ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Διαμάντος στο onlarissa.gr: Μειώθηκε το παράνομο παρκάρισμα στο κέντρο από τις πρώτες βδομάδες εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος στους πεζοδρόμους

Θετικό είναι το πρόσημο από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου διέλευσης σε πεζοδρόμους στο κέντρο της Λάρισας, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Ντίνο Διαμάντο.

Σε συνέντευξή του στο onlarissa.gr ο κ. Διαμάντος εξηγεί τα “συν” που ήδη διαφαίνονται από το φιλόδοξο αυτό σχέδιο της δημοτικής αρχής, προαναγγέλλοντας και την «έξοδο των δικύκλων» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Μιλά για τη Λάρισα της επόμενης δεκαετίας αλλά και τον αντίκτυπο της παρούσας δημοτικής αρχής σ’ αυτή την πορεία, παρουσιάζοντας τους τέσσερις άξονες ενός “ολοκληρωμένου”, όπως λέει, σχεδιασμού.

Προαναγγέλλει εξελίξεις για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου μέσα από την κατεδάφιση του έμπροσθεν οικοδομικού τετραγώνου στις επόμενες εβδομάδες, ενώ – επίκαιρο γαρ – απαντά και στο πώς μπορεί η Λάρισα να γίνει περισσότερο “πράσινη” πόλη.

Απαντά στο ερώτημα αν η Λάρισα είναι όμορφη πόλη και τέλος εξηγεί γιατί η παρούσα δημοτική αρχή έχει κερδίσει το στοίχημα της καθημερινότητας για τους δημότες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο

Ποια είναι η εμπειρία από το πρώτο διάστημα της ελεγχόμενης κίνησης οχημάτων στους πεζόδρομους; Ρεαλιστικά τι προσδοκούμε από αυτό;

Επιτυχής λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος  (Κεντρική Πλατφόρμα και Εφαρμογή κινητών – tablet) αλλά, και των συστημάτων στα σημεία Πεδίου όσο και του Κέντρου Ελέγχου (ΚΕΛ)

Θετική επιδοκιμασία από τον κόσμο από τις πρώτες μέρες εφαρμογής (ιδιαίτερα του τοπικού παραγωγικού δυναμικού και των μονίμων κατοίκων).

Θετική και ενεργή συμμετοχή με τις απαραίτητες ηλεκτρονικές αιτήσεις όλων των εμπλεκόμενων κατηγοριών (μόνιμοι κάτοικοι, Ξενοδοχεία, Χώροι στάθμευσης, Τροφοδοσία, Ταξί, οχήματα Κοινής ωφέλειας).

Άμεση επίλυση των όποιων δυσλειτουργιών από το ΚΕΛ.

Όποια ελάχιστα ζητήματα προέκυψαν ζημιάς οχημάτων με τις μπάρες οφείλονταν αποκλειστικά σε υπαιτιότητα των οδηγών (επιχείρηση διπλού περάσματος ενώ ΜΟΝΟ ένα όχημα περνάει κάθε φορά).

Προσδοκούμε αυτό που δείχνουν ήδη τα στατιστικά του πρώτου μήνα λειτουργίας: μείωση των παράνομων αυτοκινήτων στους πεζοδρόμους, ελεγχόμενη νόμιμη είσοδος προς ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών ανά κατηγορία, αυστηρή τήρηση του ωραρίου τροφοδοσίας με δυνατότητα εξυπηρέτησης εκτός ωραρίου από τις ράμπες φορτοεκφόρτωσης και με συμβατά μέσα (ποδήλατο, ηλεκτρικό ποδήλατο) εντός της περιοχής.

Έρχεται από αρχές Σεπτεμβρίου στο Βόρειο τομέα και η «έξοδος των δικύκλων» (delivery) αφού αποδίδουμε περιμετρικά της περιοχής χώρους στάθμευσης. Ενώ, εναλλακτικά από τον Κανονισμό είναι δυνατή η χρήση ποδηλάτου (συμβατικού ή ηλεκτρικού).

Αποδίδουμε έτσι τον Δημόσιο χώρο στους πολίτες με ασφάλεια και ποιότητα.

Η Λάρισα της επόμενης 10ετίας έχει «μπει σε τροχιά» μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Δημοτικής αρχής Καλογιάννη από την πρώτη στιγμή της θητείας του ως Δήμαρχος

Πως οραματίζεστε την Λάρισα μετά από 10 χρόνια και ποια θα είναι η συμβολή της παρούσας δημοτικής αρχής σε αυτή την εξέλιξη;

Η Λάρισα της επόμενης 10ετίας έχει «μπει σε τροχιά» μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Δημοτικής αρχής Καλογιάννη από την πρώτη στιγμή της θητείας του ως Δήμαρχος. Μέσα από ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτες που έχουν ήδη μπει σε φάση υλοποίησης. Θα μπορούσα να το στοιχειοθετήσω σε 4 άξονες:

  1. Λάρισα – προσβάσιμη πόλη.
  • Με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που ήδη υλοποιείται και αφορά όλους. Κατοίκους και Επισκέπτες, με Αναπηρία ή όχι.
  • Με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπάρχει ήδη με το Αναπηρικό Κίνημα και τους Φορείς του βάσει του οποίου υλοποιούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις
  • Δυνατότητα κυκλοφορίας με ευκολία και ασφάλεια εντός της κεντρικής περιοχής της πόλης με ήπια μέσα μετακίνησης (ποδήλατο – αυξάνεται ήδη το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, πεζοί – οι αναπλάσεις των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας δίνουν ξεχωριστή δυνατότητα)
  • Δυνατότητα μετακίνησης μέσα από ένα ισχυρό δίκτυο αστικών μεταφορών εντός του Δήμου πλήρως εναρμονισμένου με τον κεντρικό Περιβαλλοντικό στόχο των ευέλικτων και μη ενεργοβόρων και ρυπαντών μέσων μεταφοράς. Εδώ έχουμε την επιβεβλημένη συνέργεια πρώτιστα με το Αστικό ΚΤΕΛ αλλά, και με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ καθώς και με τον ΟΣΕ στα πλαίσια δημιουργίας διασυνδεδεμένων μεταφορών.
  1. Λάρισα – βιώσιμη πόλη.
  • Προστασία και βελτίωση του Φυσικού Περιβάλλοντος (ο Πηνειός ήδη με την υπό έγκριση πρόταση που κατατέθηκε στο “Αντώνης Τρίτσης” μπαίνει σε μία νέα φάση Προστασίας και Διασύνδεσης με τη ζωή της πόλης και των κατοίκων).
  • Προστασία και βελτίωση των Πόρων (ο μεγάλος Ενεργειακός Σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής είναι ήδη στην εκκίνηση, το ΣΦΥΟ και η Ηλεκτροκίνηση είναι σε τροχιά υλοποίησης, το μεγάλο έργο των αντικαταστάσεων και επεκτάσεων αγωγών ύδρευσης που συντελείται από τη ΔΕΥΑΛ διασφαλίζει ποσοτικά και ποιοτικά το φυσικό αγαθό, το νερό καθώς και το μεγάλο έργο αποχετευτικό τόσο των ομβρίων που διασφαλίζει από τις πλημμύρες όσο και των ακαθάρτων που διασφαλίζει την υγιεινή των κατοίκων)
  • Διασφάλιση Ισορροπίας μεταξύ Κοινωνικο -Πολιτισμικής και Οικονομικής Ανάπτυξης (ήδη η πολιτική της ΔΑ κινείται μεθοδικά στη διασφάλιση μίας Αναπτυξιακής πορείας – με στρατηγικές επιλογές Συνεδριακού Κέντρου, Κέντρου Καινοτομίας & Νεανικής Επιχειρηματικότητας, Ανάπτυξης του πόλου του πρ. ΕΘΙΑΓΕ που ήδη μελετάται, διερεύνησης Κτηνοτροφικού Πάρκου καθώς και, Ψηφιακού Μετασχηματισμού – που θα καταστήσει τη Λάρισα 1ο Περιφερειακό Πόλο της χώρας με διακριτή αναφορά στην Ευρώπη. Αυτό όμως μέσα από μία διαδικασία που θα διασφαλίζει πρώτιστα την Κοινωνική λειτουργία δομών  και υπηρεσιών προς τους κατοίκους της).
  1. Λάρισα – ψηφιακή πόλη.
  • Παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών (αιτήσεων- δικαιολογητικών- πιστοποιητικών κλπ προς τον πολίτη (ήδη έχει αναπτυχθεί η διαδικασία αυτή στο σύνολο των δομών του Δήμου παροχής πιστοποιητικών και άλλων υπηρεσιών (πληρωμών, ηλεκτρονικού εισιτηρίου θεαμάτων κά) μέσω της πλατφόρμας του Δήμου αξιοποιώντας και το κεντρικό gov. Έτοιμο προς πρόσκληση εγκατάστασης και λειτουργίας το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφιοποιημένου αρχείου οικοδομικών αδειών)
  • Διαχείριση του Δημόσιου χώρου (υπό έγκριση σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η εγκατάσταση αισθητήρων στις θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ και στις ράμπες φορτοεκφόρτωσης εξυπηρέτησης. Επίσης, προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων διαβάσεων. Ήδη λειτουργεί το “έξυπνο” σύστημα των βυθιζόμενων μπαρών στην πεζοδρομημένη περιοχή. Έρχονται άμεσα το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και λειτουργίας υπαίθριων Περιφερειακών χώρων στάθμευσης.
  • Εμπλουτισμό του Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος του Δήμου, που λειτουργεί με την ευθύνη του Γραφείου GIS, της ΔΕΣ με δεδομένα τα οποία θα αξιοποιούν τα σύγχρονα αναπτυξιακά εργαλεία της Τηλεπισκόπησης- Φωτοερμηνείας. Αντικείμενο του παρόντος τμήματος της πρότασης είναι η εγκατάσταση του Ψηφιακού Μοντέλου Εδάφους (ΨΜΕ), Digital terrain Model (DTM) και του Ψηφιακού Μοντέλου Επιφάνειας με τα Υπερκείμενα αυτής με αποτύπωση περιοχών του Δήμου με drones και την δημιουργία ψηφιακών μοντέλων εδάφους και επιφάνειας.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου του στόλου των δημοτικών οχημάτων καθώς και Σύστημα έξυπνης διαχείρισης κάδων απορριμμάτων
  • Προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών μέτρησης περιβαλλοντικών μεγεθών
  • Αναβάθμιση υπηρεσιών Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας με εισαγωγή τεχνολογίας RFID και εξασφάλιση  ανέπαφων συναλλαγών

(τα παραπάνω είναι μερικά εξ όσων κατατέθηκαν υπό έγκριση στο “Αντώνης Τρίτσης”)

  1. Λάρισα – Πολιτιστική και Δημιουργική πόλη.
  • Ολοκλήρωση και απόδοση στη λειτουργία της πόλης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου
  • Ενίσχυση της βιωσιμότητας και της διαλειτουργικότητας όλων των Πολιτιστικών δομών και θεσμών
  • Αξιοποίηση της Πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από σύγχρονα εργαλεία ψηφιοποίησης και πληροφορίας
  • Ενίσχυση της νεανικής δημιουργικότητας και αναζήτησης σε κάθε τομέα.
  • Ανάπτυξη και ενίσχυση της δημιουργικής δράσης του Πανεπιστημιακού Campous της πόλης με αιχμή του δόρατος την Ιατρική Σχολή. Παράλληλα δε, και με την πολυδιάστατη λειτουργία του Πανεπιστημίου Πολιτών του Δήμου που ήδη έχει ένα θετικό αποτύπωμα.
  • Αξιοποίηση και υλοποίηση περαιτέρω  των δράσεων και θεσμών που προβλέπονται στο φάκελο διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας (μιας ολιστικής Πολιτιστικής δημοτικής πολιτικής που σημειωτέον, ήδη άλλες ευρωπαϊκές πόλεις μας ζητάνε να αντιγράψουν και να εφαρμόσουν),

Οι 4 αυτοί άξονες καθιστούν μία Ευρωπαϊκή Μεσαία πόλη σαν τη Λάρισα να διεκδικήσει να μπει στην Ευρωπαϊκή Χάρτα του θεσμού των “πρωτευουσών έξυπνου τουρισμού”.

Και όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος, έχουμε διανύσει σημαντικό μέρος του δρόμου για το στόχο αυτό ως Λάρισα μέσα από ήδη εφαρμοζόμενες υποδειγματικές πρακτικές.

Αυτή θα είναι και η ιστορική καταγραφή που θα πιστωθεί στο Δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη και στη Δημοτική μας αρχή ως μία οραματική συμβολή.

Η εικόνα της πόλης μας από τη δεκαετία του 1980 άλλαξε άρδην προς το καλύτερο, και αισθητικά και λειτουργικά. Πρέπει να πω όμως ότι, δυστυχώς, πολλά στοιχεία της Ιστορικής ταυτότητας χάθηκαν.

Πως μπορεί η πόλη να γίνει περισσότερο φιλική στο περιβάλλον; Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση;

Μία ολιστική δημοτική Περιβαλλοντική πολιτική μπορεί να κάνει την πόλη φιλική στο Περιβάλλον.

Ο Πηνειός στην προτεραιότητα προστασίας και ακόμα πιο ενεργής ένταξης πάντα με ήπιες χρήσεις και παρεμβάσεις στη ζωή της πόλης και των κατοίκων (υπό έγκριση πρόταση στο “Αντώνης Τρίτσης”).

Ανάπτυξη της εφαρμογής του ΣΒΑΚ και σε σημαντικά περιφερειακά σημεία που αποτελούν σημαντικούς άξονες οδικούς και ταυτόχρονα παραγωγικούς υποδοχείς.

Μείωση της χρήσης του ΕΙΧ με ανάπτυξη των ΜΜΜ και των εναλλακτικών μορφών ήπιας μετακίνησης (πεζοί, ποδήλατο) καθώς και με προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Βελτίωση του Ενεργειακού αποτυπώματος της πόλης στα Δημοτικά κτίρια (με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης).

Ύπαρξη και υλοποίηση ολοκληρωμένου Ενεργειακού Πλαισίου δημοτικής πολιτικής (με Φωτοβολταϊκά πάρκα, με ενεργειακές κοινότητες, με αξιοποίηση του Βιοαερίου).

Ανάπτυξη της ήδη εφαρμοζόμενης πολυδιάστατης Ανακύκλωσης.

Που βρισκόμαστε στο θέμα της ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου με το επίμαχο έμπροσθεν οικοδομικό τετράγωνο;

Κύριε Ράιδο, έχει ολοκληρωθεί πλήρως η νομοτεχνική διαδικασία. Βρισκόμαστε στο στάδιο πλέον της πληρωμής των Δικαιούχων συνιδιοκτητών με δεδομένο ότι, τα χρήματα υπάρχουν κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από το Πράσινο Ταμείο. Αποζημίωση από το Δήμο Λαρισαίων χωρίς να υπάρχει καμία εμπλοκή σε αποζημίωση από κανένα «τρίτο παρόδιο υπόχρεο».

Έχουμε ήδη προχωρήσει σε «εξώδικες» συμφωνίες αποζημίωσης με την πλειοψηφία των συνιδιοκτητών. Με απόφαση Οικονομικής Επιτροπής και Δημοτικού Συμβουλίου και «δέσμευση» του συγκεκριμένου ποσού για κάθε ιδιοκτησία. Αυτό σημαίνει ότι, στη συνέχεια απόφαση του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου εντός του Σεπτεμβρίου θα κάνει αποδεκτές τις συμφωνίες αυτές και θα δώσει εντολή στο ΠκΔ για κάθε ιδιοκτησία να πληρωθούν οι δικαιούχοι. Με την απόφαση του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου και από τη στιγμή που υπάρχει δεσμευμένο συγκεκριμένο ποσό συντελείται η απαλλοτρίωση σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Θεωρώ ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα έχουμε πλήρη εικόνα για όλες τις ιδιοκτησίες οπότε, όσοι δεν προχωρήσουν σε εξώδικη συμφωνία θα αναμείνουν απόφαση «καθορισμού τιμής μονάδας» για να αποζημιωθούν. Με την έκδοση της απόφασης ολοκληρώνεται και για αυτούς η απαλλοτρίωση.

Μία ολιστική δημοτική Περιβαλλοντική πολιτική μπορεί να κάνει την πόλη φιλική στο Περιβάλλον.

Εκμεταλλευόμενος και την επαγγελματική τους ιδιότητα, θεωρείτε ότι η Λάρισα είναι πολεοδομικά μία όμορφη πόλη;

Από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα έχουμε 4 Γενικούς Οικοδομικούς Κανονισμούς. Η Λάρισα έχει από το 1986 και Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που αναθεωρήθηκε το 2009 και έχει το 2019 και μία τροποποίηση. Με βάση αυτά τα νομοτεχνικά εργαλεία αναπτύχθηκε και καθόρισε τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία της.

Το ΓΠΣ του 1986 του Δημάρχου Λαμπρούλη ήταν πρωτοποριακό. Με σημαντικές προβλέψεις κατευθύνσεων τόσο σε λειτουργίες της πόλης και των αναγκών των κατοίκων με δεσμεύσεις κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων όσο και στην προστασία ιστορίας, μνημείων και τοπόσημων της πόλης. Η υλοποίηση του ΓΠΣ είναι ένα ζήτημα που απαιτεί πολιτική βούληση και χρήματα. Ώστε, έτσι, να περιοριστεί η όποια χρονική υστέρηση από τη δεδομένη σύνθετη απαιτούμενη νομικο -γραφειοκρατική διαδικασία.

Ζω στην πόλη μας από τη στιγμή που άνοιξα τα μάτια μου. Βιωματικά μπορώ να κρίνω, να συγκρίνω, Και ως μηχανικός με 32 χρόνια ενεργούς δραστηριότητας αλλά, και από τη 10ετή θητεία μου ως Πρόεδρος στο ΤΕΕ. Η εικόνα της πόλης μας από τη 10ετία του 1980 άλλαξε άρδην προς το καλύτερο, και αισθητικά και λειτουργικά.

Πρέπει να πω όμως ότι, δυστυχώς, πολλά στοιχεία της Ιστορικής ταυτότητας χάθηκαν. Είτε από αδιαφορία, είτε από αγνωσία είτε από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που έθεταν άλλες προτεραιότητες. Αξιόλογα Αρχιτεκτονικά και ιστορικά κτίρια (κατοικιών και άλλων χρήσεων πχ η “νέα αγορά”).

Επίσης, πρέπει άμεσα με δυναμισμό να προχωρήσουμε μεθοδικά στην υλοποίηση του σχεδίου πόλης, ειδικά με τα δεσμευμένα οικόπεδα. Εξασφαλίζοντας την απόδοση της προσήκουσας αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες που είναι σε “ομηρία” επί δεκαετία πληρώνοντας οι ίδιοι κιόλας ΕΝΦΙΑ κλπ. Αξιοποιώντας κάθε εργαλείο χρηματοδοτικό (κεντρικούς πόρους αρμόδιων Υπουργείων – Περιβάλλοντος-Πολιτισμού-Εσωτερικών, Χρηματοδοτικών εργαλείων – Πράσινου Ταμείου- ΕΣΠΑ, δανεισμό από πρόγραμμα ΟΤΑ για απόκτηση ΚΧ & ΚΦ από το Παρακαταθηκών & δανείων, εξέταση εξασφάλισης ετήσιου ανταποδοτικού τέλους ανά υδρόμετρο για υλοποίηση απαλλοτριώσεων υψηλού ενδιαφέροντος από το σχέδιο πόλης, αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας για ανταλλαγές, χρήση του θεσμού απόδοσης τιτλοποιημένου ΣΔ για αποζημίωση)

Μία πόλη είναι “όμορφη” αν ο κάτοικος και ο επισκέπτης “αισθάνεται” όμορφα μέσα σ’ αυτήν. Αν δηλαδή όλες οι αισθήσεις του και τα συναισθήματά του “ενεργοποιούνται”. Η Λάρισα μας, μία πόλη των Αγίων της (Αχίλλειου και Βησσαρίωνος), του Μ. Καραγάτση, του Αγήν. Αστεριάδη, του Γ.Ι.Κατσίγρα, του ζεύγους Γουργιώτη και τόσων άλλων σπουδαίων (όχι απλά αναγνωρίσιμων) ανθρώπων της έχει τις δυνατότητες και οφείλει να γίνει πολύ πιο “όμορφη”.

Ναι, κερδίσαμε τις μάχες αυτές της καθημερινότητας. Με απόλυτη επιτυχία και μάλιστα, με πρωτοπορία πολλές φορές στη δράση και τις πρωτοβουλίες μας.

Φτάνοντας στα μισά της δεύτερης θητείας θεωρείτε ότι έχετε κερδίσει τη μάχη της καθημερινότητας σε καίρια ζητήματα ποιότητας ζωής; Στα λεγόμενα μικρά…

Εξαρχής πρέπει να σημειώσουμε ότι η μισή θητεία είχε την Πανδημία από την αρχή σχεδόν (2020) αλλά, και τον ισχυρό σεισμό της 3/3 2021.

Άρα, στην καθημερινότητα “επιβλήθηκαν” οι προτεραιότητες αντιμετώπισης της καραντίνας και της Νέας Σμύρνης, του καταποντισμού της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας της πόλης, οι τελικά μεγάλες “πληγές” 10 και πλέον εκατομμυρίων στα σχολεία του Δήμου, η οικονομική στήριξη συμπολιτών από το σεισμό και επαγγελματιών από την πανδημία.

Ναι, κερδίσαμε τις μάχες αυτές της καθημερινότητας. Με απόλυτη επιτυχία και μάλιστα, με πρωτοπορία πολλές φορές στη δράση και τις πρωτοβουλίες μας. Και στη Νέα Σμύρνη, και με οικονομική ενίσχυση, και με απόδοση ατελώς χώρων, και με απόδοση αποζημιώσεων από το σεισμό, και στο “στοίχημα” της επαναφοράς σε κανονικότητα κατά τη νέα σχολική χρονιά όλων των σχολείων του Δήμου. Με μελέτες, προϋπολογισμούς, γρήγορες διαδικασίες ανάθεσης, άμεση και σωστή υλοποίηση εργασιών. Έστω και με μόλις 4 εκ ευρώ κεντρική επιχορήγηση από τα απαιτούμενα 9,5 εκ ευρώ.

Και βέβαια, αυτό το καταφέραμε μέσα από μία πετυχημένη συνεργασία του Δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη τόσο με την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό όσο και με την Κυβέρνηση και τους συναρμόδιους Υπουργούς της. Αλλά, και με τοπικούς κατά περίπτωση φορείς και με εθελοντές που βοήθησαν τον μεγάλο αγώνα των υπηρεσιακών μας.

Κερδίζουμε διαρκώς την ποιοτική αναβάθμιση στο δημόσιο κοινόχρηστο χώρο. Με την υλοποίηση του ΣΒΑΚ και τις αναπλάσεις ενισχύουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης και την ποιοτική διαβίωση κατοίκων και επισκεπτών.

Κερδίζουμε την καθημερινότητα ολόκληρων συνοικιών που δεν είχαν πλατεία και αποκτούν μετά από 35χρόνια ΓΠΣ (Ηπειρώτικα, Ιπποκράτης).

Κερδίζουμε την καθημερινότητα των δύο σημαντικών και ιστορικών κοινοτήτων (Τερψιθέα, Φαλάνη) δρομολογώντας πλέον μετά από 23 χρόνια με τις καλύτερες προϋποθέσεις την Πολεοδόμησή τους.

Στο πράσινο παρά τον αποδεκατισμό της υπηρεσίας υπάρχει σημαντική βελτίωση και σε συνδυασμό με την πρόβλεψη παράλληλα και εργολαβίας για τα επόμενα χρόνια η εικόνα αλλάζει σημαντικά και κερδίζουμε τη μάχη σε τομέα που η Λάρισα ιστορικά καταγράφει σημαντικό ποσοστό πρασίνου.

Στην καθαριότητα, σημαντικός τομέας και ειδικά επί πανδημίας, η υπηρεσία ανταποκρίθηκε υπερβάλλοντας δυνάμεις με όποια μέσα διαθέτει.

Οι ανταποδοτικές υπηρεσίες πλέον, με την δεδομένη “υπεροπλία” που ήδη συντελείται και θα ολοκληρωθεί, αυτήν του εκσυγχρονισμού των μέσων και των μεθόδων ήδη έχουν μία διαφορετική βελτιωμένη εικόνα.

Στη δε “κοινωνική” καθημερινότητα είναι απόλυτα μέχρι στιγμής πετυχημένη η διετία. Αφού σε ζητήματα Πρόνοιας και Εκπαίδευσης (σε κάθε βαθμίδα) οι αρμοδιότητες του Δήμου όχι απλά εξαντλήθηκαν με επιτυχία αλλά, τις υπερβήκαμε σε περιπτώσεις.

Τέλος, η καθημερινότητα ήταν από την πρώτη στιγμή “στοίχημα”. Και αυτό φάνηκε από την πολιτική απόφαση του Δημάρχου Απ. Καλογιάννη να την ονοματίσει και ως Αντιδημαρχία.

Η οποία είτε αυτόνομα μέσα από την υπηρεσία συντήρησης είτε ως συνδετικός κρίκος με άλλες συναρμόδιες Αντιδημαρχίες και υπηρεσίες αυτών αντιμετώπισε καταλυτικά τα αιτήματα των πολιτών. Η ψηφιακή υπηρεσία για τους πολίτες Novoville (Λάρισα) το αποδεικνύει περίτρανα μέσα από τους αριθμούς της: δεν τους καταγράφω εδώ, σας προτρέπω να “κατεβάσετε” την εφαρμογή να τη γνωρίσετε και να τη χρησιμοποιήσετε. Είστε έτσι συμμέτοχος στη βελτίωση της πόλης σας και της καθημερινότητάς σας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες