ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσοχοΐδης: Άμεση η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στη φωτιά στην Αχαΐα

Σε δηλώσεις για την μεγάλη πυρκαγιά προχώρησε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας

«Η σημερινή πολύ βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης και πολύ μεγάλης προσπάθειας της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας. Κατορθώσαμε να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Την περιορίσαμε στα χθεσινά της όρια και είμαστε βέβαιοι πως με τη μάχη που δίνεται θα περιοριστεί περαιτέρω», επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε έκτακτη ενημέρωση για την μεγάλη πυρκαγιά στην Αχαΐα.

«Κυρίως, κατορθώθηκε χθες βράδυ να δοθεί στην κυκλοφορία η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Πατρών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αφού πρώτα οι αστυνομικές δυνάμεις διασφάλισαν τη μετακίνηση των οδηγών, κυρίως στις σήραγγες, όπου η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω του καπνού», προσέθεσε ο υπουργός. «Σήμερα επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 77 οχήματα. Ενισχύουμε δυναμικά τις δυνάμεις της αεροπυρόσβεσης με 7 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Επίσης στην περιοχή βρίσκεται από χθες κλιμάκιο της ΔΑΕΕ και σε συνεργασία με κλιμάκιο της Ασφάλειας της ΕΛΑΣ και πραγματοποιούν επισταμένη έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς».

Όσον αφορά την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ο κ.Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι ήταν χθες άμεση σε όλα τα επίπεδα. «Τα εναέρια μέσα παρά τις πολλές πυρκαγιές που είχαμε χθες -στο Κρανίδι, στον Αλμυρό, και χρειάζονταν και εκεί- ήταν παρόντα μέσα στον χρόνο επιφυλακής τους πάνω από τη φωτιά», ανέφερε και προσέθεσε:

«Το πρωτόκολλο της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε και υπήρξαν δυο μηνύματα από το 112 για την εκκένωση των περιοχών που κινδύνευαν. Η ΕΛΑΣ με υποδειγματικό και πειθαρχημένο τρόπο προχώρησε στην απομάκρυνση των πολιτών από τους οικισμούς, στεγανοποίησε με ασφάλεια τόσο τη νέα όσο και την παλιά εθνική οδό, αλλά και κάθε κάθετο δρόμο που οδηγούσε προς τις πληγείσες περιοχές έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Το Λιμενικό με ελέγχους και σκάφη ήταν εκεί και απεγκλώβισε δεκάδες πολίτες από θαλάσσης. Το πυροσβεστικό πλοιάριο προσέγγισε από θαλάσσης την περιοχή και συνέδραμε στην επιβράδυνση της εξέλιξης στον αιγιαλό. Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής μετακινήθηκαν και με ειδική πτήση της Γενικής Γραμματείας 30 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν από τη Θεσσαλονίκη και όλο το βράδυ επιχειρούν στον χώρο της πυρκαγιάς.

Το ΕΚΑΒ έστειλε κινητή μονάδα στην περιοχή και δύο μονάδες στο Αίγιο και οι υγειονομικές αρχές και τα Νοσοκομεία τέθηκαν σε άμεση επιφυλακή. Οι Δήμοι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινητοποιήθηκαν άμεσα με υδροφόρες, με μηχανήματα, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και τη φιλοξενία των πληγέντων. Οι εθελοντικές μας ομάδες ήταν εκεί και από την πρώτη στιγμή και συντεταγμένα, υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες τω πυροσβεστικών δυνάμεων συνέβαλαν τα μέγιστα.

Η πολιτική και φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, δια του αρχηγού Στέφανου Κολοκούρη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά ήταν στο πεδίο για να συντονίσουν, να οργανώσουν να εξασφαλίσουν μέσα και δυνάμεις.

Όλοι εμείς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, εγώ προσωπικά, εδώ από το Συντονιστικό Κέντρο, μαζί με τους αρμόδιους αξιωματικούς βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Δίνουμε το παρόν και διατηρούμε τον έλεγχο μιας πραγματικά εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης».

Αναφερόμενος στους πολίτες που υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους, ο υπουργός σημείωσε: «Η σκέψη μας είναι με τους συμπολίτες μας που υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους. Σε κάθε περίπτωση είναι εκατοντάδες οι περιουσίες που διασώθηκαν στη σώμα με σώμα μάχη των πυροσβεστών μας με τη φωτιά στους οικισμούς, ανάμεσα στις κατοικίες, σε όλη περιοχή. Είμαστε εδώ, είμαστε σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο, να διαχειριστούμε κ

Πηγή: news.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις