ΛΑΡΙΣΑ

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Δημοτικό Κατάστημα Καλλιθέας Ελασσόνας

Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2017-2020 εντάχθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας το έργο «Ενίσχυση της Ενεργειακής Απόδοσης του Δημοτικού Καταστήματος Καλλιθέας του Δήμου Ελασσόνας» προϋπολογισμού 290.000 ευρώ.

Η πρόταση του Δήμου Ελασσόνας εγκρίθηκε μαζί με ακόμη 28 δημόσια κτίρια τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Με τη χρηματοδότηση αυτή ο Δήμος Ελασσόνας θα προχωρήσει σε εκτεταμένες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του πρώην Δημαρχείου Ολύμπου, που συνδέονται με την τυπική χρήση του κτιρίου και αφορούν στην ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση, ψύξη, αερισμό, φωτισμό κλπ, ώστε να καταστεί και πάλι λειτουργικό, με μικρότερη ενεργειακή επιβάρυνση και μικρότερο κόστος λειτουργίας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός δήλωσε μεταξύ άλλων για το πρόγραμμα: «Αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, μειώνουμε τους ρύπους, περιορίζουμε την κατανάλωση ενέργειας. Τα «πράσινα» κτίρια είναι έργα ουσίας, με σημαντικά οφέλη όχι μόνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομία».

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας δήλωσε με την ευκαιρία της ένταξης του έργου στην Καλλιθέα: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, καθώς η πρόσκληση της Περιφέρειας βγήκε πολύ νωρίτερα από το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ που αναμέναμε. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Περιφέρεια έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με δεκάδες προσκλήσεις, που εκτός από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εξοικονομούν πόρους και μέσα για τις δημόσιες και δημοτικές αρχές. Το πρώην Δημαρχείο Ολύμπου στην Καλλιθέα ήταν έναν εξαιρετικά ενεργοβόρο κτίριο, το οποίο λόγω της συνένωσης λειτουργούσε μόνο κατά 30%. Πλέον με την ενεργειακή αναβάθμιση μπορούμε να χρησιμοποιούμε όλους τους χώρους, με μικρότερο κόστος για τη δημοτική αρχή και μεγαλύτερο κοινωνικό όφελος για την τοπική κοινωνία».

Με τις παρεμβάσεις υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί μείωση του ενεργειακού κόστους, με εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 15-20% και συνολικό όφελος στο κόστος λειτουργίας περί τα 16.174 € το χρόνο.

Επιπλέον θα υπάρξει αυτόματη περικοπή φορτίων που επιβαρύνουν το ενεργειακό κόστος, με εξοικονόμηση ενέργειας η οποία θα ξεπεράσει το 95% και μείωση εκπομπών CO2 το οποίο θα φτάσει στο ποσοστό του 94%.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν σε:

  • Μόνωση της Στέγης
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων και προστατευτικών φύλλων
  • Σύστημα μηχανικού αερισμού
  • Σύστημα BEMS
  • Σύστημα κλιματισμού με αντλία θερμότητας τύπου VRF ή multi-unit. Α+ Ενεργειακή Κατηγορία
  • Μόνωση Κελύφους
  • Φωτιστικά τεχνολογίας Led
  • Φωτοβολταϊκό Σύστημα
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες