ΛΑΡΙΣΑ

Η νοσταλγική ξενάγηση στη Λάρισα που χάθηκε: Όσα είδαμε στην παράσταση του Κώστα Τσιάνου

Μικροπωλητές, λούστροι, υπηρέτριες, άνθρωποι απλοί, καθημερινοί με έντονη την λαρισαϊκή προφορά παρελαύνουν στην σκηνή της Αυλής του Μύλου, που αποπνέει την ατμόσφαιρα παλιών κέντρων διασκέδασης με τα χρωματιστά λαμπιόνια,  χορεύοντας και τραγουδώντας και δημιουργούν ένα οπτικό ερέθισμα που θυμίζει έντονα ελληνικό κινηματογράφο με εμβόλιμα θεατρικά νούμερα από παραστάσεις του παρελθόντος και ταυτόχρονα μια «ντοκιμαντερική» απόπειρα καταγραφής της Λάρισας της δεκαετίας του ΄50 και της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Σινεμά «Τιτάνια», «Ρεξ», «Σινέ Φρούριο», «Όασις», εξοχικό κέντρο «Αλκαζάρ» με τον Νίκο Γουναρη στο μπουζούκι να τραγουδά «Αχ, αυτός ο άτιμος ήθελε μαχαίρωμα», κέντρο διασκέδασης το «Καρύδιον», παζάρι στο Αλκαζάρ με μπουλούκια και χαλβά από την «Αγαπούλα», καφενείο του «Παρδάλα» στα Ταμπακικα, λουτρά του ΟΥΗΛ…

Όλη η διασκέδαση της εποχής περνά στη σκηνή με φόντο φωτογραφίες από το παλιό ρολόι στο Φρούριο, την κεντρική πλατεία, την Κάρλα και τις καθαρίστριες στο Αλκαζάρ του Τάκη Τλούπα, αυλές με κληματαριές και μπουλντόζες να γκρεμίζουν τις μονοκατοικίες την εποχή της αντιπαροχής και φωτογραφίες από λαρισαϊκές βιοτεχνίες του παρελθόντος.

«Ό,τι θυμάμαι, χαίρομαι» η νέα παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου σε κείμενα και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου που δημιουργεί συνειρμούς με την επετειακή παράσταση για τα 100 χρόνια επιθεώρησης «Βίρα τις άγκυρες» που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1997 σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και κείμενα Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου με εμβόλιμες ενέσεις από έργα του Μποστ, και ξυπνά αναμνήσεις από μια Λάρισα και μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια.

Από το σχέδιο Μάρσαλ και την αμερικανολατρεία στο ρεμπέτικο, τη σάμπα και το «Κουμπατσέρο», από τον Ζήκο του «Μπακολόγατου» και το «φάγανε, φάγανε, φάγανε του Μαυρογιαλούρου στην εξορία, από το «πορτοκαλάδα θέτε, τι θέτε» από την ταινία τα «Κίτρινα γάντια» στην ξενιτιά και τον Στέλιο Καζαντζίδη, από τον «Τάσο και τη Γκόλφω» στην εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη στον πόλεμο της Κορέας και τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, από τους βασιλικούς γάμους στο «Παρίσι» του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στη χούντα…

«Μάθημα πατροδογνωσίας και πολιτικής πράξης» τα σχόλια που άκουσε ο Κώστας Τσιάνος μετά το τέλος της πρεμιέρας… Μιας επιθεώρησης που μοιάζει με ένα είδος θεατρικής αυτοβιογραφίας του Κώστα Τσιάνου και νοσταλγίας για την παλιά Λάρισα.

Δείτε βίντεο και φωτό από την πρεμιέρα της παράστασης:

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος

Σκηνικά – Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου

Μουσική Επιμέλεια, Διδασκαλία: Αλέξανδρος Τσιωνάς

Φωτισμοί: Μάκης Παπατριανταφύλλου

Βοηθός Σκηνοθέτη : Ειρήνη Ζγούρη

Προβολές: Ιωάννης Πέτρου

Επεξεργασία εικόνων: Βαγγέλης Αντωνόπουλος

Κατασκευή Κοστουμιών : Νικολέτα Καΐση

Κατασκευή Σκηνικού: Χρήστος Καράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος

Υπεύθυνος Παραγωγής : Νίκος Γεωργάκης

Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Γκόλαντας

Φωτογραφίες παράστασης: Βασίλης Αγγλόπουλος

Βοηθός φωτογράφου: Ηλίας Αγγλόπουλος

Τρέιλερ: Δημήτρης Βάλλας – Life of Film productions

Αφίσα: Μουτζούρα

Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Βασίλης Καρμίρης, Χρήστος Κορδελάς, Μαρσέλα Λένα, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Αθηνά Σακαλή, Ηρακλής Τζαφέτας, Παναγιώτης Τόλιας, Θάλεια Χαραρά.

Οι φωτογραφίες στην παράστασης είναι του Τάκη Τλούπα.

Ένα μέρος των κοστουμιών της παράστασης είναι από το βεστιάριο του Θεσσαλικού θεάτρου.

Οι περούκες της παράστασης είναι προσφορά του κομμωτηρίου και του καταστήματος περουκών «Σαντράκης»

Στην παράσταση παίζουν ζωντανά μουσική οι ηθοποιοί: Ηρακλής Τζαφέτας Σαξόφωνο. Θάλεια Χαραρά Πιάνο. Παναγιώτης Τόλιας Φλάουτο. Βασίλης Καρμίρης Μαράκες και ο Αλέξανδρος Τσιωνάς Κιθάρα και Τραγούδι.

Στην ηχογράφηση της μουσικής έπαιξαν: Γιώργος Αγγελάκης ακορντεόν και τρομπόνι, Αποστόλης Γιάγκος πιάνο, Σπύρος Καβαλλιεράτος κιθάρα, Ιωάννης Μακρυγιάννης κρουστά, Ευάγγελος Τσιαπλές μπουζούκι.

Παραστάσεις: Δευτέρα έως και Παρασκευή. Ώρα έναρξης 21:15. Πώληση εισιτηρίων: viva.gr.

Τιμές εισιτηρίων: ΑμεΑ – Άνεργοι 5 ευρώ, Μαθητικό – Φοιτητικό – Άνω 65 ετών 8 ευρώ, Κανονικό 10 ευρώ.

Εύη Μποτσαροπούλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες