ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λαγουβάρδος για καύσωνα: «Η κατάσταση θα είναι πολύ επικίνδυνη» – «Θα… δεινοπαθήσει η Λάρισα, με το κοντέρ να “σπάει”»

Ένας δεύτερος πολυήμερος καύσωνας για το φετινό καλοκαίρι ξεκινάει σήμερα Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για επικίνδυνες συνθήκες για το κοινό.

«O καύσωνας ξεκινάει σταδιακά από σήμερα και θα διαρκέσει από 7 έως 10 ημέρες. Η κορύφωση του και η μεγάλη επικινδυνότητα για το κοινό θα σημειωθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου» λέει στο Newsbeast ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος- διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως συνεχίζει να μας περιγράφει την κατάσταση που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες: «Ειδικά διήμερο 31/7-01/08, οι θερμοκρασίες θα είναι πάρα πολύ υψηλές. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μέγιστες θα σπάσουν το φράγμα των 42 και 43 βαθμών κελσίου και θα φτάσουν ακόμα και τους 45. Η κατάσταση λοιπόν θα είναι πολύ επικίνδυνη και αυτός ο καύσωνας πολύ ανησυχητικός τόσο λόγω της μεγάλης τους έντασης όσο και και της διάρκειάς του».

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου, περισσότερο από όλα τα μέρη της Ελλάδας θα χτυπηθούν τα αστικά κέντρα και οι πεδινές περιοχές. Οι περιοχές που ήδη φαίνεται πως θα «δεινοπαθήσουν» είναι: Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, όλη η Πελοπόννησος, Κεντρική Μακεδονία, Κρήτη αλλά και τα αστικά κέντρα όπως Λάρισα και ειδικά η Αθήνα. Το «κοντέρ» αναμένεται να σπάσει στα σημεία όπου συνήθως χτυπάνε οι καύσωνες: Λάρισα, Άργος, Αθήνα, Κιλκίς, Μοίρες (Κρήτη).

Τι κατάσταση θα επικρατεί τη νύχτα και πού θα είναι πιο υποφερτή η ζέστη

Ένα πάντως από τα ανησυχητικά στοιχεία αυτού του καύσωνα είναι πως, σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο, η κατάσταση δεν θα βελτιώνεται ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού η θερμοκρασία δεν θα πέφτει αυτές τις ώρες κάτω από τους 30 με 32 βαθμούς κελσίου.

Η αφόρητη ζέστη θα είναι πιο υποφερτή στο Αιγαίο και στη Βόρεια Κρήτη, εκεί όπου παράλληλα με τις επικίνδυνες θερμοκρασίες θα είναι εμφανής και η παρουσία των μελτεμιών τα οποία θα κυμαίνονται στα 5 και τοπικά και 6 μποφόρ.

Ο κος Λαγουβάρδος είπε τέλος στο newsbeast.gr και δύο λόγια και για τον πολύ καυτό χαρακτήρα που φαίνεται ότι παίρνει το φετινό καλοκαίρι. Όπως είπε: « Είναι ο δεύτερος πολυήμερος καύσωνας για το φετινό καλοκαίρι. Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με καύσωνα και τελειώνει με καύσωνα. Δεν είναι και τόσο συνηθισμένο το φαινόμενο. Από το 2007 έχουμε να δούμε δύο τόσο μεγάλους καύσωνες, σε τόσο κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες