ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με επιτυχία το διήμερο «Ο Λόγος των Γυναικών» στη Ραψάνη

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο με θέμα “Ο Λόγος των Γυναικών” που διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – “Ξενώνας Ραψάνης” του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, το Σάββατο 31 Ιουλίου και την Κυριακή 1 Αυγούστου 2021 στη Ραψάνη.

Κατά την πρώτη ημέρα του διημέρου, η κεντρική πλατεία αποτέλεσε το σημείο συνάντησης των συλλόγων γυναικών της περιοχής του Δήμου Τεμπών (Ραψάνη, Συκούριο, Γόννοι). Ο κάθε σύλλογος μας μίλησε για τη σημασία της δημιουργίας του, τη δράση του, αλλά και για διάφορα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες του τόπου, σε τομείς όπως η καθημερινότητα, η κοινωνική ζωή, η εργασία, τα δικαιώματα. Πραγματοποιήθηκε ένας ιδιαίτερα εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των συλλόγων, με ανταλλαγή απόψεων, προτάσεις και προοπτικές καλύτερης δικτύωσης των συλλόγων.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο η κα. Ματζίρη Γεωργία, Ψυχολόγος, από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων Δήμου Λαρισαίων και με την εισήγησή της με τίτλο “Γυναίκα: Μια ιστορία, χίλια πρόσωπα …” μας μετέφερε την εμπειρία της από τον τρόπο λειτουργίας του Ξενώνα και ανέπτυξε ιδιαίτερα σημαντικά και επίκαιρα ζητήματα που αφορούν στις έμφυλες διακρίσεις, καθώς και στις δυσκολίες και ανάγκες των γυναικών.

Την πρώτη ημέρα του διημέρου έκλεισε η Κοινωνική Ανθρωπολόγος Βουλβούλη Αιμιλία, η οποία μας μίλησε για την “Ηθική της Φροντίδας στο πλαίσιο ενός οικοσυστήματος Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας” – Το παράδειγμα του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας. Μέσα από το παράδειγμα του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας αναδείχθηκαν εναλλακτικές πολιτικές φροντίδας που αμφισβητούν τις υπάρχουσες ιεραρχήσεις, καθώς και ζητήματα ισότητας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση διετίθεντο χειροποίητα προϊόντα του συλλόγου γυναικών Ραψάνης, αλλά και χειροποίητα και εναλλακτικά κοσμήματα από τις δημιουργούς Σωτηρία Λιάπη και Ζαχαρούλα Μαμάτση.

Η δεύτερη ημέρα του διημέρου έλαβε χώρα στο θεατράκι Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης, όπου με φόντο την θέα του χωριού, παρακολουθήσαμε αφηγήσεις γύρω από το θεσμό της προίκας. Η κα. Γιαννακοπούλου Ιωάννα, εκπαιδευτικός, μας παρουσίασε τις προφορικές ιστορίες πέντε γυναικών του Θεσσαλικού κάμπου και μέσα από τον σχεδόν αδιαμεσολάβητο λόγο τους μεταφερθήκαμε σε περασμένες δεκαετίες. Ακούσαμε με μεγάλη συγκίνηση τις γυναίκες να μιλούν για τη ζωή τους, τα προικιά και τα νυχτέρια, το προξενιό, τον έρωτα, το θεσμό της προίκας, τον γάμο, την επόμενη μέρα, τη σχέση με τη σημαντική «άλλη» -την πεθερά, αλλά και τη σχέση με τη μάνα και τον πατέρα, με τη φτώχεια, τη βιοπάλη, τον εμφύλιο, τη σκληρότητα της ζωής, τις προσδοκίες και τις ματαιώσεις. Νιώσαμε μέσα από τις ιστορίες των γυναικών τον πόνο τους, αλλά και την δύναμη που επέδειξαν. Στην παρουσίαση πραγματοποίησε παρέμβαση σε σχέση με το θεσμό της προίκας η κα. Βακιρτζηδέλη Σοφία, βιβλιοθηκονόμος.

Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε μία ομιλία που φέρνει στην επιφάνεια το ρόλο και τη σημαντική δράση των γυναικών στους αγώνες. Η κα. Λάζου Βασιλική, ιστορικός και διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ., μας μίλησε για τη “Γυναικεία συμμετοχή και δράση στους αγώνες για τη λευτεριά από την επανάσταση του 1821 ως τις μέρες μας ”. Από την Επανάσταση του 1821, τον Πόλεμο του 1940, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο έως και την περίοδο της δικτατορίας παρακολουθήσαμε την υποτιμημένη και πολλές φορές “αόρατη”, αλλά αποφασιστική και συνεπή δράση των γυναικών για την ελευθερία, την ισότητα, τη δημοκρατία.

Η βραδιά έκλεισε με το μουσικό σύνολο “Μέλιγμα”.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλες τις ομιλήτριες και την κα. Βουλβουλή Αιμιλία για το συντονισμό του διημέρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα του «Ξενώνα Ραψάνης» μπορείτε να ενημερώνεστε από το www.xenonasrapsanis.gr και www.selfhelp.gr.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες