ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Εμβόλια: Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18-24 ετών – Σταματά για τους κάτω των 60 το AstraZeneca

Σε ενημέρωση για τα εμβόλια και το πρόγραμμα των εμβολιασμών προχώρησαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους πολίτες ηλικίας 18-24 ετών, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους. O κ.Θεμιστοκλέους τόνισε ότι το άνοιγμα της πλατφόρμας για ραντεβού θα γίνει και με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (εκτός της Astra Zeneca).

Σταματά για τους κάτω των 60 το AstraZeneca

Η επιτροπή εμβολιασμού είχε αξιολογήσει πριν δύο μηνών την επιδημία της Covid και την πολύ σπάνια παρενέργεια θρομβώσεων με θρομβοπενία από το AstraZeneca. Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, ο κίνδυνος μόλυνσης και θανάτου από Covid ήταν τότε συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο εμφάνισης των παρενεργειών από το εμβόλιο.

Στην παρούσα φάση και καθώς η διασπορά του ιού έχει μειωθεί σημαντικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί του κινδύνου από τις παρενέργειες. Οι δηλώσεις της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για αλλαγή σύστασης στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση, στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση. Η σύσταση αυτή μπορεί να αλλάξει και να προτιμηθεί ένα άλλο εμβόλιο μόνο σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων θρομβώσεων σε άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες