ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Δημοτικές εκλογές 2023: Τα πρόσωπα και τα σενάρια για τους επτά δήμους της Λάρισας

Δύο χρόνια και κάτι μήνες μακριά από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2023, φαντάζει άπλετος πολιτικός χρόνος για να κάνει κανείς ασφαλείς εκτιμήσεις για τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν.

Το onlarissa.gr επιχειρεί μία πρώιμη αποτύπωση με βάση το ρεπορτάζ και τις μέχρι στιγμής ζυμώσεις που πραγματοποιούνται στις τοπικές κοινωνίες των επτά δήμων του νομού.

Στο δήμο Λαρισαίων ο Απόστολος Καλογιάννης ετοιμάζεται για την τρίτη συνεχόμενη υποψηφιότητά του ως επικεφαλής της «Συμπαράταξης», κάτι που έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό. Το ποιος θα βρεθεί απέναντί του όμως ως εκπρόσωπος του κεντροδεξιού πόλου, παραμένει ακόμη άγνωστο. Η Ρένα Καραλαριώτου κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της, αν και οι δύο διαδοχικές της ήττες το 2014 και το 2019, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για σκέψεις. Ο δημοτικός σύμβουλος της «Λάρισα μπροστά» Θανάσης Μαμάκος έχει ήδη αρχίσει να κινείται κάνοντας επαφές με πρόσωπα που μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις στην πόλη και είναι ίσως το μόνο όνομα που μπορεί να αναφερθεί με ασφάλεια ως ενδιαφερόμενο στο ρεπορτάζ. Άξιο καταγραφής είναι και το σενάριο που θέλει τον «γαλάζιο» βουλευτή Χρήστο Κέλλα να επιθυμεί την επιστροφή του στα αυτοδιοικητικά – απ’ όπου και ξεκίνησε – κάτι που όμως αν έχει βάση, θα συμβεί μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Σίγουρα πάντως, λόγο στην τελική επιλογή θα έχει η Νέα Δημοκρατία, πολλώ δε μάλλον πλέον ως πανίσχυρη κυβερνώσα παράταξη.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δημιουργεί νέα δεδομένα και στις υπόλοιπες κινήσεις στο χώρο, κάτι που όμως δε φαίνεται πως θα περιορίσει το φαινόμενο των πολλών υποψηφιοτήτων στο δήμο Λαρισαίων. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε εξάλλου και το γεγονός πως κάποιες εξ αυτών διαθέτουν και ορισμένα ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Στο δήμο Ελασσόνας ο νυν δήμαρχος Νίκος Γάτσας οδεύει προς μία δεύτερη υποψηφιότητα, όπως θα πράξει και η παράταξη του κ. Καρανίκα που στηρίζει τη δημοτική αρχή.

Στα κεντροδεξιά της περιοχής, ο πρώην δήμαρχος Νίκος Ευαγγέλου δείχνει διάθεση και για νέα υποψηφιότητα, αν και ο – πολιτικά ομογάλακτος – περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής με την έντονη δραστηριότητά του στην επαρχία, έχει πείσει ήδη πολλούς ότι θα αλλάξει βαθμό αυτοδιοίκησης και θα θέσει υποψηφιότητα για το δήμο Ελασσόνας.

Στο δήμο Φαρσάλων ο νυν δήμαρχος Μάκης Εσκίογλου θα είναι υποψήφιος για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Απέναντί του παραμένει άγνωστο το ποιος θα βρεθεί, με τον πρώην δήμαρχο Άρη Καραχάλιο να μην έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του. Στα παραπολιτικά πηγαδάκια της πόλης ακούγεται το όνομα του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σωτήρη Γιαννακόπουλου, αλλά και του στενού συνεργάτη του κ. Καραχάλιου και πρώην αντιδημάρχου Δημήτρη Μπαμπανίκα.

Στο δήμο Τυρνάβου όπου παραδοσιακά έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες δημάρχων, σίγουρα υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Κόκκουρας. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου απέναντί του θα βρεθεί ο γιατρός κ. Σάμερ Αθανάσιος Αμάρι, ενώ ανοιχτό παραμένει το ζήτημα με τον Στέλιο Ροντούλη, ο οποίος όμως “φλερτάρει” έντονα με το βουλευτικό ψηφοδέλτιο του Κυριάκου Βελόπουλου.

Στο δήμο Αγιάς ο Αντώνης Γκουντάρας που κατάφερε μία δια πυρός και σιδήρου νίκη απέναντι σε πολλές συσπειρωμένες δυνάμεις, αυτή τη στιγμή φέρεται να μην έχει διάθεση νέας υποψηφιότητας. Η κατάσταση που επικρατεί όμως στα κεντροδεξιά κάνει πολλούς να πιστεύουν πως στο τέλος ο πολύπειρος και πολυνίκης δήμαρχος, ίσως δηλώσει και πάλι παρών. Στελέχη της μείζονος αντιπολίτευσης προεξοφλούν πως ο επικεφαλής κ. Αγγελάκας θα είναι και πάλι υποψήφιος, έχοντας μία διόλου αμελητέα «προίκα» της τάξης του 48% στη δεύτερη Κυριακή. «Σφήνα» από τα κεντροδεξιά πάντως, θέλει να μπει ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Ευθυμίου.

Στο δήμο Κιλελέρ ο δήμαρχος Θανάσης Νασιακόπουλος επιδιώκει μία τρίτη συνεχόμενη εκλογή, βλέποντας την απέναντι κεντροαριστερή όχθη να βρίσκεται ανακατατάξεις. Ο υποψήφιος το 2019 κ. Θανάσης Μούσιος παραμένει ενεργός στα αυτοδιοικητικά του καθήκοντα, αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά. Την ίδια ώρα όμως, μετράει δύο σημαντικές απώλειες από την παράταξή του, αυτές των κ.κ. Βασίλη Χατζούλη και Γιώργου Ακριβούλη, με τον τελευταίο να διατηρεί άσβεστη την ελπίδα μίας δημαρχιακής υποψηφιότητας.

Στο δήμο Τεμπών ο Γιώργος Μανώλης ως εν ενεργεία δήμαρχος θα είναι ξανά υποψήφιος το 2023, όπου προεξοφλείται η επανάληψη του ίδιου σκηνικού με το 2019, αλλά με αντεστραμμένους ρόλους, με τον Κώστα Κολλάτο να διεκδικεί το δημαρχιακό θώκο, αυτή τη φορά ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Σημαντικό ρόλο σε όλα τα παραπάνω αναμένεται να διαδραματίσει ο χρόνος των εθνικών εκλογών, ο οποίος σε αντίθεση με αυτό των αυτοδιοικητικών, είναι ρευστός. Τούτο διότι οι πολιτικές ισορροπίες και καραμπόλες, μετά βεβαιότητας θα αλλάξουν κομμάτια στο τελικό παζλ των υποψηφιοτήτων στους δήμους της περιφερειακής ενότητας Λάρισας…

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες