ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Νεφροπαθής αθλητής που διαμένει στη Λάρισα: Είμαστε τελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη δωρεά οργάνων

“Η Ελλάδα είναι τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην δωρεά οργάνων. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να το δούμε διαφορετικά και να γίνει συνείδηση ότι η δωρεά οργάνων σώζει ανθρώπινες ζωές”. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε το απόγευμα της Κυριακής ο 55χρονος αιμοκαθαιρόμενος αθλητής, μέλος του Συλλόγου Αθλούμενων Νεφροπαθών, Βασίλης Μάρκου, σε μια σύντομη ομιλία του έπειτα από μια εξαιρετικά απαιτητική και επίπονη κολυμβητική προσπάθεια 2,5 ως 3 ωρών στα νερά της λίμνης Πλαστήρα, στην Καρδίτσα.

Νεφροπαθής αθλητής: Είμαστε τελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη δωρεά οργάνων

Ο κολυμβητικός διάπλους

Ο Βασίλης Μάρκου ασχολείται εντατικά με τον αθλητισμό τα τελευταία δέκα χρόνια, υπό της οδηγίες των γιατρών του και του προπονητή του. Η άσκηση αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες της αιμοκάθαρσης (αρνητική διάθεση, κατάπτωση) και τον βοηθά να διατηρεί ένα πολύ καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Ως μέλος του Συλλόγου Αθλούμενων Νεφροπαθών έχει συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες, σε πισίνα, ανοικτή θάλασσα και λίμνη, ενώ έχει κερδίσει έξι χρυσά μετάλλια σε πανελλήνιους αγώνες νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων.

Η σημερινή συμμετοχή του στον 22ο Κολυμβητικό Διάπλου της Λίμνης Πλαστήρα, θα έχει πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας, που θα επιβαρυνθεί περισσότερο, λόγω του καύσωνα. «Ο αγώνας ξεκινά στις 12 το μεσημέρι. Περιμένουμε θερμοκρασία περιβάλλοντος γύρω στους 37 βαθμούς. Λόγω γλυκού νερού δεν υπάρχει επαρκής άνωση όπως στη θάλασσα και ο βαθμός δυσκολίας πολύ αυξημένος. Σημαντική αξία έχει και η πνευματική προετοιμασία, πέρα από την σωματική. Θα πρέπει να μείνεις στο νερό από 2,5 ως 3 ώρες. Εκείνη την ώρα παλεύεις με τους δαίμονές σου. Είσαι εσύ και το νερό και λες τι κάνω τώρα», λέει. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, θα υπάρχει σκάφος συνοδείας για υποστήριξη με υγρά και ό,τι άλλο χρειαστεί.

Η ζωή με την COVID-19

Η πανδημία έχει δυσκολέψει πολύ την καθημερινότητα του Β. Μάρκου, όπως και όλων των νεφροπαθών, που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. “Ζούμε με το άγχος της μη έκθεσης στον ιό γιατί αν γίνει αυτό θα μπούμε σε άλλες διαδικασίες. Οι περισσότεροι έχουμε εμβολιαστεί. Εγώ είμαι εμβολιασμένος και με τις δύο δόσεις. Αυτό βέβαια δεν μου διασφαλίζει κάτι. Στις μονάδες είμαστε με μάσκες, εγώ κυκλοφορώ με μάσκα και έξω, οι επαφές μου προσπαθώ να είναι συγκεκριμένες και με συγκεκριμένα άτομα, όσο μπορώ. Ο γιατρός μου, Δημήτρης Καραθανάσης, και το προσωπικό της μονάδας αιμοκάθαρσης με στηρίζουν και με βοηθούν σε όλα όσα κάνω”, καταλήγει.

Πηγή: iatronet.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες