ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Μενδώνη από Λάρισα: «Για πρώτη φορά ευνοούν όλες οι συγκυρίες, Δεκέμβριo του 2023 έτοιμο το Αρχαίο Θέατρο»

Από τη Λάρισα όπου βρίσκεται σήμερα και θα παραμείνει και αύριο η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη κατά την συνάντησή της με τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη στο δημαρχείο, σημείωσε πως το Υπουργείο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμαρχο, δίνει μεγάλη βαρύτητα στα θέματα που απασχολούν τη Λάρισα και ιδίως το ζήτημα του Αρχαίου Θεάτρου επισημαίνοντας ότι το υπουργείο έχει επενδύσει σημαντικότατες δυνάμεις για την αποκατάσταση αυτού του μνημείου.

Επίσης υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν όλες οι συγκυρίες ώστε να υπάρξει ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου, του φυσικού αντικειμένου το οποίο έχει ενταχθεί το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 που είναι άλλωστε και το τέλος της προγραμματικής περιόδου.

Η κα Λίνα Μενδώνη σημείωσε: «Είχαμε μια  πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση παρουσία του βουλευτή ΝΔ κ. Χαρακόπουλου και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού. Το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, είναι ένα έργο που απασχολεί το Υπουργείο Πολιτισμού εδώ και πολλά χρόνια γιατί είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο όχι μόνο για την πόλη αλλά για όλη την Ελλάδα. Το υπουργείο έχει επενδύσει σημαντικότατες δυνάμεις για την αποκατάσταση αυτού του μνημείου. Σε αγαστή και άριστη συνεργασία με τον περιφερειάρχη και τις δομές της περιφέρειας από τον Δεκέμβριο του 2019 δώσαμε μια ιδιαίτερη ώθηση στην αποκατάσταση του μνημείου και εξασφαλίστηκε μέσα από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2021 η αναγκαία χρηματοδότηση.

Ίσως είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν όλες οι συγκυρίες ώστε να υπάρξει ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου, του φυσικού αντικειμένου το οποίο έχει ενταχθεί το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 που είναι άλλωστε και το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για τον τρόπο διαχείρισης του Αρχαίου Θεάτρου, δηλαδή πως η αρχαιολογική υπηρεσία και το υπουργείο Πολιτισμού διά της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων θα αξιοποιήσει για το καλό της πόλης το εξαιρετικό αυτό μνημείο.

Συζητήσαμε με τον δήμαρχο επίσης το θέμα του Λαογραφικού Μουσείου και της Δημοτικής Πινακοθήκης, δύο πολύ σημαντικές δομές με ενδιαφέρουσες συλλογές και δεν έχουμε διαφορετικές απόψεις για την ανάδειξή τους. Άλλωστε το Υπουργείο έχει εντάξει τα μουσεία της Θεσσαλίας μέσα στο ευρύτερο πρόγραμμα, στην πιλοτική του εφαρμογή. Και θα έχουμε συνεργασία, και το Λαογραφικό Μουσείο θα αποκτήσει μια διακριτή οντότητα και θα δούμε με τον δήμο πως θα το διαχειριστούμε».

Από την πλευρά του ο κ. Απόστολος Καλογιάννης, επισήμανε: «Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη για τα ζητήματα των πολιτιστικών δομών, υποδομών και λειτουργιών στην πόλη. Κυρίαρχο θέμα ήτα φυσικά το Α’ Αρχαίο Θέατρο. Πλέον έχει ορίζοντα περάτωσης και πρέπει να συνδράμουμε όλοι. Με την βοήθεια και της περιφέρειας έχουμε μια ορίζοντα. Υπάρχουν βέβαια και άλλα ζητήματα που μας απασχολούν όπως το Λαογραφικό Μουσείο, η Πινακοθήκη, το ΔΩΛ, το Δημοτικό Σχολείο Φαλάνης που έπαθε ζημιές από τον σεισμό. Ανταλλάξαμε απόψεις και κατάλαβα από όσα είπαμε ότι οι κυβέρνηση θα τα δει όλα».

Η συνάντηση έγινε παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, του βουλευτή Μαξ. Χαρακόπουλου (οι οποίοι την συνόδευαν), του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Δεληγιάννη, του αντιδημάρχου Πολιτισμού Π. Σάπκα και του προέδρου της ΝΟΔΕ Λάρισας Χρ. Καπετάνου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες