ. Επίσης το Κέντρο διοργανώνει δράσεις δικτύωσης, εκδηλώσεις, ενημερωτικές ομιλίες σε συλλόγους, διαγωνισμούς με την συμμετοχή μαθητών καθώς και  παρεμβάσεις σε ποικίλες ομάδες του πληθυσμού(στρατός, επαγγελματίες, αιρετοί), σφυρηλατώντας τις σχέσεις μέσα στην κοινότητα.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται από το Κέντρο  σε άτομα  είναι ιδιαίτερα αυξημένες στην περίοδο της κρίσης και αφορούν σε θέματα σχέσεων μέσα στην οικογένεια, στην χρήση ουσιών κ.α. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας απευθύνθηκε στο Κέντρο Πρόληψης προκειμένου να ζητήσει στήριξη και να λάβει υπηρεσίες συμβουλευτικής.

Το 2015, με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΟΚΑΝΑ, ξεκίνησε να λειτουργεί και το Εργαστήρι Ζωής, μια πρωτοποριακή δομή πρόληψης, μοναδική στο είδος της.  Η επιστημονική προσέγγιση που θεμελιώνει τη λειτουργία του Εργαστηρίου Ζωής συνοψίζεται στην παραδοχή ότι «Το αντίβαρο στην εξάρτηση είναι οι ανθρώπινοι δεσμοί» .

Εργαστήρι Ζωής: Όταν η Πρόληψη συναντάει την Τέχνη…

Στο Εργαστήρι Ζωής, στόχος μας είναι η πρωτογενής πρόληψη, και συγκεκριμένα η ανάπτυξη ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων, μεθοδευμένα και βιωματικά, αξιοποιώντας την ελκυστικότητα διαφόρων μορφών Τέχνης.

Παιδιά και ενήλικες που επιθυμούν να εκφραστούν καλλιτεχνικά, συμμετέχουν σε ομάδες που επεξεργάζονται με βιωματικό τρόπο θέματα που άπτονται της Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, όπως: επικοινωνία, αυτοεκτίμηση, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων, εξαρτήσεις, διαφορετικότητα, διαχείριση συγκρούσεων, σχολικός εκφοβισμός και επιθετικότητα, εφηβεία, διαχείριση κρίσης, απώλειας κλπ.

Αυτά κι άλλα πολλά είναι τα θέματα τα οποία συζητιούνται με γόνιμο τρόπο μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες και τη συστηματοποίηση των ήδη υπαρχουσών γνώσεων των συμμετεχόντων, υπό το συντονισμό έμπειρου επιστημονικού προσωπικού, σε ένα μη στρεσογόνο, διασκεδαστικό , αλλά και δημιουργικό ταυτόχρονα πλαίσιο,  σε εβδομαδιαία βάση.

Στο πλαίσιο της ομάδας τα μέλη έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν με έναν διαφορετικό και δημιουργικό τρόπο, που προϋποθέτει τη δική τους ενεργή συμμετοχή. Διαφέρει από ένα τυπικό μάθημα ως προς τη θεματολογία, τον τρόπο διεξαγωγής, τις προτεραιότητες και την ταυτόχρονη συμμετοχή κοινωνικού επιστήμονα. Στα εργαστήριά μας οι Τέχνες συνδυάζονται με συζήτηση και βιωματικά παιχνίδια που έχουν ως στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Μέσω της Τέχνης, το νεαρό άτομο και ο ενήλικας ανακαλύπτει νέα ενδιαφέροντα και διευρύνει τους ορίζοντές του ενώ, παράλληλα, τονώνει την αυτοεκτίμησή του μέσω της δημιουργικότητας. Αναπτύσσει αισθήματα συλλογικότητας συμμετέχοντας σε ομαδικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Μαθαίνει να επικοινωνεί και να αντιμετωπίζει τους φόβους του.

Τμήματα Εργαστηρίου Ζωής (Τις προηγούμενες χρονιές λειτούργησαν περισσότερα από 30 τμήματα με 400 περίπου συμμετέχοντες, συνολικά)

Τα τμήματα απευθύνονται σε παιδιά (από Α΄ Δημοτικού),εφήβους και ενήλικες. Λειτουργούν καθημερινά από Δευτέρα έως και Σάββατο, από τον Οκτώβριο έως και τον Ιούνιο.

Η συμμετοχή όλων είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Για τους Εφήβους και τα Παιδιά λειτουργούν τα εξής καλλιτεχνικά αντικείμενα :

Εικαστικών

Θεατρικής παιδείας

Αφήγησης  παραμυθιού

Φωτογραφίας

Δημιουργικής Γραφής

Mixtape

Παιδικής Χορωδίας

Για τους Ενήλικες:

Εθελοντών

Φωτογραφίας

Δημιουργικής Γραφής

Ιστορίας – Πολιτισμού

Θεατρικής Παιδείας

Χορωδίας

Λογοτεχνίας

Είναι το Εργαστήρι Ζωής ένα ακόμα Καλλιτεχνικό Εργαστήρι;

Το  Εργαστήρι Ζωής είναι κάτι ευρύτερο σε σχέση με ένα Καλλιτεχνικό Εργαστήρι, καθώς εστιάζει περισσότερο στην φιλοσοφία της Πρόληψης των Εξαρτήσεων και την προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την συνεχή εκπαίδευση και εποπτεία της ομάδας των Εκπαιδευτών από το Κέντρο Πρόληψης.

Κάθε τμήμα του Εργαστηρίου Ζωής συντονίζεται από δύο άτομα, έναν κοινωνικό επιστήμονα και έναν ειδικό στο εκάστοτε καλλιτεχνικό αντικείμενο, με βασικούς στόχους την  απόκτηση κοινής γλώσσας, την αποσαφήνιση των εννοιών της Πρόληψης και φυσικά, τους δεσμούς που αναπτύσσονται μέσα στην  ομάδα

Βραβείο Pompidou του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Εξαρτήσεων 

Σταθμός για τη Λάρισα , αλλά και για τη χώρα , το έτος 2018,  όταν το «Εργαστήρι Ζωής» για τη δράση του και το έργο του, διακρίθηκε και  βραβεύτηκε από το πανίσχυρο και γνωστό για την παγκόσμια δράση του «PompidouGroup» του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η διάκριση αφορά στην σύλληψη της ιδέας διασύνδεσης της Πρόληψης μέσα από την Τέχνη και στη μετουσίωσή της σε βιωματικά εργαστήρια , τα οποία με τη σειρά τους εξελίσσονται από «εργαστήρια Τέχνης» σε «εργαστήρια ανθρώπινων σχέσεων».

Covid-19 και Εργαστήρι Ζωής

Από τον Νοέμβριο του 2020, όλα τα τμήματα (33) του Εργαστηρίου Ζωής λειτούργησαν διαδικτυακά, όπως και οι συναντήσεις Εκπαίδευσης και Εποπτείας..

Διαδικτυακά πραγματοποιήθηκαν επίσης και οι δράσεις δικτύωσης και ενημέρωσης,όπως η εκδήλωση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, η Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση καιη διήμερη εκδήλωση στις 26 και 27/5, με τίτλο «Η Ζωή Ανάμεσα».

Ελπίζουμε ότι φέτος, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε δια ζώσης

Λίγα λόγια για το κτίριο στο οποίο στεγαζόμαστε: (Νεοκλασικό της Μανωλάκη)

Στο κέντρο της Λάρισας, στην οδό Μανωλάκη, δεσπόζει το εντυπωσιακό διώροφο  νεοκλασικό κτίριο που «φιλοξενεί» το Κέντρο Πρόληψης και το  Εργαστήρι Ζωής.

Η πρώτη αναφορά του κτιρίου εμφανίζεται σε συμβόλαιο του 1888. Από τότε και μέχρι το 1983 ήταν διώροφη κατοικία με το υπόγειο να φιλοξενεί τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, δωμάτια υπηρεσίας).

Το 1983 κηρύχτηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως αριστουργηματικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

Το κτίριο διακρίνεται για τις άψογες, ζωγραφιστές οροφογραφίες των εσωτερικών του χώρων, ενώ σε άριστη κατάσταση διατηρούνται η ανάγλυφη κεραμική επένδυση στο τζάκι του αριστερού δωματίου στον πρώτο όροφο, οι κύριες δίφυλλες πόρτες και τα πλακάκια του υπογείου.

Το 2014 το κτίριο «ανασταίνεται» χάρη στις εργασίες συντήρησης που ανέλαβε το Κέντρο Πρόληψης ΟΚΑΝΑ Π.Ε.  Λάρισας, με την πολύτιμη οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το Κέντρο Πρόληψης από το Μάρτιο του 2014, και το Εργαστήρι Ζωής από το Δεκέμβριο του 2015, που λειτουργούν στους χώρους του, έδωσαν νέα πνοή στο κτίριο, πνοή ζωής, καθώς το φρόντισαν και το «πρόσφεραν» στους πολίτες της Λάρισας.

Εγγραφές πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά (μέσω της σελίδας του Κέντρου Πρόληψης και του Εργαστηρίου Ζωής στο Facebook, και της ιστοσελίδας του Κέντρου Πρόληψης), καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς (Λόγω των μέτρων COVID-19, τηρείται σειρά προτεραιότητας)

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο τηλέφωνο 2410 – 555 935

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες