ΕΛΛΑΔΑ

Προσέφυγαν στη δικαιοσύνη γονείς μαθητών εσπερινών Λυκείων για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Αντιτίθενται στο νόμο και ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να εξετάζει τον πρόσφατο νόμο 4777/2021 του υπουργείου Παιδείας, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. την αφορμή για να συμβεί αυτό έδωσαν 49 γονείς μαθητών εσπερινών Λυκείων, καθώς κατέθεσαν προσφυγή.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και παράνομος ο επίμαχος νόμος αλλά και η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους συντελεστές ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Οι γονείς επισημαίνουν ότι η φιλοσοφία του νομοθετικού πλαισίου αλλά και το γεγονός κατάργησης του μπόνους έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εισαγωγής των μαθητών των εσπερινών Λυκείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, στην προσφυγή τους υπογραμμίζουν ότι οι μαθητές των εσπερινών Λυκείων από τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν ήδη συμπληρώσει τις δηλώσεις προτιμήσεως τους στις Σχολές, πριν ακόμη ψηφιστεί ο νόμος 4777/2021.

Μάλιστα, οι γονείς σημειώνουν, μεταξύ άλλων, πως παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση (άρθρο 16 Συντάγματος), καθώς η Πολιτεία με την κατάργηση του μπόνους, κάθε άλλο παρά προστατεύει και ενισχύει την εκπαίδευση, αφού δεν αναγνωρίζει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία μαθητών, που χρήζει ειδικής ρύθμισης, εξομοιώνεται με τους άλλους υποψηφίους.

Υπάρχει μια σημαντική μερίδα ανθρώπων που εναντιώνεται στην συγκεκριμένη απόφαση, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι που την θεωρούν πιο δίκαιη για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Πηγή: news.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις