ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αραμπατζή από τον Τύρναβο: Μέχρι τέλος Ιουλίου οι προκαταβολές στους παγετόπληκτους αγρότες (φωτό)

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε με κτηνοτρόφους και το δήμαρχο Τυρνάβου

Τη δέσμευση πως μέχρι τέλος Ιουλίου θα καταβληθεί προκαταβολή της τάξης του 40% στους πληγέντες από τον παγετό της περασμένης άνοιξης αγρότες της Λάρισας, έδωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή κατά την επίσκεψή της στον Τύρναβο το απόγευμα της Τετάρτης.

Η κ. Αραμπατζή ήταν καλεσμένη του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκκουρα και της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, στη συνάντηση που έγινε στη Βρύση, παρουσία και του προέδρου της ΝΟΔΕ Λάρισας κ. Χρήστου Καπετάνου.

Μιλώντας για το ζήτημα των αποζημιώσεων από τον παγετό που «καίει» χιλιάδες Λαρισαίους αγρότες, η κ. Αραμπατζή είπε μεταξύ άλλων πως «οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού για το θέμα της προκαταβολής της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ πιστοποιούν ακριβώς το διαρκές ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο ο οποίος δοκιμάζεται και κυρίως πιστοποιούν τη συνέπεια των λόγων του πρωθυπουργού. Με απόφαση του πρωθυπουργού προχθές θα δοθούν 155 εκ. ευρώ στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να δοθεί το 40% στους ασφαλιστικά καλυπτόμενους κινδύνους για τις ζημιές από τον παγετό μέχρι τέλος Ιουλίου. Με την εξάντληση όλων των διαθέσιμων νομικών εργαλείων και προϋπολογισμών είναι η δεύτερη φορά που επί των ημερών μας ενεργοποιείται ο μηχανισμός προκαταβολής από τον ΕΛΓΑ».

Επιπρόσθετα, είπε πως ακόμη 3,5 ευρώ θα δοθούν στον ΕΛΓΑ για την πρόσληψη περαιτέρω προσωπικού αν χρειαστεί «προκειμένου να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα η καταγραφή των ζημιών, τα πορίσματα, για τα οδοιπορικά και το διοικητικό κόστος».

ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Η συγκεκριμένη συνάντηση με την Κτηνοτροφική Ομοσπονδία της οποίας ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Κόκκουρας είναι ενεργό στέλεχος, απασχόλησε κατά την κ. Αραμπατζή το νομοσχέδιο που φέρνει σε λίγες ημέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις σταυλικές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα για την απλοποίηση της διαδικασίας προς όφελος των κτηνοτρόφων.

«Πρόκειται, εξήγησε η υφυπουργός, για μία σειρά ευεργετικών ρυθμίσεων. Ο κ. Δήμαρχος συμμετείχε στη επιτροπή που είχε συσταθεί από το υπουργείο με τους εκπροσώπους όλων των ειδών εκτροφής προκειμένου να γίνει μία ενδελεχής ανάλυση των ζητημάτων, άρα και των λύσεων που επιβάλλεται να πάρει η πολιτεία. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο. Έρχεται και επιλύει χρόνια προβλήματα των πρόχειρων καταλυμάτων τα οποία και αποτελούν ουσιαστικά και την πλειοψηφία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Είναι ρυθμίσεις που μειώνουν το κόστος κατασκευής, άρουν γραφειοκρατικό φόρτο και δίνουν λύσεις στην καθετοποίηση των υπαρχουσών μονάδων, στη νομιμοποίηση αυτών, με το σεβασμό βεβαίως των περιβαλλοντικών όρων. Είναι ρυθμίσεις που τακτοποιούν τα ζητήματα των αποστάσεων, θέματα που ταλάνιζαν τους κτηνοτρόφους μας μέχρι πρότινος».

Η κ. Αραμπατζή τέλος αναφέρθηκε σε ένα «μπουκέτο μέτρων με σκοπό να μειωθεί το κόστος παραγωγής, προκειμένου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να έχουν αύξηση εισοδήματος και παραγωγής. Έτσι, να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε μία ιστορική ευκαιρία που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα, καταγράφοντας μετά από χρόνια θετικό αγροτικό ισοζύγιο».

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη:


Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις