ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στα νησιά – Ενδεχόμενο για επιστροφή μάσκας σε Μύκονο και Ίο

Ανοσία 60-62% στο τέλος Αυγούστου «βλέπει» ο Τζανάκης – «Να εμβολιάσουμε κυρίως ομάδες υψηλού κινδύνου» λέει ο Χατζηχριστοδούλου

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική κατάσταση σε μια σειρά από δημοφιλή νησιά και τουριστικούς προορισμούς κρούουν οι ειδικοί λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα, αφήνοντας ανοιχτό ενδεχόμενο για τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Κορονοϊός: Ανησυχία για Ίο, Μύκονο, Πάρο, Τήνο, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Σαντορίνη και Ρόδο – Τι λέει ο Νίκος Τζανάκης

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (30/07) στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης αναφέρθηκε στην πιθανότητα μίνι lockdown σε περιοχές, κυρίως νησιωτικές, όπου το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η Ίος και η Μύκονος έχουν τεθεί από την επιτροπή σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης και είναι ένα βήμα πριν από τα τοπικά μέτρα, όπως διευκρίνισε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί και η επιδημιολογική εικόνα σε Πάρο, Τήνο, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Σαντορίνη, και Ρόδο.

Ο κ. Τζανάκης είπε πως δεν πρέπει να μετράμε τα κρούσματα που εντοπίζονται στα νησιά στον μόνιμο πληθυσμό, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό πλήρως εμβολιασμένος. Για παράδειγμα, τη Μύκονο δεν πρέπει να τη λογίζουμε σαν ένα νησί με 10 χιλ. κατοίκους που είναι ο μόνιμος πληθυσμός. Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 200 χιλ. κόσμο, επομένως τα 40 κρούσματα είναι φυσιολογικό με αυτό τον ενεργό επιδημιολογικά πληθυσμό.

Ο καθηγητής σημείωσε μεταξύ άλλων πως το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, λόγω της κινητικότητας. Επιπλέον να σημειωθεί πως οι κοινωνικές επαφές έχουν πολλαπλασιαστεί. «Είναι τελείως λογικά αυτά τα νούμερα δεδομένης της κατάστασης και της μετάλλαξης Delta», συμπλήρωσε.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αυτήν τη στιγμή είμαστε στην αρχή της κορύφωσης αυτού του κύματος, η οποία θα αρχίσει να έχει σταθεροποιητικούς και αποκλιμακωτικούς ρυθμούς μετά τον 15Αύγουστο, που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.

Ανοσία 60-62% στο τέλος Αυγούστου «βλέπει» ο Τζανάκης

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως «έστω και η πρώτη δόση προσδίδει μια ανθεκτικότητα στον οργανισμό. Να τρέξουμε να εμβολιαστούμε. Κάποιοι στα νοσοκομεία μετανιώνουν κλαίγοντας που δεν εμβολιάστηκαν». Για την ανοσία, είπε, πως θα φτάσουμε στο 60-62% στο τέλος Αυγούστου.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς, ο καθηγητής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να φανταστεί ανεμβολίαστο να κάνει μάθημα σε παιδιά.

Τέλος, για το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο διευκρίνισε ότι σχεδιάζεται να δίνεται σε όσους έχουν μολυνθεί. Επειδή είναι εισπνεόμενο είναι εύκολο να το παίρνει κανείς οπουδήποτε και όχι μόνο στο νοσοκομείο. Οι κλινικές δοκιμές, ωστόσο, θα μας δείξουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Είμαστε μακριά ακόμα από το να ξέρουμε τα οφέλη και τις παρενέργειες που μπορεί να έχει, κατέληξε.

Χατζηχριστοδούλου: Πιθανή η επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε Μύκονο-Ίο

Ανοιχτό ενδεχόμενο για επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές όπως η Μύκονος και η Ίος, άφησε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά περί νέων μέτρων λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στα δυο νησιά, ανέφερε ότι «ενδεχομένως να είναι και τα ίδια μέτρα». Επισήμανε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η μετάδοση γίνεται σε εσωτερικούς χώρους. «Παρ’ όλα αυτά η μετάλλαξη Δέλτα είναι αρκετά μεταδοτική. Μεταδίδεται εξίσου καλά και στους εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει στενός συγχρωτισμός», συμπλήρωσε. «Έχουμε πει ότι όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, πρέπει να φοράμε μάσκα», διαμήνυσε.

«Θα το δούμε και θα το μελετήσουμε αν τα πράγματα δεν πάνε καλά σε κάποιες περιοχές, ενδεχομένως να επανέλθει για να γίνει αποκλιμάκωση κρουσμάτων πιο γρήγορα», πρόσθεσε ο κ.  Χατζηχριστοδούλου, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία επανάφερε το μέτρο της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

«Να εμβολιάσουμε κυρίως ομάδες υψηλού κινδύνου»

Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλύτερο μέτρο αυτή τη στιγμή είναι η εντατικοποίηση των εμβολιασμών, καθώς όπως είπε έχουν πέσει και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αρχίσουν ξανά με τον ίδιο ρυθμό οι εμβολιασμοί. «Να εμβολιάσουμε κυρίως ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι η πρώτη προτεραιότητα. Δεν νοείται άτομα άνω των 65, 70 ετών να μην είναι εμβολιασμένοι», τόνισε. Έκανε μάλιστα λόγο για «πανδημία ανεμβολίαστων στο εξής». Ακόμα και να νοσήσουν οι εμβολιασμένοι, θα νοσήσουν πολύ ήπια, σημείωσε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς για το τείχος ανόσιας, ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε ότι δεν μπορεί να υπολογίσει κανείς πότε θα γίνει. «Αλλά δεν θα γίνει τέλος Αυγούστου, ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο», εκτίμησε ο ίδιος.

«Οι μεγάλοι να προστατεύσουν τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο»

Παράλληλα χαρακτήρισε απολύτως ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο για τα παιδιά άνω των 12 ετών, τονίζοντας ότι και τα παιδιά δεν είναι άτρωτα. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική στα παιδιά, εξήγησε ο καθηγητής. «Όσο πιο πολλά παιδιά εμβολιαστούν τόσο το καλύτερο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Θα γλιτώσουμε πολλές περιπτώσεις κλεισίματος τάξεων και σχολείων», είπε.

Πηγή: news.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις