Life & Style

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε με ανοιχτό τον ανεμιστήρα

 

Με τον υδράργυρο να αγγίζει ακόμα και τους 47 βαθμούς αυτή την εβδομάδα, η ιδέα του να κοιμηθούμε με ανοιχτό τον ανεμιστήρα το βράδυ μοιάζει σωτήρια.

Ωστόσο όσοι πάσχουν από αλλεργίες ή άσθμα θα πρέπει να προσέχουν, καθώς η κυκλοφορία του αέρα με έναν ανεμιστήρα ενδέχεται να μεταφέρει εκτός από δροσιά, γύρη αλλά και σκόνη.

Πριν θέσετε, λοιπόν, σε λειτουργία τον ανεμιστήρα, ρίξτε του μια προσεκτική ματιά. Εάν οι λεπίδες έχουν σκόνη, αυτά τα σωματίδια θα διαχέονται στον αέρα κάθε φορά που τον ενεργοποιείτε. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μία κρίση άσθματος. 

Παράλληλα το να αφήνετε τον ανεμιστήρα όλη νύχτα αναμμένο, μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις για το δέρμα σας, καθιστώντας το στεγνό και ξηρό.

Η συνεχής ροή αέρα που βγάζει ο ανεμιστήρας μπορεί, επίσης, να έχει τον ίδιο αντίκτυπο για τα μάτια και το στόμα σας. Ο κίνδυνος έχει βρεθεί πως είναι μεγαλύτερος για όσους κοιμούνται έχοντας τον ανεμιστήρα στη μεσαία ένταση.

Αν και ο ανεμιστήρας δίνει την αίσθηση της δροσιάς, στην πραγματικότητα απλά ανακυκλώνει τον θερμό αέρα στο δωμάτιο που βρίσκεστε. Η αίσθηση της δροσιάς που έχουμε όταν τον χρησιμοποιούμε οφείλεται στην ταχύτερη εξάτμιση του ιδρώτα μας. Κάτι που κάνει ουσιαστικά το σώμα μας να χάσει νερό πιο γρήγορα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, όμως, πόσες φορές θα σηκωθούμε να πιούμε νερό;; Θεωρητικά, επομένως, αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης.

Εάν, μάλιστα, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλότερη από εκείνη του ανθρωπίνου σώματος – όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες λόγω του καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας – η χρήση ανεμιστήρα μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του ατόμου. Κάτι το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο για θερμό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τέλος, όσοι επιλέγουν να κοιμηθούν με τον ανεμιστήρα ανοιχτό όλη νύχτα, συνήθως ξυπνούν με δυσκαμψία το πρωί. Αυτό συμβαίνει επειδή ο συμπυκνωμένος δροσερός αέρας κάνει τους μυς να τεντωθούν και να σφίξουν. Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν πιο συχνά όσοι τοποθετούν τον ανεμιστήρα στο ύψος του λαιμού και του προσώπου τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις