ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λάρισα: Οικόπεδα-«πυριτιδαποθήκες» …πολιορκούν τον αστικό ιστό – Πάνω από 2.000 ειδοποιητήρια του Δήμου σε ιδιώτες

Οικόπεδα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, εν δυνάμει «πυριτιδαποθήκες», που δεν έχουν καθαριστεί από ξερόχορτα, πολιορκούν τον αστικό ιστό της Λάρισας, σε μια χρονική περίοδο με εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, παρατεταμένη ανομβρία -αν εξαιρέσει κανείς το ξαφνικό μπουρίνι της περασμένης Τετάρτης και τη σημερινή ψιχάλα- και συνθήκες καύσωνα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων, Γιώργο Ζαούτσο, από τα τέλη Μαρτίου εστάλησαν πάνω από 2.000 ειδοποιητήρια σε ιδιώτες, για να προβούν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακριβής προγραμματισμός ελέγχων για το εάν έχουν συμμορφωθεί όλοι, για το σύνολο της πόλης.

Μόλις τις προηγούμενες ημέρες, εστάλησαν περί τα 100 ακόμη ειδοποιητήρια για αντίστοιχο αριθμό οικοπέδων, όπως είπε στο onlarissa.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Επίσης, περίπου 50 οικόπεδα δεν έχουν δηλωθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες τους για να προβούν στον καθαρισμό τους.

«Τηρείται ένα μητρώο, το οποίο συνεχώς ανανεώνεται, ανάλογα και με τις καταγγελίες που μας γίνονται. Κατανοώ ότι αυτή την περίοδο οι πολίτες είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι, ωστόσο κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Δεχόμαστε αρκετές καταγγελίες, κυρίως από γείτονες αυτών των οικοπέδων. Εμείς προσπαθούμε να εντοπίσουμε και να ειδοποιήσουμε τους ιδιοκτήτες, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθούν, τουλάχιστον όχι όλοι. Και οφείλουμε να αφήνουμε ένα περιθώριο 10-15 ημερών για να προβούν στον καθαρισμό των οικοπέδων που τους ανήκουν», ανέφερε ο κ.Ζαούτσος.

Έκταση στα όρια της συνοικίας Νεάπολης, με το χωράφι να έχει καθαριστεί, αλλά τα ξερόχορτα να παραμένουν κάτω και γύρω από τους πυλώνες της ΔΕΗ.

Ο ίδιος σημείωσε πως, εκτός από τους ιδιώτες, έχουν ειδοποιηθεί και οι κρατικές-δημόσιες υπηρεσίες και αρχές, στην κυριότητα των οποίων ανήκουν τέτοια οικόπεδα, όπως για παράδειγμα η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και ο ΟΣΕ.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη συνοικία του Αγίου Θωμά, κυρίως δηλαδή σε περιοχές οικιστικής επέκτασης, αλλά και σε άλλα σημεία γύρω από την πόλη, όπως άλλωστε αποκαλύπτει επιτόπια περιήγηση σε διάφορα σημεία εκατέρωθεν του περιφερειακού δακτυλίου της Λάρισας.

Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή του περιφερειακού Λάρισας, στα όρια της Ν.Πολιτείας, με κατεύθυνση προς τον κόμβο με την οδό Φαρσάλων:

Ζώνες

Ακόμη και οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων, που γειτνιάζουν ή βρίσκονται στα όρια οικισμών έχουν ειδοποιηθεί, ώστε από τη στιγμή που θα ολοκληρώσουν τη συγκομιδή, να προχωρήσουν στη δημιουργία περιμετρικής ζώνης έκτασης 10 μέτρων, γύρω-γύρω στο χωράφι τους, ώστε τα υπολείμματα από την καλλιέργεια να μην αποτελούν ενδεχόμενο κίνδυνο.

Να σημειωθεί επίσης ότι απαγορεύεται η καύση των χωραφιών, με τους παραβάτες να είναι αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές και πρόστιμα.

Εργολαβίες

Ο κ.Ζαούτσος είπε πως βρίσκονται σε εξέλιξη δύο εργολαβίες, που αφορούν στον καθαρισμό δημοτικών εκτάσεων, μία από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (40.000 ευρώ) και μία στην Υπηρεσία Πρασίνου (250.000 ευρώ), οι οποίες χρηματοδοτούν τις διαδικασίες καθαρισμού.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μίχου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες