ΛΑΡΙΣΑ

ΚΚΕ Λάρισας για την Άσκηση Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ «MILEX-21»

«Η άσκηση αυτή, προσθέτει έναν ακόμα βαρύ “κρίκο” στην αλυσίδα της εμπλοκής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, για την Άσκηση Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ «MILEX-21».

Όπως τονίζεται, «οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου για την “αναβάθμιση” των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, με αφορμή τη διεξαγωγή της Άσκησης Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ «MILEX-21», στην έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, στο ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΣΕΕΕ – OHQ), είναι πέρα έως πέρα ξένοι και επικίνδυνοι για τα συμφέροντα των λαών της περιοχής.

Αυτή η άσκηση, προσθέτει έναν ακόμα βαρύ «κρίκο» στην αλυσίδα της εμπλοκής της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Με οδηγό τον στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισής της, ώστε να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από την καπιταλιστική λεία, η ελληνική αστική τάξη δυναμώνει σε όλα τα επίπεδα την όλο και πιο ενεργή συμμετοχή σε επιθετικά σχέδια, στα ιμπεριαλιστικά παζάρια και διευθετήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, βάζοντας τον λαό μας και τους λαούς της περιοχής όλο και περισσότερο στο στόχαστρο των ανταγωνισμών.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ΝΔ, με τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, διεκδικεί αναβάθμιση εντός των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αναλαμβάνοντας όλο και πιο επικίνδυνους ρόλους.

Τα σχέδια αυτά αποτελούν προέκταση της πολιτικής η οποία στο εσωτερικό της χώρας φορτώνει στις πλάτες τους μία ακόμα καπιταλιστική κρίση και τους «προσφέρει» 10ωρη δουλειά χωρίς δικαιώματα, και για τα ίδια συμφέροντα, αυτά του κεφαλαίου, τους μετατρέπει σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ενώ υπονομεύει παραπέρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η πολιτική της «ενεργούς» εμπλοκής γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη σε συνθήκες όπου συνυπάρχουν οι δυσκολίες ανάκαμψης, υπάρχουν υπερσυσσωρευμένα κεφαλαία, που δεν μπορεί να επενδυθούν με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους, η ανισόμετρη εκδήλωση της κρίσης αλλάζει τους συσχετισμούς, και οξύνει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που οι ΗΠΑ κονταροχτυπιούνται με την Κίνα για το ποιος θα πάρει «κεφάλι», ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο, ενώ οξύνεται και ο ανταγωνισμός τους με τη Ρωσία, αλλά και με την ΕΕ, για τον έλεγχο αγορών, κοιτασμάτων, δρόμων μεταφοράς Ενέργειας κι εμπορευμάτων, σφαιρών επιρροής.

Αυτό επιβεβαίωσε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, πριν λίγες μέρες, που επικύρωσε νέα εφιαλτικά σχέδια, για να αντιμετωπίσει την «άνοδο της Κίνας, που μετατοπίζει ριζικά την ισορροπία ισχύος» και τις «κακόβουλες ενέργειες» της Ρωσίας.

Το πόσο επικίνδυνος είναι ο εφησυχασμός που προσπαθούν να καλλιεργήσουν η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία, φαίνεται άλλωστε από το ίδιο το περιεχόμενο της άσκησης «διαχείρισης κρίσεων», και τις δηλώσεις του υφυπουργού Άμυνας, που περιγράφοντας τις προκλήσεις έναντι των οποίων προετοιμάζονται, σημείωσε ότι είναι «η παγκόσμια αστάθεια, ο γεωπολιτικός και τεχνολογικός ανταγωνισμός, η μετατόπιση των κέντρων παγκόσμιας ισχύος (…) Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με ρυθμό καταιγιστικό. Είναι δεδομένο ότι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε διεθνές επίπεδο, σπανίως συντελούνται χωρίς τριβές».

Σε αυτό το πλαίσιο είναι εκτός πραγματικότητας οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, συνολικότερα για τις εξελίξεις στην περιοχή, που κάνουν λόγο για «ήρεμο καλοκαίρι», «ανοιχτούς διαύλους» και «σπάσιμο των πάγων» με την Τουρκία. Τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και τα ΝΑΤΟικά σχέδια είναι «δίαυλοι» νέων κινδύνων για τους λαούς.

Σε αυτό το έδαφος, όπου συσσωρεύονται παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν το επόμενο διάστηκα σε κλυδωνισμούς ή ακόμη και μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια, η αστική τάξη παίρνει πλήθος από μέτρα για τη σταθεροποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος, δυναμώνει την καταστολή, την ιδεολογική χειραγώγηση. Πρόσφατες είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την συγκρότηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, για τους περιορισμούς στο δικαίωμα στην απεργία.

Με αυτή την έννοια, αυτές οι ασκήσεις «διαχείρισης κρίσεων», που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά επιβολής στρατιωτικού νόμου στην «υποθετική» περιοχή που απεικονίζουν, σε συνδυασμό με ασκήσεις «καταστολής πλήθους», ασκήσεις «διεξαγωγής επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές», εντάσσονται στη στοχοποίηση του «εχθρού λαού», είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη δυνατότητα του λαού μας, των εργαζομένων, της νεολαίας, να εκφράζονται ελεύθερα και να διεκδικούν αγωνιστικά λύσεις στα τεράστια προβλήματα που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Αποτελούν το υπόβαθρο για μια επερχόμενη άγρια, βίαιη καταστολή.

Κανένας εφησυχασμός !

Οι εργαζόμενοι, ο λαός, παρά τους σημερινούς αρνητικούς συσχετισμούς, παρά τους «λυτούς και δεμένους» που έχουν πέσει πάνω τους για να τους πείσουν για τα «καλά» της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, έχουν τη δύναμη να τους χαλάσουν τα σχέδια.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η πάλη για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για την απομάκρυνση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα, για την αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Για να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τον λαό στην εξουσία.

Τώρα είναι η ώρα να πάρουν όλοι και όλες τη θέση τους στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ. Για να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη των λαών. Για να ακολουθήσουν οι λαοί τον δικό τους δρόμο, να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες