ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ανοίγει ο δρόμος για να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό HDP – Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει σχετική προσφυγή

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας δέχθηκε σήμερα να εξετάσει την προσφυγή που ζητεί να τεθεί εκτός νόμου του φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) για τους φερόμενους δεσμούς του με Κούρδους αντάρτες, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Η κίνηση ενός εισαγγελέα τον Μάρτιο να ζητήσει να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα είχε αποτελέσει την κορύφωση της μακροχρόνιας καταστολής του HDP, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος του τουρκικού κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας χιλιάδες μέλη του δικάσθηκαν με κατηγορίες κυρίως για τρομοκρατία.

Η Τουρκία έχει μακρά ιστορία κλεισίματος πολιτικών κομμάτων που θεωρούνται απειλή και έχει στο παρελθόν απαγορεύσει μια σειρά άλλων φιλοκουρδικών κομμάτων.

Στο πλαίσιο της τελευταίας προσφυγής ζητείται να επιβληθεί πολιτική απαγόρευση σε περίπου 500 μέλη του κόμματος και να μπλοκάρουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του HDP, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το HDP αρνείται ότι συνδέεται με την τρομοκρατία και έχει καταγγείλει την υπόθεση ως «πολιτική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις