ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τις πλατείες αυτών των χωριών του Κισσάβου και του Ολύμπου γεμίζουν οι Λαρισαίοι τα καλοκαιρινά βράδια… (φωτο)

Οι πλατείες στα ορεινά χωριά του νομού Λαρίσης και Πιερίας τα καλοκαιρινά βράδια γεμίζουν με Λαρισαίους που θέλουν μια διαφορετική και πιο δροσερή νότα στις καλοκαιρινές νύχτες τους…

Δεν είναι μόνο η δροσιά που σου προσφέρει το βουνό, ούτε το καλό φαγητό με ψητά κυρίως αλλά και μαγειρευτά. Είναι αυτή η ατμόσφαιρα του χωριού με τον πλάτανο στην πλατεία, τις ρεματιές και τα γραφικά σπίτια και τα παλιά αρχοντικά που συναντάς στα περισσότερα από αυτά.

Τα ορεινά χωριά έχουν το δικό τους χρώμα μέσα στο δάσος και όλα τους βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και από τη Λάρισα και από τον Αγιόκαμπο ή τον Πλαταμώνα που αποτελούν για τους περισσότερους Λαρισαίους τη βάση των εξοχικών τους σπιτιών.

Το onlarissa.gr μας ταξιδεύει στις πιο χαρακτηριστικές πλατείες και ταβέρνες στα χωριά του Κισσάβου και του Ολύμπου για να γευτούμε αυτή την αίσθηση απόδρασης και ηρεμίας, ταυτόχρονα με ένα κέφι που το συναντάς στις διακοπές, τις πραγματικές διακοπές, σε πιο μακρινούς προορισμούς…

Μεταξοχώρι

Στο Μεταξοχώρι, τον παραδοσιακό οικισμό σε 1,5 χλμ. απόσταση από την Αγιά και  36 χλμ. από τη Λάρισα, στην χαρακτηριστική του πλατεία δίπλα στο ρέμα με τα ψηλά δέντρα υπάρχει εδώ και χρόνια η γνωστή ταβέρνα που φέτος λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση και ονομάστηκε «Ταβέρνα στη Ρεματιά» όπου είναι το σημείο συνάντησης του χωριού και πολλών Λαρισαίων που μαζεύονται κάθε βράδυ για τα παραδοσιακά ψητά του.

Αν προχωρήσεις δε λίγο πιο πάνω μια έκπληξη σε περιμένει. Είναι η ταβέρνα «Κεραμίδι» που κρέμεται ουσιαστικά πάνω από το ρέμα σε ένα μαγευτικό τοπίο το οποίο το βράδυ παίρνει μια άλλη διάσταση με τον τρόπο που φωτίζονται τα δέντρα. Στην γνωστή ταβέρνα μπορείς εκτός από ψητά και διαλέξεις τα μοναδικά μαγειρευτά του πιάτα.

Σκήτη

Η Σκήτη, μόλις 7 χλμ. από τον Αγιόκαμπο, είναι αυτό το μικρούλι χωριό με τις δύο εξαιρετικές ταβέρνες του. Η πρώτη «Η Ωραία Σκήτη» βρίσκεται στην είσοδο περίπου του χωριού που αρχίζουν τα πλακόστρωτα μονοπάτια για την πλατεία και έχει μια μαγευτική θέα προς τα παράλια της Λάρισας και το Αιγαίο.

Στην μικρούλα πλατεία του χωριού λειτουργεί από φέτος μια νέα ταβέρνα «Η Ατραπός» σε ένα πέτρινο διώροφο σπίτι που απλώνει τα τραπεζάκια του γύρω από τις πεζούλες που περικλείουν τα αιωνόβια δέντρα. Είναι το σημείο που κάνει ευτυχισμένα τα μικρά παιδιά που μπορούν ανενόχλητα και με ασφάλεια να παίξουν και τα μεγαλύτερα να εξερευνήσουν τα γύρω σοκάκια ενώ οι παρέες των μεγάλων απολαμβάνουν τη βραδιά τους.

Αμπελάκια

Τι να πρωτοπεί κανείς για τα Αμπελάκια τον παραδοσιακό οικισμό του νομού Λάρισας, χτισμένο στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Όσσα (Κίσσαβος) στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών; Το χωριό φημίζεται για τα σπουδαία αρχοντικά του, για την πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη κατά το παρελθόν και τον πρώτο παγκόσμιο συνεταιρισμό που λειτούργησε το 1778.

Η πλατεία του δε, με το τεράστιο πλάτανο στο κέντρο είναι σημείο αναφοράς για όσους θέλουν να φάνε παραδοσιακά ψητά στην ταβέρνα ο «Πλάτανος» που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια.

Ραψάνη

Η παραδοσιακή Ραψάνη, το χωριό του Μ. Καραγάτση, βρίσκεται στους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 500 μ. από την θάλασσα, επάνω από την γραφική κοιλάδα των Τεμπών, με πανοραμική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Εκτός από τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Οίνου κ Αμπέλου, μια και ιστορικός οικισμός είναι  γνωστός για την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου, η Ραψάνη είναι πασίγνωστη για τις ταβέρνες της στη πλατεία του χωριού. Τη γνωστή «Κρασομάνα» και τον «Ζιώκα» όπου κανείς μπορεί να απολαύσει εξαιρετικά ψητά, σούβλας και μη, και να τα συνοδέψει με τα εξαιρετικά κρασιά από ντόπιους παραγωγούς.

Παλιοί Πόροι

Οι Παλαιοί Πόροι (παλαιά ονομασία: Πούρλια), ο παραδοσιακός οικισμός με τα  πετρόκτιστα σπίτια που ανάγονται στον 19ο αιώνα, βρίσκεται στην στη νοτιοανατολική πλευρά του Ολύμπου στο ν. Πιερίας και έχει μόλις με 4 μόνιμους κατοίκους.

Το χωριό απέκτησε την πρώτη του ταβέρνα στην πλατεία του χωριού κοντά στη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και ηλεκτροδοτήθηκε το 1995. Η ταβέρνα υπάρχει και σήμερα και λέγεται «Πλατεία» και λίγο ψηλότερα βρίσκει κανείς την ταβέρνα του «Κώστα» που μέχρι πρότινος στεγαζόταν στο παλιό σχολείο του χωριού.

Παντελεήμονας

Το χωριό του Νέου Παντελεήμονα σε απόσταση αναπνοής από τον Πλαταμώνα και με θέα το Κάστρο του Πλατάμωνα που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του είναι μια κλασική επιλογή για τους Λαρισαίους που ανεβαίνουν στην πλατεία του για να απολαύσουν τη θέα και φάνε τα γνωστά ψητά από τις ταβέρνες στη πλατεία του με πιο χαρακτηριστικές την «Ταβέρνα της Χαρίκλειας» και τον «Περίβολο» εκεί όπου για χρόνια λειτουργούσε το πασίγνωστο Castello.

Παλιός Παντελεήμονας

Ο χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Κάτω Ολύμπου. Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του μετακόμιζαν μαζικά στον μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα. Τη δεκαετία του 1980 όμως ο οικισμός αναπαλαιώθηκε διατηρώντας το παραδοσιακό τοπικό χρώμα και πλέον γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Η πλατεία του με την πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου περιβάλλεται από ταβέρνες με πιο γνωστές τον «Όλυμπο», το «Αρχοντικό» και το «Πέτρινο» που τα βράδια του καλοκαιριού κατακλύζονται με κόσμο που θέλουν να απολαύσουν το γραφικό τοπίο και το συνδυάσουν με καλό φαγητό.

Ε.Μ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες