ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

«Παιδεύει» και Λαρισαίους το Βρετανικό Σύστημα Υγείας – Τι λέει η Ελένη Χατζηβγέρη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

Δεν είναι μόνον οι Βρετανοί πολίτες που «παιδεύονται» από το σύστημα αυτόματης ειδοποίησης του NHS (National Health System – Εθνικό Σύστημα Υγείας) για καραντίνα, αλλά και πολίτες που βρέθηκαν για διάφορους λόγους εκτός Βρετανίας, το προηγούμενο διάστημα και θέλουν να επιστρέψουν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Λαρισαίας Ελένης Χατζηβγέρη, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στη Σκωτία, που έχει έλθει στην πατρίδα της, την Ελλάδα, πριν από λίγο καιρό, για να επισκεφθεί τους γονείς της, αλλά και να κάνει το εμβόλιο, εδώ, στη Λάρισα.

«Η διαδικασία του εμβολιασμού στη Σκωτία δεν έγινε όπως εδώ στην Ελλάδα. Δηλαδή δεν υπήρχε μια πλατφόρμα, η οποία να ανοίγει για συγκεκριμένες ηλικίες, ώστε να μπορείς να δηλώσεις πότε θέλεις να κάνεις το εμβόλιο και να κλείσεις το ραντεβού σου.

Έπρεπε να περιμένεiς να έρθει γραπτή ειδοποίηση (γράμμα) από το NHS, το οποίο σου έλεγε πότε και πού θα πας να εμβολιαστείς. Μέχρι τέλη Μαϊου, εγώ δεν είχα λάβει τέτοια ειδοποίηση, δεν είχε έρθει ακόμη η σειρά μου. Δεν ήθελα να περιμένω περισσότερο. Έτσι λοιπόν, επέλεξα να έρθω στην Ελλάδα να κάνω το εμβόλιο, όταν άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικίας μου».

Η κ.Χατζηβγέρη έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό της, ωστόσο, επειδή η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα με τις «πορτοκαλί» χώρες, δεν μπορεί να της δοθεί «πράσινο» από το NHS, καθώς δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο προς το παρόν. Αυτό σημαίνει πως, με την επιστροφή της στη Σκοτία, θα πρέπει να μπει σε 10ήμερη καραντίνα και να πραγματοποιήσει δύο τεστ (τη 2η και 8η μέρα της καραντίνας), με ίδια έξοδα -της τάξης των περίπου 200 ευρώ (170 λίρες Αγγλίας). Πριν από αυτό, θα πρέπει να έχει υποβληθεί σε ένα μοριακό ή rapid test, πριν την αναχώρηση της πτήσης από Ελλάδα.

Όσο για τα νέα που έρχονται από τη Γηραιά Αλβιόνα και τη νέα μετάλλαξη, η κ.Χατζηβγέρη λέει: «Προφανώς και με ανησυχεί η είδηση για τη νέα μετάλλαξη. Θα συνεχίσω να είμαι το ίδιο προσεκτική, όπως και πριν, παρόλο που έχω εμβολιαστεί», τονίζει.

Πώς ήταν το δεύτερο lockdown στη Σκωτία

Σύμφωνα με τη Λαρισαία καθηγήτρια Πανεπιστημίου, τη δεύτερη φορά που επιβλήθηκε καθολικό lockdown στη Σκωτία ήταν περίπου στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. «Ήταν κλειστά τα πάντα, τα μαγαζιά, όλα τα καταστήματα. Υπήρχαν κάποια καφέ που μπορούσες να πάρεις φαγητό για το σπίτι (take away), αλλά δεν μπορούσες να μπεις μέσα. Ήταν δύσκολα. Και ήταν πάρα πολλά τα κρούσματα. Ωστόσο, ο εμβολιασμός είχε ήδη ξεκινήσει, από τις αρχές Δεκεμβρίου, στη Βρετανία.

Τότε, δίδασκα στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt και όλα τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά. Περίμενα υπομονετικά, όπως όλοι, για να περάσει και αυτό το κύμα πανδημίας. Το ίδιο υπομονετικά, ίσως και περισσότερο, θα περιμένω και τώρα. Για την ακαδημαϊκή χρονιά που έρχεται, θα διδάσκω Ελεγκτική (Λογιστική), σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Όπως έχουμε ενημερωθεί, οι διαλέξεις που παρακολουθούνται από πολλούς μαθητές θα γίνονται διαδικτυακά. Τα μικρότερα τμήματα, ενισχυτικής διδασκαλίας των μαθημάτων του εξαμήνου, θα γίνονται δια ζώσης, με τήρηση ενός μέτρου απόστασης μεταξύ των φοιτητών». 

  • Η Ελένη Χατζηβγέρη ζει και εργάζεται, ως ακαδημαϊκός, στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2013. Στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα είναι Senior Teaching Fellow στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

Μαρία Μίχου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες