ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Η στοά που έχει την δική της ιστορία στο κέντρο της Λάρισας (φωτο)

Η πόλη της Λάρισας έχει μακρά ιστορία και ανθρώπους που την έχουν ζήσει και την έχουν αγαπήσει για τις γειτονιές της, τις πλατείες της και αυτά τα μικρά μέρη που σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, εκείνη των πατεράδων και των παππούδων μας.

Μία από αυτές τις ξεχωριστές και συνάμα νοσταλγικές τοποθεσίες είναι και η στοά του πεζοδρόμου της Φιλελλήνων, απέναντι από την Κεντρική Πλατεία. Η στοά μας γυρνάει στο μακρινό 1960, μιας και σύμφωνα με μαρτυρία ενός παλιού τσαγκάρη, που στεγάζει το παραδοσιακό του μαγαζάκι εντός της, στέκει εδώ και έξι δεκαετίες στην περιοχή. Από παραδοσιακά ραφτάδικα, τσαγκάρικα και φούρνο, μέχρι καφέ και καταστήματα με ρούχα μπορούσε να βρει κανείς μερικά χρόνια πριν.

Ωστόσο, είναι γεγονός πως τα τελευταία δεκαπέντε και πλέον χρόνια, η υπάρχουσα κατάσταση δε φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξη. Πολλά καταστήματα έχουν κλείσει, η κίνηση έχει μειωθεί σε δραματικά επίπεδα και από τα ελάχιστα καταστήματα που υπάρχουν ακόμη και σήμερα εκεί, η πλειονότητα συγκαταλέγεται σε επαγγέλματα του παρελθόντος. «Τη στοά τη θυμάμαι πιο ζωντανή όταν ήμουν παιδί», εκμυστηρεύτηκε στο onlarissa.gr ένας τσαγκάρης που την έχει ζήσει πολλές δεκαετίες. «Αυτό που θυμάμαι από παλιά είναι το κλασικό ελληνικό καφενείο που υπήρχε απέναντι από το μαγαζί μας, ένα κατάστημα ρούχων, ένα κατάστημα με κουμπιά και αξεσουάρ για πουκάμισα και αρκετά ακόμη», σημείωσε και δήλωσε απογοητευμένος με την νέα αυτή πραγματικότητα, νοσταλγώντας ταυτοχρόνως τα παιδικά του χρόνια με τον πατέρα του και τους φτωχούς πλην τίμιους και αγνούς συμπολίτες και πελάτες του.

Τα χρόνια περνάνε, οι συνήθειες και τα γούστα της νέας γενιάς διαφέρουν ριζικά από εκείνα των παλαιοτέρων και είναι επόμενο πως αυτά τα μέρη δεν αποτελούν πόλο έλξης για καθημερινές επισκέψεις. Παρόλα αυτά, το παρελθόν πάντα θα μας σημαδεύει και οι εμπειρίες από την παλιά Λάρισα θα μας ακολουθούν σαν μια ευχάριστη και γλυκιά ανάμνηση.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Αυλογιάρης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες