ΛΑΡΙΣΑ

Μηνυτήρια αναφορά της Άννας Βαγενά κατά παντός υπευθύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον νομό Λάρισας εξαιτίας των πυρκαγιών  

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγιάς, την Τρίτη 10/08/21, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά, ζητώντας διερεύνηση και απόδοση ευθυνών  για την περιβαλλοντική καταστροφή που υφίσταται ο νομός Λάρισας και για τις επιπτώσεις αυτής στην υγεία των κατοίκων, αλλά και στις καλλιέργειες, λόγω των πυρκαγιών στην Εύβοια.

Ακολουθεί το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς:

«Είμαι βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου από το έτος 2015. Έχω να σας καταθέσω τα εξής: Από τις εγκληματικές συμπεριφορές των κυβερνώντων χάθηκαν άνθρωποι, περιουσίες και επήλθε τεράστιας έκτασης περιβαλλοντική καταστροφή, τα αποτελέσματα της οποίας θα αναδειχτούν όχι μόνο στο άμεσο, αλλά και στο απώτερο μέλλον, αφού από τις καταστροφικές πυρκαγιές που θέριεψαν και εξαπλώθηκαν ενόσω οι ιθύνοντες απλά παρακολουθούσαν, ήδη έχουν καεί 460 χιλιάδες στρέμματα περίπου στην Εύβοια. Όσον αφορά τον νόμο Λάρισας, ήδη από τη Δευτέρα 09-08-2021 ξημερώματα εγώ προσωπικά στο σπίτι μου στον οικισμό Μεταξοχωρίου Αγιάς Λάρισας, αλλά και όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της Αγιάς, ξυπνήσαμε από αίσθημα δυσφορίας και έντονη μυρωδιά καμένου. Σκεφτήκαμε ότι υπάρχει πυρκαγιά στην περιοχή και βγήκαμε έξω να ελέγξουμε. Αυτό που αντικρύσαμε ήταν τρομακτικό. Θολός ουρανός, ο ήλιος που μόλις ανέτειλε δεν φαινόταν και αποπνικτική ατμόσφαιρα. Καταλάβαμε όλοι ότι αυτό που ζούσαμε ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης πυρκαγιάς που κατάκαιγε και κατακαίει ακόμα την κεντρική και βόρεια Εύβοια. Το φαινόμενο δε ήταν τόσο ισχυρό που ακόμα και σε ορεινά χωριά του νομού μας πχ. στον Όλυμπο, Ραψάνη και Καρυά, σε υψόμετρο 700 και 1.100 μέτρα αντίστοιχα, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, αισθάνθηκαν την ίδια ασφυξία. Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή πνευμονολογίας του Π.Ν. Λάρισας κου ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗ Κωνσταντίνου, οι τιμές των μικροσωματιδίων Pm 2,50 που είναι υπεύθυνα για σοβαρές επιπλοκές στους πνεύμονες, είχαν αυξηθεί κατακόρυφα. Βεβαίως, στην επαρχία Αγιάς Λάρισας στην οποία αναφέρομαι δεν υπάρχει σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πράγμα που δυσχεραίνει τη συλλογή συγκεκριμένων στοιχείων. Ζητώ τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για την περιβαλλοντική καταστροφή που υφίσταται ο νόμος Λαρίσης και για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων του. Για τα λοιπά εγκλήματα είμαι σίγουρη ότι θα επιληφθούν οι αρμόδιες κατά τόπου Αρχές. Μηνύω και ζητώ τη νόμιμη τιμωρία, καθώς και την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου για τα ανωτέρω αναφερόμενά μου. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω και υπογράφω.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες