ΛΑΡΙΣΑ

Ένωση Γυναικών Λάρισας για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2021

Ανοιχτή επιστολή στις Γυναίκες Πρόσφυγες και στις Ελληνίδες εργαζόμενες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2021, απευθύνει η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας απευθύνεται σε εσάς που ήρθατε στη χώρα μας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για σας και τα παιδιά σας και βρεθήκατε φυλακισμένες στις δομές «γκέτο», εγκλωβισμένες στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις.

Οι γυναίκες τις ΟΓΕ βρισκόμαστε στο πλευρό σας και σας καλούμε να παλέψουμε μαζί για όλα όσα έχουμε ανάγκη σήμερα. Όλες εμάς, τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, γλώσσα και θρησκεία, μας ενώνουν οι ανάγκες και το δίκιο μας για όλα όσα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μας προσφέρει σήμερα τον 21ο αιώνα και είναι αναγκαία για την υγεία και τη ζωή μας και μας στερούν οι εκμεταλλευτές μας.

Ο πόλεμος και η φτώχεια που σας ανάγκασε να ξεριζωθείτε δεν είναι φυσικό αναπόφευκτο φαινόμενο, ούτε η κακή συνήθεια πολεμοχαρών κρατών και ηγετών. Είναι το αποτέλεσμα της αδιάκοπης κούρσας των ανταγωνισμών μεταξύ επιχειρηματικών κολοσσών και κρατών για τη διασφάλιση των κερδών τους, για το μοίρασμα και ξαναμοίρασμα πηγών και δρόμων της ενέργειας, εμπορικών δρόμων, νέων αγορών.

Ιδιαίτερα σήμερα, την ώρα που όλοι οι λαοί του κόσμου θρηνούμε τους νεκρούς μας από την πανδημία και στενάζουμε από τα μεγάλα προβλήματα, τα επιτελεία των κυβερνήσεων, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τη σκιά της νέας οικονομικής κρίσης ανασυντάσσονται για να υπερασπιστούν πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων σπέρνοντας τον πόλεμο, τη φτώχεια, την ανεργία, την προσφυγιά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μια πρωταγωνιστεί στις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις στις χώρες σας που σαν διώχνουν από τις πατρίδες σας και από την άλλη σας κρατά εγκλωβισμένες εσάς και τις οικογένειές σας στις χώρες πρώτης υποδοχής, ενώ πριμοδοτεί την καταστολή και τις απελάσεις. Σας αντιμετωπίζει σαν δυνάμει πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, αλλά και σαν «διπλωματικό εργαλείο» στους ανταγωνισμούς.

Μεγάλες ευθύνες έχουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις, η σημερινή της Νέας Δημοκρατίας και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα απέραντο ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο πολέμου, απαραίτητο για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Διατηρούν στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων. Περηφανεύονται για την οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ που βομβαρδίζει παιδιά στην Παλαιστίνη.

Έχουν όλοι μαζί ευθύνες για την άθλια κατάσταση που ζείτε, για τις ακατάλληλες δομές, το στοίβαγμα, την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που οδηγούν ακόμα και σε θανάτους, γυναίκες και μικρά παιδιά να καίγονται ζωντανά. Για το ότι η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών είναι εκτός από κάθε

εκπαιδευτική διαδικασία, για τις τραγικές επιπτώσεις των συνθηκών διαβίωσης στην ψυχοσωματική τους ανάπτυξη και υγεία. Για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, ιδιαίτερα των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών που δουλεύουν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας τους, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που είναι τα πρώτα θύματα εκβιασμών, ρατσιστικών επιθέσεων, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, κρατικής και εργοδοτικής βίας και τρομοκρατίας.

Ελληνίδα εργαζόμενη, άνεργη, νέα μητέρα,

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας απευθύνεται και σε εσένα που κρατάς μνήμες από την προσφυγιά και τη μετανάστευση που έζησαν οι γονείς και οι παππούδες σου, που βλέπεις σήμερα τα παιδιά και τα εγγόνια σου, τους φίλους σου να παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σε εσένα που ζεις δίπλα σε μία από τις δομές «γκέτο», που βλέπεις ολόκληρες οικογένειες με μωρά, παιδιά ασυνόδευτα να πετιούνται στο δρόμο και να ζουν στο πεζοδρόμιο. Μαζί μπορούμε να απομονώνουμε τις ρατσιστικές κραυγές που χύνουν το δηλητήριό τους για να χάσουμε από τα μάτια μας τον πραγματικό κοινό μας αντίπαλο. Να απλώσουμε το χέρι η μία στην άλλη, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη και τον κοινό μας αγώνα για Υγεία, Παιδεία, για ζωή με δικαιώματα, για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, πολέμους, ανεργία, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες