ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Kόκκινη κλωστή δεμένη…» στο Λαογραφικό Μουσείο Συκουρίου

Με μεγάλη συμμετοχή παιδιών πραγματοποιήθηκε το διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής με θέμα «Kόκκινη κλωστή δεμένη στο μουσείο περιμένει» στο Λαογραφικό Μουσείο Συκουρίου. Το πρόγραμμα διοργάνωσε το Λαογραφικό Μουσείο Συκουρίου – Ιωάννης Πράπας – Δήμου Τεμπών σε συνεργασία με το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Τα παιδιά υποδέχτηκε η κα. Φανή Καλοκαιρινού, διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, η οποία τα ξενάγησε κατά ομάδες στη μόνιμη έκθεση του μουσείου με έμφαση στην ενότητα της οικιακής υφαντικής και τους παρουσίασε τη λειτουργία του αργαλειού.

Εν συνεχεία, στον αύλειο χώρο του μουσείου τα παιδιά έμαθαν για την ιστορία της κλωστής και τα στάδια επεξεργασίας του μαλλιού και μετατροπής του σε υφαντική ύλη κατάλληλη προς ύφανση στον αργαλειό. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν κυρίες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίες μετέφεραν τα βιώματά τους στα παιδιά και αλληλεπέδρασαν μαζί τους. Οι μνήμες των παλαιότερων ζωντάνεψαν, έγιναν γνώσεις για τα παιδιά, γέννησαν απορίες και τα ενέπνευσαν στο εργαστήριο που ακολούθησε. Μετά το θεωρητικό μέρος του προγράμματος, τα παιδιά προχώρησαν στο βιωματικό και ύφαναν σε ατομικούς αργαλειούς, προσεγγίζοντας την παραδοσιακή τέχνη της υφαντικής με τον δικό τους τρόπο. Δημιούργησαν μικρά υφαντά, τα οποία πήραν μαζί τους ως αναμνηστικό από το Λαογραφικό Μουσείο Συκουρίου.

Στο πρόγραμμα παρέστησαν ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Γκατζόγιας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Συκουρίου κ. Μιχάλης Γκουντής και η τοπική σύμβουλος κα Τίνα Μαργαρίτη. Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από τη βιβλιοθηκονόμο κα Αντωνία Ασαλουμίδου και από το ΚΔΑΠ Focus.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες