ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος στη Βουλή: Ανησυχία για εργαλειοποίηση νέων προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών

«Το νομοσχέδιο που συζητούμε έρχεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στο μακρινό Αφγανιστάν, η Ευρώπη βρίσκεται σε αναστάτωση, αναμένοντας πιθανή δραματική αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ανάλογη εκείνης του 2015. Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα που διαρκώς μεταβάλλονται, η νομοθεσία της χώρας είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να παρακολουθεί τις αλλαγές και να προσαρμόζεται διαρκώς. Αυτή η αρχή νομίζω ότι διαπερνά και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο». Τα παραπάνω τόνισε στην εισηγητική του παρέμβαση ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την έναρξη στην κοινοβουλευτική επιτροπή της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την αναμόρφωση των διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για την εργαλειοποίηση των νέων μεταναστευτικών ροών εκ μέρους της γειτονικής μας Τουρκίας, όπως συνέβη την άνοιξη του 2020 στα χερσαία σύνορα του Έβρου. Έχοντας βιώσει τη συγκεκριμένη εμπειρία, που έμοιαζε με την εφαρμογή ενός υβριδικού πολέμου κατά της χώρας μας από την Άγκυρα, με την υποστήριξη των σωμάτων ασφαλείας της γείτονος, είναι εύλογο όλοι μας να ανησυχούμε και να είμαστε επιφυλακτικοί -αν όχι δύσπιστοι- στις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Δυστυχώς, η τακτική αυτή, της μετατροπής των μεταναστευτικών πληθυσμών σε όργανο πίεσης προς την ΕΕ και μέσο πρόκλησης χάους σε γειτονικές χώρες, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται, μετά από την Τουρκία, και σε άλλες περιπτώσεις χωρών που συνορεύουν με κράτη-μέλη της Ένωσης. Αναφέρομαι στη Λευκορωσία, όπου το καθεστώς Λουκασένκο πιέζει τη Λιθουανία και την Πολωνία με μετανάστες που προέρχονται από την Μέση Ανατολή ή την Κεντρική Ασία».

Απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής υπογράμμισε ότι «δεν διαπιστώνουμε το ίδιο επίπεδο ευαισθησίας και αντίδρασης από τα κέντρα αποφάσεων στην Ευρώπη. Βλέπουμε Ευρωπαίους αξιωματούχους να κατακεραυνώνουν -και ορθώς- το Μινσκ για την απαράδεκτη στάση του. Την ίδια ώρα, όμως, δεν υιοθετούν τον ίδιο αυστηρό λόγο στην πολύ περισσότερο επιθετική και απειλητική Άγκυρα. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτή η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, που υπαγορεύεται από συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις κάποιων εκ των κρατών μελών, αναδεικνύοντας και το έλλειμμα κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Ούτε βεβαίως να εξακολουθούν να παραμένουν τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου κατά βάση μόνα τους σε ένα φαινόμενο, το μεταναστευτικό, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα συνεχίζεται ακάθεκτο, λόγω πολεμικών αναταράξεων, οικονομικής καχεξίας, κλιματολογικών συνθηκών και δημογραφικής έκρηξης στην Ανατολή».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε σημειώνοντας ότι «η γεωγραφική θέση της χώρας μας στα σύνορα της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Είμαστε υποχρεωμένοι από τη σκληρή πραγματικότητα να ακολουθήσουμε μια συμπαγή πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος, που θα συνδυάζει τόσο τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο διεθνές δίκαιο, όσο, όμως και την αδήριτη ανάγκη υπεράσπισης της εδαφικής κυριαρχίας και της κοινωνικής συνοχής στην πατρίδα μας».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εισηγητική παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/JXaj01MixJ0

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις