ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Μαραθώνια καλλιτεχνική διαμαρτυρία στη Λάρισα αύριο Τρίτη με δρώμενα, μουσικές και χορούς (βίντεο)

Μαραθώνια καλλιτεχνική διαμαρτυρία ετοιμάζουν αύριο Τρίτη στη Λάρισα και ειδικότερα έξω από την έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι εργαζόμενου στις τέχνες και τον πολιτισμό, ζητώντας από την πολιτεία να τους στηρίξει, καθώς όπως δηλώνουν βρίσκονται σε άθλια κατάσταση μετά από 14 μήνες χωρίς εργασία.

Μουσικά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα θα είναι η μορφή της διαμαρτυρίας που θα λάβει χώρα αύριο στη Λάρισα, θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας έξω ακια πάλι από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο πρόεδρος παραρτήματος Καρδίτσης του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου κ. Άρης Φαλιάγκας, σημείωσε: «Καμία κοινωνία δεν στάθηκε όρθια χωρίς τέχνες και πολιτισμό. Πρέπει η πολιτεία να δει διαφορετικά τα πράγματα, είμαστε ένας εξουθενωμένος κλάδος και στα πρόθυρα της διάλυσης. Πρέπει να στηρίξει πολλές χιλιάδες εργαζομένων μουσικών και άλλων επαγγελματιών που είναι όμορα με την τέχνη του πολιτισμού.

Η κα Μαρία Μπέλλου (μέλος Ένωσης Επαγγελματιών Μουσικών στη νυχτερινή διασκέδαση), επισήμανε: «14 μήνες μακριά από την δουλειά μας, 14 ώρες διαμαρτυρίας αύριο γεμάτη από τέχνη, είναι το μόνο όπλο που έχουμε. Μας ξεχνάνε χωρίς λόγο. Κάτι πρέπει να γίνει, θέλουμε την δουλειά μας πίσω. Δεν επαιτούμε, απαιτούμε, θέλουμε λύσεις. Πολλές οικογένειες έφτασαν στα όρια της εξαθλίωσης, έκαναν Πάσχα μόνο με αβγά.

Τέλος ο κ. Αχιλλέας Σίμος,  Γραμματέας της τοπικής διοικητικής επιτροπής του παραρτήματος Λάρισας του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, ανέφερε: «Αύριο στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η μεγάλη Πανθεσσαλική διαμαρτυρία των εργαζομένων στις τέχνες και τον πολιτισμό,  θα διαρκέσει έως το βράδυ. Είναι ανάγκη μας να δράσουμε για την επιβίωσή μας. Καλούμε όλους να μας στηρίξουν, θα συγκεντρώσουμε και υπογραφές. Οι συμμετοχές καλλιτεχνών ξεπερνούν ως στιγμής τις 200 συμμετοχές».

Δείτε τα βίντεο:

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Αύριο στις 10.00 το πρωί θα είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η μεγάλη πανΘεσσαλική διαμαρτυρία των εργαζομένων στις τέχνες και τον πολιτισμό που θα διαρκέσει ως το βράδυ. Δεν ήταν αυτοσκοπός να γίνει απλά κάτι μεγάλο, αλλά ανάγκη για να δράσουμε συλλογικά μέσα από τα σωματεία μας για την επιβίωσή μας.

Είναι συνέχεια όλων των αγώνων μας μέχρι και σήμερα. Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της Θεσσαλίας να στηρίξουν την πρωτοβουλία και να συμμετέχουν μαζικά. Καλούμε το λαό της περιοχής να μας στηρίξει με κάθε τρόπο. Στο χώρο της διαμαρτυρίας θα λειτουργεί γραμματεία όπου θα συγκεντρώνονται συμμετοχές φορέων καθώς και υπογραφές πολιτών που θέλουν να στηρίξουν. Η συμμετοχή μέχρι στιγμής ξεπερνά τους 200 καλλιτέχνες που θα συμβάλουν με την τέχνη τους σε αυτήν την μεγάλη εκδήλωση. Από το πρωί λοιπόν το rock και το folk θα συναντά το έντεχνο, το λαϊκό, το παραδοσιακό τραγούδι. Ενώ το απόγευμα η μουσική θα δίνει τον τόνο και στα πινέλα, τις εικαστικές δημιουργίες, ντύνει τις απαγγελίες ηθοποιών, τις κινήσεις χορευτών. Θα είμαστε όλοι εκεί με όπλο μας την τέχνη να στείλουμε μήνυμα μαχητικότητας, ανάτασης, συσπείρωσης απέναντι στο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Είναι γεγονός πως κάποιοι χώροι πολιτισμού ανοίγουν… Ο προβληματισμός είναι ποιοι, πότε, πως και με τι υγειονομικούς – εργασιακούς όρους γίνεται αυτό.

Με τους αγώνες, τη μαζικότητά μας, τα αιτήματά μας, το μεράκι μας, την αγάπη μας για τον πολιτισμό, την ανησυχία μας για την επόμενη μέρα, διεκδικούμε:

  1. Να δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού εδώ και τώρα μέχρι και τον Μάϊο, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση. Σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί η ενίσχυση που δόθηκε μέχρι στιγμής. Να ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων της τέχνης στην αποζημίωση καθώς και οι κατηγορίες συναδέλφων που βγήκαν εκτός, αλλά και οι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ που για λίγες μέρες επιδότησης χάνουν το επίδομα. Άμεση απόκτηση της ασφαλιστικής ικανότητας με βεβαίωση από το Εργάνη για όσους επιδοτήθηκαν το 2020.
  2. Επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού με ελάχιστο κριτήριο τα 5 καλλιτεχνικά ένσημα. Ακόμα και αν ανοίξουν για το καλοκαίρι οι χώροι εργασίας μας, σίγουρα το μεγαλύτερο κομμάτι των ηθοποιών, των μουσικών που εργάζονταν πριν την πανδημία δε θα εργαστεί. Όσοι το καταφέρουν, θα δουλέψουν με μικρότερες αμοιβές και για μικρότερα διαστήματα.
  3. Να δοθεί επιδότηση ενοικίου σε όλες τις κατηγορίες επιδοτούμενων γιατί μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει. Κανείς συνάδελφος χωρίς ρεύμα και νερό λόγο χρεών.
  4. Να δοθεί το εποχικό βοήθημα του 2021 σε όλους τους εργαζόμενους μουσικούς.
  5. Απαλλαγή χρεών σε επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως μουσικοί (ισχύει και σε άλλες ειδικότητες της τέχνης), οι οποίοι εργάζονται με ΤΠΥ. Υποχρεωτικά πολλοί εργαζόμενοι για να δουλέψουν πρέπει να έχουν ΤΠΥ (Οι μουσικοί κυρίως για συναυλίες, ηχογραφήσεις, πανηγύρια, κ.α.)
  6. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε κάθε χώρο και επαναφορά της υποχρεωτικότητάς της.
  7. Να επιτραπεί η ζωντανή μουσική σε χώρους εστίασης, εκδηλώσεις δήμων-φορέων, γάμους, πανηγύρια, νυχτερινά κέντα με τα απαραίτητα πρωτόκολλα. Στην ίδια λογική να λειτουργήσουν όλοι οι χώροι πολιτισμού και οι δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (π.χ. Σχολές Χορού, Εργαστήρια Εικαστικών, Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων).
  8. Είναι δικαίωμα όλων των μαθητών η αισθητική αγωγή και η καλλιτεχνική παιδεία. ΟΧΙ κατάργηση αλλά κατοχύρωση μαθημάτων τέχνης (εργαστηριακά) σε  όλες τις τάξεις, σε όλα τα σχολεία. Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

Τους τελευταίους 14 μήνες ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, αντιμετωπίσαμε συλλογικά τεράστιες δυσκολίες. Από τη μία, η πλειονότητα του κλάδου μας βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδο επιβίωσης. Από την άλλη, για πρώτη φορά οι αγώνες μας πίεσαν τόσο πολύ μια κυβέρνηση, τα αιτήματά μας είχαν τόσο μεγάλη απήχηση στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.  Ο λόγος ήταν ότι δεν κάτσαμε με σταυρωμένα τα χέρια, ότι ο Πολιτισμός είναι ανάγκη όλου του λαού. Ένα πλήθος αγωνιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών έχει ξεδιπλωθεί από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα αυτούς τους μήνες. Σταθμός στην πολύμορφη δραστηριότητά μας ήταν η συμμετοχή καλλιτεχνικών σωματείων στις Απεργιακές Συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά στις 6 Μάϊου μαζί με αρκετούς φορείς. To Δ.Σ. του ΠΜΣ με απόφασή του καλεί στις απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά στις 3 του Ιούνη σε όλη την Ελλάδα.

Τώρα συνεχίζουμε πιο δυναμικά και συντονισμένα γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με την σκληρή πραγματικότητα που υπάρχει γύρω μας. Η πανδημία είναι ακόμα εδώ, τα θύματα εκατομμύρια στον πλανήτη, ενώ το άνοιγμα των χώρων γίνεται αποκλειστικά με την ατομική ευθύνη του self test για τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει χωρίς στήριξη μικρά ωδεία, εργαστήρια, στούντιο ηχογραφήσεων, μικρά νυχτερινά μαγαζιά, μουσικές-θεατρικές σκηνές, πολιτιστικούς συλλόγους. Μας λέει πως η αναπαραγωγή μουσικής διασπείρει τον ιό ενώ ακόμη και σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο, η υγεία αποτελεί εμπορικό προϊόν. Επιδιώκουν την κατάργηση του 8ώρου, προσπαθούν να γυρίσουν το ρολόι της κοινωνίας ένα αιώνα πίσω, στην πλήρη ευελιξία για όλους μας. Θέλουν να προσαρμόσουν τα μεροκάματά μας στο budget της πληρότητας των καθισμάτων μιας παράστασης. Παράλληλα ο ψηφιακός πολιτισμός «τρέχει», ο καλλιτέχνης από τα χιλιάδες views και ακροάσεις σε YouTube, Spotify κλπ, καλείται να λάβει λίγα ευρώ, να παραχωρήσει πλήρως το ηθικό, πνευματικό – συγγενικό δικαίωμα για να κερδίζουν κάποιες πλατφόρμες.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος επισημαίνει μεταξύ άλλων:

Η κυβέρνηση πρόσφερε πολλά εκατομμύρια  ευρώ  σε  λίγους  μεγάλους  επενδυτές,  αποκλείοντας  όλο  και περισσότερους  ανεξάρτητους  καλλιτέχνες  δημιουργούς  από  διαγωνισμούς  και επιχορηγήσεις  (βλ.  ΕΚΟΜΕ,  ΑΚΡΟΠΟΛ).  Μέσα  σε  αυτόν  τον  χρόνο  εγκλεισμού,  εξαπολύει  θύελλα  αντιδραστικών  νόμων,  οι  οποίοι  χαρακτηρίζονται  από  την πριμοδότηση  των  ιδιωτικών  δομών,  τον  κατασταλτικό  τους  χαρακτήρα,    ψηφίζει  τον τελευταίο νόμο για την Παιδεία και τον αποκλεισμό ή τη  συρρίκνωση της τέχνης στην εκπαίδευση,  την  αξιολόγηση  μαθητών  και  εκπαιδευτικών,  την  αστυνομία  στα πανεπιστήμια, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να καλύψει τα νώτα της απαγορεύοντας τις  συγκεντρώσεις  και  τα  συλλαλητήρια.  Την  ώρα  που  προσφέρει  γη  και  ύδωρ  στους μεγάλους  ομίλους,  καταδικάζει  σε  πτώχευση  όλους  τους  νευραλγικούς  τομείς  της κοινωνίας, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Οι  εικαστικοί  καλλιτέχνες,  ως  δημιουργοί  που  ασκούν  ελεύθερο  επάγγελμα, υφίστανται  εδώ  και  πολλά  χρόνια  την  εξοντωτική  φορολογία,  από  το  πρώτο  ευρώ, μεγάλο  ΦΠΑ  που  τσακίζει  τη  διακίνηση  των  έργων  τέχνης,  φόρο  επιτηδεύματος  650 ευρώ  ετησίως  ακόμα  και  με  μηδενικά  εισοδήματα,  100%  προκαταβολή  φόρου 0000013408ΕΕΤΕ 27/05/2021Α. Π.: 1877 επομένου έτους…

Ένα απάνθρωπο φορολογικό σύστημα που δημιουργεί ασφυξία και εκμηδενίζει κάθε δυνατότητα επιβίωσης  από την άσκηση της  τέχνης μας… Απαξιώνονται  οι  εικαστικοί  καλλιτέχνες,  απαξιώνονται  από  το  ίδιο  το  κράτος ψηφισμένοι νόμοι όπως ο νόμος 1218/81 του ΕΕΤΕ, ο νόμος για το 1%,  ο θεσμός των  καλλιτεχνικών  διαγωνισμών  για  την  τοποθέτηση  καλλιτεχνικών  έργων  στο  δημόσιο χώρο  παραβιάζεται  συστηματικά  με  αναθέσεις  κάτω  από  το  τραπέζι,  και  ενισχύονται ιδιώτες και μεσάζοντες παντού σε βάρος των δημιουργών…Οι  δημόσιες  πινακοθήκες  και  οι  εκθεσιακοί  χώροι  μένουν  για  τους  δημιουργούς ερμητικά κλειστοί, εκτός αν πληρώσουν αστρονομικά ποσά για να εκθέσουν, την ίδια στιγμή που  χρησιμοποιούν τα έργα  τέχνης για  να φτιάξουν μουσειακές  συλλογές, για να προβληθεί το κυβερνητικό έργο, για να στολιστούν τα γραφεία των υπουργών των κυβερνήσεων που έχουν φέρει τους δημιουργούς σε επίπεδο οικονομικής ένδειας. Αυτή  τη  στιγμή,  με  το  πρόβλημα  της  COVID  19,  εδώ  και  15  μήνες  οι  εκθέσεις εικαστικών  νέκρωσαν.  Και  όσες  λίγες  γίνονται  δεν  έχουν  επισκέπτες.  Μαθήματα  και παραγγελίες ακυρώθηκαν. Η διακίνηση των καλλιτεχνικών έργων σταμάτησε γιατί όλοι είναι  σε  κατάσταση  φόβου  και  αναμονής,  τα  καλλιτεχνικά    εργαστήρια  παραμένουν κλειστά. Το ΕΕΤΕ ζητά άμεσα:

  1. Τη στήριξη των  εικαστικών  καλλιτεχνών,  μέσα  από  το  μητρώο  του  ΕΕΤΕ.  Να δοθεί  η  αποζημίωση  των  534  ευρώ  το  μήνα  σε  όλους  τους  εικαστικούς καλλιτέχνες-μέλη του ΕΕΤΕ που δεν έχουν σταθερά εισοδήματα . Να δοθεί για αυτό έκτακτη ενίσχυση.
  2. Εφαρμογή του νόμου  του  1%  (για  τη  δημιουργία  και  τοποθέτηση    έργων εικαστικών  τεχνών  σε  δημόσιους  χώρους  και  κτίρια),  προώθηση  των προτάσεων  νόμων  που  κατέθεσε  το  ΕΕΤΕ  για  το  1%,  για  τα  δημόσια καλλιτεχνικά έργα.
  3. Να μην καταργηθεί  η  καλλιτεχνική  Παιδεία  στο  Λύκειο.  Τα  εικαστικά  να διδάσκονται  σε  όλο  το  κορμό  της  δημόσιας  εκπαίδευσης  ως  δίωρο εργαστηριακό  μάθημα.  Μονιμοποίηση  των  «αναπληρωτών»,  άρση  της «τιμωρίας»  των  εκπαιδευτικών  με  τρία  χρόνια  αδιοριστία,  για  την  μη καταβολή  του  παράβολου  των  3  ευρώ.  Οργανικές  θέσεις  των  ειδικοτήτων τέχνης στα Δημοτικά σχολεία.
  4. Να δοθούν λύσεις  στα  θέματα  φορολογίας  και  στο  άλυτο  ως  τώρα  ασφαλιστικό –συνταξιοδοτικό των εικαστικών.
  5. ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΩΝ  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ:  ΑΝΑΣΤΟΛΗ  ΠΛΗΡΩΜΩΝ /ΔΙΑΓΡΑΦΗ  ΧΡΕΩΝ  ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ/  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ  ΤΟΥ  ΦΟΡΟΥ  ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ, ΦΠΑ,  ΕΝΦΙΑ.

Για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στην ανεμπόδιστη άσκηση της τέχνης μας, για άνοιγμα των καλλιτεχνικών χώρων, για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής  παιδείας, για την επιβίωση των δημιουργών

Μόνος δρόμος ο αγώνας για το δίκιο μας!

Την συλλογική συζήτηση και δράση μας, αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα πρέπει να το κατοχυρώσουμε και να το υπερασπιστούμε απέναντι στις κυβερνητικές και εργοδοτικές επιδιώξεις. Υπολογίζουν πολύ καλά την κάθε μας κίνηση. Ανησυχούν πως με δυνατά σωματεία δε θα είναι εύκολα τα σχέδιά τους. Εμείς λέμε πως πρέπει τώρα να επιβεβαιώσουμε τον φόβο τους!

  • Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παραρτήματα Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας)
  • ΠανΘεσσαλική Ένωση Επαγγελματιών Μουσικών στην Νυχτερινή Διασκέδαση
  • Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας «Απόλλων»
  • Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου
  • Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
  • Μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών καθώς και εργαζόμενοι στο Χορό
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες