ΛΑΡΙΣΑ

Ε. Λιακούλη: «Κατάφωρη αδικία για τους αποφοίτους των ΣΕΦΑΑ-ΤΕΦΑΑ ειδικότητας ποδοσφαίρου!»

Σε ερώτηση – παρέμβαση προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη άμεσης τροποποίησης του άρθρου 37 του πρόσφατου αθλητικού νόμου, ν. 4809/2021, με το οποίο καταργήθηκε ουσιαστικά η ειδικότητα του ποδοσφαίρου των ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ, από τη στιγμή που αποτελεί πλέον τη μοναδική ειδικότητα αθλήματος, που δεν μπορεί να παράγει επαγγελματίες προπονητές, παρά μόνο αν παρακολουθήσουν ειδικά (και πανάκριβα) σεμινάρια της ΕΠΟ.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης της Λαρισαίας βουλευτή:

«Η ειδικότητα του ποδοσφαίρου των ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ δεν μπορεί να παράγει επαγγελματίες προπονητές, καθώς ο νέος αθλητικός νόμος εξομοιώνει το πτυχίο σε επίπεδο ‘’UEFA B’’, δηλαδή του προπονητή ερασιτεχνικών ομάδων ή ακαδημιών, κατευθύνοντας τους απόφοιτους με ειδικότητα το ποδόσφαιρο να παρακολουθήσουν αναγκαστικά τα ειδικά σεμινάρια της ΕΠΟ, προκειμένου να προπονήσουν επαγγελματική ομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πτυχιούχοι ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ, με κύρια ειδικότητα το ποδόσφαιρο, θα αναγνωρίζονται στις επαγγελματικές και ημιεπαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου ως προπονητές ποδοσφαίρου, μόνο κατόπιν πιστοποίησης της Ε.Π.Ο., που θα λαμβάνεται από όλους όσοι έχουν παρακολουθήσει τα ταχύρρυθμα και βεβαίως ακριβοπληρωμένα σεμινάρια της (ύψους περίπου 6.000 ευρώ).

Σύμφωνα ωστόσο με τους ανωτέρω αποφοίτους των ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ της ειδικότητας ποδοσφαίρου, με αυτό τον τρόπο κι επί της ουσίας καταπατούνται οι αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας και της αξιοκρατίας, έναντι των συναποφοίτων τους με ειδικότητες άλλων αθλημάτων, με αποτέλεσμα να πλήττεται και να υποβαθμίζεται συνολικά το κύρος και η υπόσταση της Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης των αποφοίτων των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να σημειωθεί πως το Κίνημα Αλλαγής, επανειλημμένα τόνισε στη Βουλή πως τα επίμαχα σεμινάρια της ΕΠΟ θα έπρεπε να εντάσσονται εντός του πανεπιστημιακού κύκλου σπουδών κατά το τελευταίο εξάμηνο φοίτησης».

Δεδομένου ότι οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών προπονητών ποδοσφαίρου σχετικά με το άρθρ. 37 του νέου αθλητικού νόμου είναι εύλογες και δικαιολογημένες, αλλά κι επειδή τα πανεπιστημιακά πτυχία των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με οποιαδήποτε ειδικότητα αθλήματος θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως τα ανώτερα πτυχία κατάρτισης προπονητών σε όλα ανεξαιρέτως τα αθλήματα, ρωτώ την κα Υπουργό πως απαντά στις εύλογες ερωτήσεις των ενδιαφερομένων αποφοίτων ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ, ότι με την εν λόγω ρύθμιση ανοίγει η κερκόπορτα για την υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης έναντι της πληρωμένης κτήσης πιστοποίησης από ιδιωτικούς και μη εκπαιδευτικούς οργανισμούς, όπως η ΕΠΟ, σεμιναριακού τύπου;

Την ρωτώ επίσης αν προτίθεται να προβεί στην τροποποίηση του επίμαχου άρθρου 37, του ν. 4809/2021, υιοθετώντας την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για ένταξη των σεμιναρίων της ΕΠΟ στο τελευταίο εξάμηνο φοίτησης του πανεπιστημιακού κύκλου σπουδών των ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ, που θα επέλυε την ανισότητα μεταξύ των αποφοίτων τους;

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες